Διεθνή

Κυρώσεις των «27» κατά της Λευκορωσίας - Την αποκλείουν από τον εναέριο χώρο της ΕΕ - Biden: Σκανδαλώδες

tags :
Κυρώσεις των «27» κατά της Λευκορωσίας - Την αποκλείουν από τον εναέριο χώρο της ΕΕ - Biden: Σκανδαλώδες
Οι ηγέτες ζητούν την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Roman Protasevich - Καλούν σε άμεση διερεύνηση του πρωτοφανούς περιστατικού με την πτήση της Ryanair
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Λευκορωσία την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου δημοσιογράφου Roman Protasevich και κάλεσαν σε άμεση διερεύνηση του πρωτοφανούς περιστατικού με την πτήση της Ryanair.

Οι «27» τάχθηκαν υπέρ της αυστηρότερης πρότασης που υπήρχε στο τραπέζι και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Επίσης απαγόρευσαν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ και κάλεσαντ την Κομισιόν να προτείνει περισσότερα πρόσωπα και οντότητες εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και να υιοθετήσει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Μινσκ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden χαρακτηρίσε σκανδαλώδες γεγονός την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα και απαίτησε να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος.

Biden: Σκανδαλώδης η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Λευκορωσία

Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, στη Λευκορωσία προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος, Roman Protasevich.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη του Roman Protasevich.
Αυτό το σκανδαλώδες συμβάν και το βίντεο στο οποίο ο κ. Protasevich μοιάζει να μιλά πιεζόμενος είναι επονείδιστες επιθέσεις στην πολιτική διαφωνία και στην ελευθερία του Τύπου» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος.
«Οι ΗΠΑ ενώνουν τη φωνή τους με αυτές που απευθύνουν έκκληση να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τα γεγονότα» είπε ο Biden, ο οποίος χαιρέτισε «την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα».
«Ζήτησα από την ομάδα μου να εξετάσει τις προσήκουσες επιλογές ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ, άλλους συμμάχους και εταίρους και διεθνείς οργανισμούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως χθες οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στη Λευκορωσία και να επιβάλουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του Alexander Lukashenko, ενώ συνέστησαν στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.


Το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ για τη Λευκορωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση των αρχών της Λευκορωσίας δημοσιογράφου Roman Protasevich και Sofia Sapega.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Raman Pratasevich και Sofia Sapega και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους
  • καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση
  • καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις της Λευκορωσίας
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείες
  • υποστηρίζει την αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωμάτων.
E2LYBwZWEAE47tz.jpg
Την Πέμπτη 27/5 συνεδριάζει εκτάκτως ο ICAO

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση αυτού του οργάνου του ΟΗΕ για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.
«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO συγκάλεσε καταπείγουσα σύσκεψη των 36 διπλωματικών εκπροσώπων του Συμβουλίου στις 27 Μαΐου, μετά το συμβάν της πτήσης FR4978 της Ryanair στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε στο Twitter.
Ο ICAO, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Να σημειωθεί ότι αποστολή του ICAO είναι να συντάσσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία, όμως ο οργανισμός δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις.
Στην περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης των διεθνών κανονισμών, ο ρόλος του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, στις χώρες που το επιθυμούν, για να συζητήσουν, να καταδικάσουν, να εφαρμόσουν κυρώσεις, με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο.

Σε αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας προχωρούν πολλές αεροπορικές εταιρείες


Μία μετά την άλλη πλήθος αεροπορικές εταιρίες ανακοινώνουν ότι θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά την πρωτοφανή κίνηση του καθεστώτος Lukashenko να υποχρεώσει αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο 26χρονος δημοσιογράφος Roman Protasevich, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την Δευτέρα 24 Μαϊου 2021.
Ανακοινώσεις

- Πρώτη, η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας: «Λόγω της παρούσης κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

- Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησαν επίσης οι Σκανδιναβικές Αερογραμμές (SAS) που θα ανασχεδιάσουν τις δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από το Όσλο στο Κίεβο, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
«Η ασφάλεια παραμένει πάντοτε η ύψιστη προτεραιότητά μας.
Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε συνδυασμό με τις σκανδιναβικές και ευρωπαϊκές αεροπλοϊκές αρχές», προσέθεσε η SAS.

- Νωρίτερα, και η Λετονική AirBaltic ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποφεύγει την είσοδο στον λευκορωσικό εναέριο χώρο έως ότου η κατάσταση ξεκαθαρίσει είτε ληφθεί μία απόφαση από τις αρχές.

- Η Avia Solutions Group, με έδρα την Κύπρο, επίσης δημοσιοποίησε ότι οι εταιρίες της στη Βαλτική δεν θα χρησιμοποιούν τον εναέριος χώρο της Λευκορωσίας, ενώ και η χαμηλού κόστους Ουγγρική Wizz Air (WZZAF) ανακοίνωσε παράκαμψη του ίδιου εναερίου χώρου

- Τέλος και η αεροπορική εταιρεία KLM, η ολλανδική θυγατρική της Air France-KLM θα διακόψει προσωρινά τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε απόψε. Το ολλανδικό πρακτορείο ANP μετέδωσε αυτήν την πληροφορία λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte κάλεσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσία.

Κομισιόν: «Παγώνουν» επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ - Πιέσεις στο καθεστώς Lukashenko


Πακέτο επενδύσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Λευκορωσία θα παραμείνει «παγωμένο» έως ότου η χώρα καταστεί δημοκρατική, δήλωσε ο επικεφαλής Κομισιόν Ursula von der Leyen τη Δευτέρα 24 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου σεβαστεί τελικά την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πριν από μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου τέθηκε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας.
Τα νέα μέτρα ενδέχεται να στοχεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair, επιχειρήσεις και οικονομικές οντότητες που χρηματοδοτούν την ηγεσία της χώρας και τον τομέα των αερομεταφορών της Λευκορωσίας, δήλωσε η von der Leyen.


Eurocontrol: Σχέδιο παράκαμψης από τη ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Εν όψει της απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τους περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία επάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol δήλωσε ότι συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες και τις υπηρεσίες των αεροδρομίων σε γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 24 Μαϊου 2021.
Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που εξελίσσεται συζητούν τους περιορισμούς της εναέριας κυκλοφορίας στη Λευκορωσία αφού το Μινσκ ανάγκασε την προσγείωση την πτήση της Ryanair την Κυριακή για να συλλάβει έναν αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο, η υπηρεσία Eurocontrol δήλωσε ότι αναμένει 64 πτήσεις που εκτελούνται από τον λευκορωσικό αερομεταφορέα Belavia στον εναέριο χώρο του Eurocontrol τη Δευτέρα (25/6).

Οι πτήσεις

Η Eurocontrol δήλωσε ότι τρεις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ - η Lufthansa της Γερμανίας, η LOT της Πολωνίας και η ΑirBaltic της Λετονίας - πραγματοποιούν 14 πτήσεις την εβδομάδα προς τη Λευκορωσία.
«Λόγω του κλεισίματος του ανατολικού τμήματος του ουκρανικού εναέριου χώρου, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία», επισήμανε η υπηρεσία Eurocontrol στο Reuters.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι περίπου 2.500 πτήσεις που χρησιμοποιούν εναέριο χώρο της ΕΕ απογειώθηκαν, προσγειώθηκαν ή έκαναν πτήση πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου.

Washington Post: Απαγόρευση υπερπτήσεων στις αεροπορικές εταιρείες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών για τη διακοπή η τον περιρισμό των αεροπορικών συνδέσεων με τη Λευκορωσία, απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας αφότου η ηγεσία της διέταξε την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Washington Post, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της απόφασης

Βρετανία

Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε οδηγία στην πολιτική αεροπορία της χώρας του να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς οι επιβάτες τους», όπως ανέφερε ο ίδιος o υπουργός Grant Shapps στο Twitter.
Τόνισε, μάλιστα ότι ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας, Belavia, στη Βρετανία.
Η Βρετανία είναι πλέον μια από τις χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Λετονία, που επιθυμούν να αποφεύγουν πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης.

Belavia

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, τεθηκε επίσης το σενάριο της επιβολής μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης στις πτήσεις από την Belavia, κηρύσσοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή.
Μια απαγόρευση κατά της Belavia θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την ήδη ασταθή οικονομία της Λευκορωσίας.
Εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο απάντησης στην εν λόγω ενέργεια.
Σημειώνεται πως ήδη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.


Mητσοτάκης (Ελλάδα): Να επιβληθούν νέες, ισχυρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας - Ήταν κρατική αεροπειρατεία

Αναφερόμενος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριακος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλεςσ στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair σημείωσε τα εξής:
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους.
Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης