Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η μεγάλη στρέβλωση από την ΕΚΤ - Σε επίπεδα... 2008 το spread των ελληνικών ομολόγων

Deutsche Bank: Η μεγάλη στρέβλωση από την ΕΚΤ - Σε επίπεδα... 2008 το spread των ελληνικών ομολόγων
«Mακροπρόθεσμα» κάποια άλλη γενιά πολιτικών θα κληθεί να διαχειριστεί αυτήν την κακή κληρονομιά, όταν μάλιστα οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν το μείγμα της πολιτικής τους
Σχετικά Άρθρα

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, πριν ακόμη η Ελλάδα βρεθεί στο επίκεντρο των επενδυτών παγκοσμίως, έχει υποχωρήσει το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, ήτοι στην περιοχή των 107 μονάδων βάσης.
Και αυτό είναι απόρροια της μεγάλης στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η παρεμβατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ουδείς λαμβάνει υπόψιν του τον κίνδυνο σε τίτλους υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με την Deutsche bank.
Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι 107 μονάδες του ελληνικού spread, έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων.

Μείωση του spread... αύξηση του χρέους

Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι ότι "αυτή η μείωση του spread έχει προκύψει παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας συνέχισε να αυξάνεται από τότε και τώρα ανέρχεται σε περισσότερο από 200% του ΑΕΠ εξαιτίας της πανδημίας".
Ωστόσο, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος αυτού του χρέους ανήκει στον "επίσημο" τομέα - δηλαδή στην ΕΚΤ - και είναι με ευνοϊκούς όρους, καθιστά τις παραδοσιακές μετρήσεις χρέους/ΑΕΠ πολύ λιγότερο σχετικές.
Πράγματι, με τις κεντρικές τράπεζες να κατέχουν τεράστια μερίδια ομολόγων άλλων χωρών, αυτό θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί ότι συμβαίνει σε πολλές υπερχρεωμένες χώρες, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
«Αυτή η επίσημη τομεακή παρέμβαση στα κρατικά ομόλογα έχει αλλάξει την σωστή πολιτική από τα χρόνια μετά την μεγάλη κρίση.
Τότε, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν γρήγορα τη λιτότητα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα είχαν μια καταστροφική δημοσιονομική κρίση.
Χρέος πολύ υψηλότερο, αλλά με τεράστια συμμετοχή του «επίσημου» τομέα, σημαίνει πλέον ότι κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μιλάει για βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο κρατικό κίνδυνο, αναφέρει η Deutsche Bank.

Χαλαρή η δημοσιονομική πολιτική

Όπως καταλήγει η Deutsche Bank, η εικόνα στα κρατικά ομόλογα "πιθανώς καθιστά πολύ πιο εύκολο για τη δημοσιονομική πολιτική να παραμείνει πολύ πιο χαλαρή μετά την πανδημία από ό,τι έκανε μετά την κρίση του 2007-2008 με όλες τις συναφείς αυξήσεις, τον πληθωρισμό και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις"
Φυσικά, «μακροπρόθεσμα» κάποια άλλη γενιά πολιτικών θα κληθεί να διαχειριστεί αυτήν την κακή κληρονομιά, όταν μάλιστα οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν το μείγμα της πολιτικής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης