Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κινεζικό τείχος» ενάντια στην έκρηξη τιμών στην αγορά των εμπορευμάτων

«Κινεζικό τείχος» ενάντια στην έκρηξη τιμών στην αγορά των εμπορευμάτων

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας δεσμεύθηκαν να καταστήσουν πολύ πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αρχίσουν εντατικούς ελέγχους στις αγορές εμπορευμάτων ενάντια σε φαινόμενα κερδοσκοπίας και χειραγώγησης

Σχετικά Άρθρα

 Οι επενδυτές επένδυσαν αφειδώς κατά τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά πρώτων υλών, όπως αυτές του χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος, με τη βεβαιότητα ότι οι περιορισμοί στην προσφορά που έλαβαν χώρα εξαιτίας των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού που έφερε η πανδημία και η μαζική ζήτηση μετά το πέρας της θα πυροδοτήσουν έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους ανόδου στις τιμές εμπορευμάτων εδώ και πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021.

Αυστηροί έλεγχοι και πλαίσιο

Η επενδυτική αυτή φρενίτιδα πιθανόν να λάβει πρόωρο τέλος εξαιτίας της κινεζικής παρέμβασης.
Πέντε κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι κάλεσαν να δώσουν εξηγήσεις ορισμένες από τις πλέον κραταιές επιχειρήσεις στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού και αλουμινίου αναφορικά με τις συναλλαγές τους.
Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταστήσουν πολύ πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αρχίσουν εντατικούς ελέγχους στις αγορές εμπορευμάτων, προειδοποιώντας ότι δεν θα δείξουν «καμία απολύτως ανοχή» στα φαινόμενα κερδοσκοπίας ή χειραγώγησης της αγοράς.

Σε πτώση οι τιμές

Αμέσως μετά, οι τιμές εμπορευμάτων κατρακύλισαν .
Τα προθεσμιακά συμβόλια του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν άνω του 5%, ενώ αυτά του χάλυβα σημείωσαν πτώση 3,6%.
Μέρος των αναλυτών θεωρεί την κίνηση αυτή «θεμιτή διόρθωση», εφόσον η αγορά είχε «ξεπεράσει τον εαυτό της» και υπό αυτή την έννοια επιστρέφει σε πιο λογικά επίπεδα, που αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης.

Ζήτηση και πληθωρισμός

Παρ΄όλα αυτά, η ζήτηση για εμπορεύματα θα συνεχιστεί, δεδομένων των μεγάλων προγραμμάτων υποδομών στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Επιπλέον, η Goldman Sachs διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή της για αύξηση της τιμής brent στα 80 δολάρια το βαρέλι τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ερευνα επίσης της Deutsche Bank στην οποία συμμετείχαν 620 διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίου έδειξε ότι το 63% εξ αυτών αναμένει τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού ως έναν από τους τρεις βασικούς κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα της αγοράς, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 43% του Απριλίου.
H διόρθωση λόγω Κίνας

CHINA.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης