Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ευρώπη θα σημειώσει επιβράδυνση - Ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός επανέρχονται

Roubini: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ευρώπη θα σημειώσει επιβράδυνση - Ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός επανέρχονται
Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, λέει ο Nouriel Roubini
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη θα επιβραδύνει, προειδοποιεί με άρθρο στο Project Syndicate ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, που θεωρεί ότι ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός επανέρχονται.
Καθώς μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημική ύφεση, κάποιες άλλες παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση.
Ο δε βαθμός στον οποίο παραμένουν αυτές οι παγκόσμιες ανισότητες θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων και θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην κοινωνική, πολιτική και γεωπολιτική σταθερότητα, αναφέρει ο Roubini.
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, με το πέρας της πλέον σοβαρής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, οικονομολόγοι και αναλυτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ανακάμψει μέσα στο 2020, όπως και οι οικονομίες.
Είτε πρόκειται για ανάκαμψη τύπου «V», δηλαδή για ισχυρή επιστροφή στα προπανδημικά επίπεδα, είτε για ανάπτυξη τύπου «U», ήτοι μια πιο αναιμική εκδοχή του «V», είτε για ανάκαμψη τύπου W, που σημαίνει διπλή ύφεση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από σειρά παραγόντων που θα επενεργήσουν σε διαφόρων ειδών οικονομίες και περιοχές.
Με τον κορωνοϊό ακόμη να κατατρύχει πολλές χώρες του κόσμου, μία είναι η ερώτηση- κλειδί:
Εάν υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε νέα lockdown;
Το πλέον εφιαλτικό σενάριο είναι οι νέες παραλλάξεις που εμφανίζονται να είναι ανθεκτικές απέναντι στα εμβόλια.
Μία ιδιαίτερα δυσοίωνη πιθανότητα είναι ότι θα εμφανιστούν περισσότερες παραλλαγές ανθεκτικές στο εμβόλιο, κάτι που θα αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών εμβολιασμού, οι οποίες μέχρι στιγμής σε πολλές περιοχές αργούν.

Κίνδυνοι

Πέρα από την πανδημία, λέει ο Roubini, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
Μια αργή ανάκαμψη ή μια ανάκαμψη ανεπαρκής μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλές εταιρείες και να βλάψει την αγορά εργασίας.
Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η απομόχλευση η οποία θα υπάρξει μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (μικρών και μεγάλων) και των νοικοκυριών, και αν αυτή η διαδικασία αντισταθμιστεί από την απελευθέρωση της ζήτησης.
Σημειωτέον ότι καταναλωτές ξοδεύουν από τα έτοιμα, που εξοικονόμησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Άλλος ένας τομέας ενδιαφέροντος έχει να κάνει με την κοικωνικοπολιτική κατάσταση.
Θα γίνει η αυξανόμενη ανισότητα αιτία αστάθειας και καταθλιπτικής συνολικής ζήτησης;
Πολλά θα εξαρτηθούν από την κλίμακα, το εύρος και τη συμπερίληψη των πολιτικών για τη στήριξη του εισοδήματος και των δαπανών αυτών που μένουν πίσω, θεωρεί ο Roubini.
Oμοίως, πρέπει να διαπιστωθεί αν τα μέτρα στήριξης ήταν επαρκή, αλλά και πώς θα επιδράσει ο πληθωρισμός.
Σε κάθε περίπτωση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και ο πληθωρισμός, που θα μπορούσε να αποδειχθεί επίμονος στην ΕΕ – κάτι που ενδεχομένως θα προκαλούσε μεγάλη πτώση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στην Κίνα και τις οικονομίες που συνδέονται στενά με αυτήν, η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των αρχών να περιορίσουν τον ιό.
Όμως, τα υψηλά επίπεδα χρέους και μόχλευσης σε ορισμένα τμήματα του κινεζικού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα δημιουργήσουν κινδύνους.
Γενικότερα, η προοπτική μιας κλιμακούμενης αντιπαλότητας - ενός ψυχρότερου πολέμου - μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα απειλήσει την κινεζική και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Ευρώπη είναι στη χειρότερη μοίρα, έχοντας υποστεί διπλή ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας λόγω ενός νέου κύματος κρουσμάτων και, συνακόλουθα, των lockdown και κλειδώματος.
Επιπλέον, χωρίς μακροχρόνιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τμήματα της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να καταγράφουν χαμηλή ανάπτυξη και υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους.
Όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία, τo spread των ομολόγων ενδέχεται να παραμείνουν χαμηλά.
Αλλά η νομισματική υποστήριξη θα πρέπει τελικά να σταματήσει και τα ελλείμματα θα πρέπει να μειωθούν.
Επίσης, ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός θα επανέλθουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης