Διεθνή

Οργή για την αεροπειρατία του Lukashenko - Ryanair: Πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο - Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Οργή για την αεροπειρατία του Lukashenko - Ryanair: Πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο - Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ
Πράκτορες στην Αθήνα; - Θα υπάρξουν συνέπειες προειδοποιεί η Μ. Βρετανία
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αναγκαστική προσγείωση χθες Κυριακή 23/5 του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας προκειμένου να συλληφθεί από το καθεστώς του προέδρου Alexander Lukashenko ο δημοσιογράφος Roman Protasevich, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας.
Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν και 11 Έλληνες, εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ από τις αρχές της Λευκορωσίας, με το πρόσχημα ύπαρξης βόμβας προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος.
Μετά την υποχρεωτική «στάση» στο Μίνσκ, το θρίλερ έληξε αργότερα χθες Κυριακή 23/5 το βράδυ, όταν και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στον αρχικό του προορισμό, στο Βίλνιους.
Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΕ, η οποία κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, θα εξετάσει και το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και στελεχών του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του State Department, το οποίο αφού καταδίκασε το γεγονός, κάλεσε την κυβέρνηση Lukashenko να απελευθερώσει άμεσα τον δημοσιογράφο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Michael O' Leary κατήγγειλε τη Λευκορωσία για κρατική αεροπειρατεία, ενώ εκτίμησε ότι υπήρχαν Ρώσοι πράκτορες της KGB στο αεροσκάφος.

Το χρονικό της ...αεροπειρατίας

Το αεροσκάφος, είχε φτάσει σχεδόν στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεύτηκε στην πρωτεύουσα του Μινσκ της Λευκορωσίας εν μέσω αναφορών για ύπαρξη βόμβας.
Σκοπός των αρχών της Λευκορωσίας ήταν η σύλληψη ενός από τους επιβάτες, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Roman Protasevich ιδρυτή του ενημερωτικού δικτύου στο Ίντερνετ με την ονομασία NEXTA.
Όπως αναφέρεται, η πτήση της Ryanair 4978 είχε ήδη αρχίσει την κάθοδό της στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όταν ο πιλότος ανακοίνωσε την αιφνίδια εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ, χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για αυτήν την εξέλιξη.
Το Μινσκ απέχει λιγότερα από 200 χιλιόμετρα από το Βίλνιους και η εκτροπή θα γινόταν σε μερικά μόνο λεπτά.
Το αεροπλάνο της Ryanair συνόδευε ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 σοβιετικής εποχής.
Το μαχητικό είχε λάβει εντολή από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko να αναγκάσει το αεροπλάνο να κάνει εκτροπή στο Μινσκ.

Πράκτορες στην Αθήνα

Μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, ο Protasevich και η σύντροφος του, όπως και άλλοι τέσσερις επιβάτες, δεν επέστρεψαν στην πτήση που τελικά λίγο αργότερα προσγειώθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Μάλιστα το γεγονός ότι τέσσερις ακόμα επιβάτες - Ρώσοι υπήκοοι - δεν επέστρεψαν στο αεροπλάνο, προκαλεί συναγερμό και στις ελληνικές Αρχές καθώς σε αυτήν την περίπτωση, θα σημαίνει πως ξένοι πράκτορες δρούσαν στο ελληνικό έδαφος.
Ο Lukashenko ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2020.
Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης.
Οι αρχές λένε ότι έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.000 ποινικές υποθέσεις.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, ο οποίος ήταν καταζητούμενος στη Λευκορωσία με την κατηγορία ότι οργάνωνε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 15 ετών.

Ποιος είναι ο Protasevich

Ο Roman Protasevich, ο οποίος είναι πρώην διευθυντής του μέσου ενημέρωσης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta, διέμενε στην Πολωνία.
Τον Νοέμβριο, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας (KGB) είχαν καταχωρίσει το όνομά του και αυτό του ιδρυτή του Nexta στον κατάλογο των "ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες", ενώ το Nexta διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πρόσφατο κύμα αμφισβήτησης της επανεκλογής το 2020 του Lukashenko.
O 26χρονος Protasevich είναι αρχισυντάκτης ενός λευκορωσικού πολιτικού μέσου που φιλοξενείται στην εφαρμογή επικοινωνίας για κινητά Telegram, ενώ εργαζόταν προηγουμένως για την υπηρεσία ειδήσεων, NEXTA, με έδρα την Πολωνία, που πέρυσι μετέδιδε εικόνες από τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της Λευκορωσίας.
Και αυτή βρίσκεται στην εφαρμογή Telegram και διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές.
Το κανάλι είναι ανοιχτά εχθρικό προς τον Lukashenko ενώ είχε σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των τεράστιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του Lukashenko το 2020.
Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν προκληθεί από την οργή για το νοθευμένο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Τις καταγγελίες αρνείται ο Lukashenko.
Τις διαδηλώσεις κατέστειλε η αστυνομία, η οποία είχε συλλάβει αυθαιρέτως χιλιάδες ανθρώπους,εκατοντάδες εκ των οποίων είχε υποβάλει σε βασανιστήρια και κακοποίηση, όπως καταγγέλλει η μκο Human Rights Watch.
Τα θύματα περιγράφουν ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια και τουλάχιστον σε μια περίπτωση βιασμό.
Υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς: σπασμένα οστά, σπασμένα δόντια, πληγές στο δέρμα, εγκαύματα, ελαφρές εγκεφαλικές κακώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις ζημιές στα νεφρά, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οργάνωσης.
Ο Protasevich θεωρεί ότι θα δολοφονηθεί επειδή εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του στον Lukashenko.
Τον Νοέμβριο του 2020 ο Protasevich δημοσίευσε στο Twitter ένα αντίγραφο του επίσημου καταλόγου των λευκορωσικών αρχών με τους τρομοκράτες, στον οποίο περιλαμβανόταν και το όνομά του.
Στον κατάλογο αυτόν αναφερόταν ότι ο Protasevich κατηγορείται για διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων την περίοδο που εργαζόταν στην Nexta.
Ο Protasevich κατηγορείται επίσης για διατάραξη της δημόσιας τάξης και υποκίνηση μίσους.
Ο ίδιος θεωρεί τις κατηγορίες, οι οποίες μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή για τουλάχιστον 15 χρόνια, αδικαιολόγητη πολιτική καταστολή.
Τον Ιανουάριο του 2020 ζήτησε άσυλο στην Πολωνία έπειτα από πιέσεις που δεχόταν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
protashevich.JPG

Εξετάζει κυρώσεις η ΕΕ

Κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕε αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα της εκτροπής της πτήσης και να εξετάσει το σενάριο επιβολής κυρώσεων στη Λευκορωσία και σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού.
Μετά το περιστατικό αυτό, το ζήτημα της Λευκορωσίας προστέθηκε στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών.
«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Michel έκανε λόγο για «συμβάν άνευ προηγουμένου», το οποίο, όπως είπε, δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες».
Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον επιβάτη που τέθηκε υπό κράτηση και να εγγυηθούν όλα τα δικαιώματά του», τόνισε ο Charles Michel ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές».
Ένα από τα μέτρα που θα εξετάσει η ΕΕ είναι η απαγόρευση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας να κάνει λόγο για μια πράξη πειρατείας που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.
Σημειώνεται πάντως πως η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρος της Λευκορωσίας στις πτήσεις της, η Ryanair καταγγέλλει περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας, ενώ η Λιθουανία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις διεθνείς πτήσεις.

Γνώριμος ο Lukashenko

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει, πριν από το συμβάν αυτό, τρεις γύρους κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης Lukashenko και ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τέταρτο γύρο μέτρων σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων σε αντίδραση στις περυσινές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι Βρυξέλλες αμφισβήτησαν, όπως και η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας επίσης τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη διαδικασία.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell είχε ανακοινώσει τη 10η Μαΐου πως οι 27 ετοίμαζαν νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ και είχε εκφράσει την ελπίδα πως θα υιοθετούνταν «εντός των προσεχών εβδομάδων».
Παρά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, o Lukashenko έχει την υποστήριξη της Μόσχας και δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να αναζητήσει κάποιον συμβιβασμό με τους διαδηλωτές.

Μητσοτάκης σε FT: Η ΕΕ να συμφωνήσει σε αυστηρές συνέπειες για τη Λευκορωσία

Την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής να «συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας» επισημαίνει μιλώντας στους Financial Times ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich στο Μινσκ μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.
Σε δηλώσεις του στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο.
Αρκετά» υποστηρίζει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα - όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή - δεν πρέπει να επαναληφθεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ρωσία: Σοκαριστικές οι κατηγορίες της Δύσης κατά της Λευκορωσίας

Σοκαριστικές χαρακτήρισε η Ρωσία τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος.
«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει... σοκαριστικό το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σχολίασε σήμερα στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του.
Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων», πρόσθεσε η Zakharova.

State Department: Το καθεστώς Lukashenko να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στην καταδίκη της αναγκαστικής εκτροπής του επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στη Λευκορωσία προκειμένου να συλληφθεί από το καθεστώς του προέδρου Alexander Lukashenko ο αντιφρονούντας δημοσιογράφος Roman Protasevich προχώρησε το State Department.
Σε ανακοίνωση του το State Department ανακοίνωσε πως για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό θα ζητήσει την σύγκλιση του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για να συζητήσει το συμβάν.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την αναγκαστική εκτροπή μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich στο Μινσκ.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του» αναφέρει το State Department, με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Antony Blinken να απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Protasevich, ενώ σημείωσε πως «η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Lukashenko έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».
«Οι πρώτες πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ενέχονται οι λευκορωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ότι χρησιμοποιήθηκαν λευκορωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος είναι βαθιά ανησυχητικές και χρειάζεται να ερευνηθούν σε βάθος» υποστήριξε ο Blinken, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «τον λευκορωσικό λαό» και την «επιθυμία του για ένα μέλλον με ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία» και αξιώνει «το καθεστώς» του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο «να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Λιθουανία: Απαγορεύει όλες τις πτήσεις μέσω του λευκορωσικού εναερίου χώρου, συνιστά στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνιστά στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια προς την Λευκορωσία και σε όσους βρίσκονται στην λευκορωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν αμέσως.
Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Λιθουανίας θα πρέπει να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Το μέτρο θα ισχύσει από τις 03.00 της Τρίτης.
Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες Lot, Wizzair, Airbaltic ήδη αποφεύγουν σε εθελούσια βάση τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Ο κυπριακός αεροπορικός όμιλος Avia Solutions Group με έδρα την Λιθουανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.
«Οι βασικές προτεραιότητες των εταιρειών μας είναι η ασφάλεια των πτήσεων και η ασφάλεια των επιβατών, άρα οι εταιρείες του ομίλου μας...αλλάζουν την διαδρομή των πτήσεών τους και θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.
Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα προτείνει να διακοπούν όλες οι πτήσεις από την Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ryanair: Δεν βρέθηκε τίποτα στον έλεγχο

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε «τίποτα το δυσάρεστο» αφού ενημερώθηκε από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας για μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια του αεροσκάφους της, στο οποίο δόθηκε η οδηγία να προσγειωθεί στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Μινσκ.
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες από τις τοπικές αρχές.
Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει στις 16.00 GMT (19.00 ώρα Ελλάδας), με τους επιβάτες και το πλήρωμα, ανέφερε η εταιρεία, ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση που «ήταν πέρα από τον έλεγχό της».
Η Ryanair ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».
vilnius.JPG
minsk.JPG
flight.JPG
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Κρατική αεροπειρατεία

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες.
Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.
Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.
Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.
Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.
Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.
Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οργή στη Λιθουανία

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή της Λιθουανίας με τον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας να ζητά από τη Δύση μια σθεναρή αντίδραση σε αυτό το πρωτοφανές σκηνικό.
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ingrida Simonyte έγραψε στο Twitter:
«Οι επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους βρέθηκαν σε κίνδυνο όταν αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο Μινσκ.
Ζητούμε το αεροσκάφος και οι επιβάτες να αναχωρήσουν αμέσως για το Βίλνιους!»
Tην άμεση και σκληρή αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών ζητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Donald Tusk, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, φέρεται να διέταξε την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου – blogger.
lithuania.JPG

Βρετανία: Θα υπάρξουν συνέπειες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Dominic Raab προειδοποίησε τον Λευκορώσο πρόεδρο Alexander Lukashenko ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» για την εκτροπή του αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ.
«Η Βρετανία ανησυχεί για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη σύλληψη του δημοσιογράφου του @nexta_tv Roman Protasevich. και τις συνθήκες που οδήγησαν το αεροπλάνο του να προσγειωθεί στο Μινσκ.
Θα συντονιστούμε με τους συμμάχους μας.
Αυτή η παράλογη ενέργεια του Lukashenko θα έχει σοβαρές συνέπειες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

ΟΗΕ: Παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία.
Σε ανάρτηση στο Twitter ο ICAO αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ.
Η Σύμβαση του Σικάγο έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πολιτικής αεροπορίας.


Έρευνα ζητεί το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.
«Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης