Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα - Τι σηματοδοτεί το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων

Goldman Sachs: Βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα - Τι σηματοδοτεί το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων
Ο Spot Commodity Index του Bloomberg έχει σημειώσει απόδοση 62% από την αρχή του έτους

"Παροδικό ή όχι", ο παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Jeffrey Currie, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα πραγματικότητα.
Και αυτό δεν είναι περισσότερο εμφανές από ό,τι στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Από την ξυλεία στις ΗΠΑ ή τον Καναδά έως το χαλκό της Χιλής και το κινεζικό σιδηρομετάλλευμα, οι τιμές αυξάνονται, με τον Spot Commodity Index του Bloomberg να έχει σημειώσει απόδοση 62% από την αρχή του έτους - τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 1980.
Η τελευταία άνοδος προήλθε από την Κίνα μια μέρα, όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος σημείωσαν άνοδο 10%, ήτοι σε ιστορικά υψηλά.

Ποιος ωφελείται από την άνοδο των εμπορευμάτων

«Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων είναι καλή είδηση ​​για τα υλικά ή τους κυκλικούς τομείς», δήλωσε ο Rupert Thompson, επικεφαλής επενδύσεων στο Kingswood Group στο Λονδίνο.
Με αυτήν την κίνηση «καλλιεργείται η ιδέα ότι έχουμε περαιτέρω εναλλαγή προς τους τομείς αξίας και εμπορευμάτων.
Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο σαφής κίνδυνος να επιδεινώσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Είναι παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις;

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι κινητήριες δυνάμεις της τεράστιας πληθωριστικής αύξησης του υποκείμενου κόστους των εμπορευμάτων είναι «παροδικές».
Όσον αφορά τον χαλκό, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ενισχύονται επίσης από την πιθανή αύξηση της ζήτησης, καθώς οι κυβερνήσεις στοχεύουν σε τεράστιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε υποδομές ηλεκτρικών οχημάτων.
Ενώ η τελευταία πορεία του χαλκού το 2011 οδήγησε στην οικονομική άνθηση της Κίνας, οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό το ράλι θα υποστηριχθεί από μια πολύ ευρύτερη αύξηση στη χρήση μετάλλων.
Ο τομέας του σιδηρομεταλλεύματος «είναι πολύ, πολύ καυτός», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.
«Η προσφορά δεν είναι ακόμη σε θέση να καλύψει αυτήν την ισχυρή ζήτηση», πρόσθεσε.

Οι κλάδοι που ωφελούνται

Οι κατασκευαστές χάλυβα στον υπόλοιπο κόσμο, όπως η ArcelorMittal, απολαμβάνουν επίσης μια άνθηση καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από τα πανδημικά χαμηλά επίπεδα.
«Υπάρχει πιθανότητα η ζήτηση από την Κίνα να επιστρέψει σε τέτοιο βαθμό που εξακολουθούμε να βλέπουμε τη ζήτηση χάλυβα να αυξάνεται παγκοσμίως και ότι η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος θα παραμένει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Dhar της CBA.
Πολλοί ελπίζουν για ένα σενάριο «Goldilocks» με συγκρατημένες μισθολογικές πιέσεις που επιτρέπουν τα πακέτα στήριξης των κεντρικών τραπεζών εν μέσω μιας παγκόσμιας έκρηξης, αλλά κρίνοντας από τις πρόσφατες έρευνες ISM / PMI, οι αναλυτές αναμένουν (και ήδη) να μεταφερθούν οι αυξήσεις κόστους στους τελικούς χρήστες.
Έτσι, ενώ το "goldilocks" μπορεί να λειτουργήσει για αγορές, συντρίβεται στις τάξεις μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος... και δεν φαίνεται να επιβραδύνεται σύντομα.

«Υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για να διανύσουμε», δήλωσε ο Evy Hambro, παγκόσμιος επικεφαλής θεματικών επενδύσεων στη BlackRock.
«Αυτό που πραγματικά κάνουμε είναι να δοκιμάζουμε τις ανώτερες σειρές των αγορών εμπορευμάτων για να υπολογίσουμε τι πρόκειται να είναι το νέο εύρος τιμών».
Τέλος, υπενθυμίζεται εδώ ότι η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός των τιμών των εμπορευμάτων ήταν τόσο έντονος, οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ήταν πάνω από 13%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης