Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Σκληρή καταδίκη για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας – Οι κυρώσεις και ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Σκληρή καταδίκη για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας – Οι κυρώσεις και ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Roman Protasevich και επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς Lukashenko και επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς Lukashenko

Σχετικά Άρθρα
Σκληρή καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας περιλαμβάνεται το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όλοι οι ηγέτες καταδικάζουν σκληρά την ενέργεια και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Roman Protasevich, σύμφωνα με δημοσίευμα toy Reuters τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 .
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες τους να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και εξουσιοδότησαν τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε ενέργειες ώστε να απαγορευτούν οι αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας από ευρωπαϊκούς ουρανούς και αεροδρόμια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου.

Έρευνα

Σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες του μπλοκ ζήτησαν έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για το περιστατικό της Κυριακής (23/5) κατά το οποίο η Λευκορωσία ανάγκασε μια πτήση της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ.
Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Λετονία, αφότου ενημέρωσε ότι απέλασε τον πρέσβη της Λευκορωσίας και όλους τους διπλωμάτες σε μια απάντηση στο Μινσκ, το οποίο είχε πει στον επιτετραμμένο του κράτους της Βαλτικής να φύγει.
Τώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι υπουργοί της ΕΕ θα αναλάβουν να επισημοποιήσουν αυτές τις πολιτικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο του προέδρου της συνόδου κορυφής της ΕΕ Charles Michel, μετά από δύο ώρες συνομιλιών σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα αποφάσισαν την διεύρυνση των κυρώσεων και -μεταξύ άλλων- το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης για την Λευκορωσία.

Von der layen: Σοβαρές συνέπειες

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der layen υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας.
Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος  Alexander Luchashenko  πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Luchashenko  .
Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Protasevich  πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα.
«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε.
Σημείωσε, τέλος, ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισεκ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης