Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι για βασανισμό του 26χρονου δημοσιογράφου μετά την «αεροπειρατεία» στην πτήση της Ryanair

Φόβοι για βασανισμό του 26χρονου δημοσιογράφου μετά την «αεροπειρατεία» στην πτήση της Ryanair
Υπάρχουν φόβοι για τη ζωή του νεαρού αντιφροντούντα δημοσιογράφου που συνελήφθη σε πτήση της Ryanair στη Λευκορωσία

Υπάρχουν φόβοι για τη ζωή του νεαρού αντιφροντούντα δημοσιογράφου που συνελήφθη σε πτήση της Ryanair στη Λευκορωσία αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο Skynews.
Ο Roman Protasevich τέθηκε υπό κράτηση μετά την πτήση από την Αθήνα για τον προγραμματισμένο προορισμό του στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο 26χρονος έχει χαρακτηριστεί ως «προσωπικός εχθρός» του Προέδρου της Λευκορωσίας Lukashenko, ο οποίος έχει προσκολληθεί στην εξουσία μετά από αυτό που θεωρείται ευρέως ως «αθέμιτες εκλογές» πέρυσι.
Μιλώντας στο Sky News η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Tsikhanouskaya εξέφρασε τους φόβους της για τον Protasevich μετά τη σύλληψή του και είπε ότι μπορεί να έχει υποστεί βασανισμούς.
Η κα Tsikhanouskaya περιέγραψε τον Lukashenko ως τον "τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης" - που βρίσκεται σε θέση να απολαμβάνει "ατιμωρησία" καθώς συνεχίζει την κυριαρχία του στη Λευκορωσία.
Παράλληλα ζήτησε «πολύ ευρύτερες» διεθνείς κυρώσεις στο καθεστώς του Lukashenko.
Η κυρία Tsikhanouskaya ήταν ο κύρια αντίπαλος του Lukashenko στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία.

Η υπόθεση

Τη φράση "θα βρεθώ αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή εδώ" αποδίδουν στον 26χρονο Protosevich, συνεπιβάτες του, μόλις αντιλήφθηκε ότι η πτήση της Ryanair προσγειωνόταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Ο 26χρονος Protosevich ταξίδευε με πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν το λευκορωσικό μαχητικό εξέτρεψε το αεροσκάφος ώστε να προσγειωθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου ο επικριτής του Λουκασένκο τέθηκε υπό κράτηση.
Ο νεαρός ακτιβιστής, μπλόγκερ και δημοσιογράφος έφυγε από τη χώρα του το 2019 και ζούσε ως αυτοεξόριστος στη Λιθουανία.

Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο 26χρονος δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία - Θύμα της κρατικής αεροπειρατείας Λουκασένκο

  


Μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις του κατά της λεγόμενης "τελευταίας δικτατορίας της Ευρώπης" του Lucashenko, τον έχουν στιγματίσει με κατηγορίες για εξτρεμιστικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων. Σημειώνεται ότι στη χώρα αυτή είναι ελάχιστες οι ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές.

Η λευκορωσική KGB τον έχει κατατάξει, μάλιστα, στη λίστα των τρομοκρατών και τα Μέσα αναφέρουν ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος έως και με τη θανατική ποινή ή με φυλάκιση 15 ετών.

Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς

Ποιος είναι ο εξόριστος αντιφρονών Protosevich που με τις παρεμβάσεις του προκάλεσε τόσο τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας, ώστε να διατάξει κρατική αεροπειρατεία;
Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1995 στο Μινσκ. Είναι μπλόγκερ, δημοσιογράφος, πολιτικός ακτιβιστής και ένας από τους ιδρυτές μαζί με τον Putilo της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, κανάλι στο Telegram. Ο ίδιος ήταν διευθυντής ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2020.
Το κανάλι πρωτοστατεί στις αντιπολιτευτικές εκδηλώσεις και ο δημοσιογράφος έχει καλύψει όσα έγιναν στις εκλογές του 2020, αλλά και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τον Αύγουστο του 2020 το NEXTA έγινε μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης στη διάρκεια των μαζικών διαμαρτυριών μετά τις προεδρικές εκλογές όπου ο Λουκασένκο κατηγορείται για νοθεία.
Στις 5 Νοεμβρίου 2020 ο Protosevich και ο Putilo κατηγορήθηκαν ερήμην τους υπό τρία άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας ενώ στις 19 Νοεμβρίου 2020 η λευκορωσική KGB τους προσέθεσε στη λίστα τρομοκρατών.
Ως έφηβος, ο Protosevich έγινε αντιφρονών.
Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.

Ρομάν Προτάσεβιτς

Ο Protosevich τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα κανάλι στο Telegram που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Ίγκορ Λόσικ και χαρακτηρίστηκε παράνομο τον περασμένο μήνα, μετά από την ανακήρυξή του ως "εξτρεμιστικό" από δικαστήριο στην πόλη Γόμελ της ανατολικής Λευκορωσίας. Ο Λόσικ συνελήφθη, το προηγούμενο καλοκαίρι, στην πόλη Μπαρανοβίτσι και έκτοτε, βρίσκεται στη φυλακή.

Γιατί βρισκόταν στην Ελλάδα

Την Κυριακή 24/5, ο Προτάσεβιτς επέστρεφε στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου παραβρέθηκε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Svetlana Tikhanovskaya.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης