Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Τουρκία πίεσε το ΝΑΤΟ για πιο ήπια αντίδραση έναντι της Λευκορωσίας

Reuters: Η Τουρκία πίεσε το ΝΑΤΟ για πιο ήπια αντίδραση έναντι της Λευκορωσίας

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στην ανακοίνωση της Βορειοατλαντικήςς Συμμαχίας δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αναφορά σε κυρώσεις κατά του Μινσκ, παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι βαλτικές χώρες, καθώς και η Πολωνία

Σχετικά Άρθρα

Πιέσεις άσκησε η Τουρκία στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αμβλύνει την επίσημη αντίδρασή του έναντι της Λευκορωσίας όσον αφορά την υπόθεση της κρατικής «αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.
Η Συμμαχία έδωσε την Τετάρτη 26 Μαΐου, στη δημοσιότητα δήλωση δύο παραγράφων, καταδικάζοντας το περιστατικό που οδήγησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich.
Στη δήλωση αυτή, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα δεν συμπεριέλαβε καμία τιμωρητική κίνηση κατά του Μινσκ, παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι βαλτικές χώρες, αλλά και η Πολωνία.
Επιπλέον, η δήλωση ήταν σαφώς πιο επιεικής από την προγενέστερη τοποθέτηση του γ.γ. της Συμμαχίας, Jens Stolnteberg, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενικό» περιστατικό.

Ασαφή τα κίνητρα

Η Άγκυρα επέμεινε να μην υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης προς τη Λευκορωσία, τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφή τα κίνητρα της Τουρκίας.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο του Μινσκ, καθώς και να ενισχύσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.

Τουρισμός

Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία COVID-19.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 συμμάχους με συναίνεση.
«Δεν έχουμε γνώση για τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stolnteberg κέρδισε τη συναίνεση όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για το τελικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω δημόσια διάσταση απόψεων

Εκνευρισμός

Η επιμονή της Άγκυρας στο να «αμβλύνει» το τελικό κείμενο, αναφέρεται εοίσης στο δημοσίευμα, προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα.
Μια πηγή αναφέρει δε στο πρακτορείο ότι η κίνηση της Τουρκίας εστίαζε κυρίως στη χρήση διαφορετικής ρητορικής συγκριτικά με την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε και προτάσεις για κυρώσεις κατά του Μινσκ.
«Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία.
Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Lukashenko», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης