Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lockdown στην Αργεντινή, μάσκες τέλος στην Ουγγαρία – Μειώνονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Lockdown στην Αργεντινή, μάσκες τέλος στην Ουγγαρία – Μειώνονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ
Πάνω από 26 εκατομμύρια οι μολύνσεις στην Ινδία
Σχετικά Άρθρα

Με διαφορετικές ταχύτητες κινείται στα διάφορα σημεία του πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού, αν και σε γενικές γραμμές, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο ΠΟΥ, ο ιός είναι σε ύφεση μια και εμφανίζονται μειωμένα κρούσματα και θάνατοι.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τη στιγμή που ο ιός εξακολουθεί να χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 26 εκατομμύρια κρούσματα αλλά και την Αργεντινή, η οποία προχωρά σε καθολικό lockdown 9 ημερών για να αντιμετωπίσει το β’ κύμα της επιδημίας, η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως από το Σαββατοκύριακο πετά τις μάσκες στους δημόσιους χώρους και αίρει τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πτωτική πορεία, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν καθημερινά περίπου 1,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί, μείωση της τάξης του 46% σε σχέση με τους 3,4 εκατομμύρια εμβολιασμούς που γίνονταν στα μέσα Απριλίου.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 165.633.509 και οι νεκροί 3.432.623
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.057.617 κρούσματα και 588.559 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 26.031.991 και τρίτη σε νεκρούς με 291.331
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 444.094 και τρίτη σε κρούσματα με 15.894.094
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.979.366
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.160.423 και έκτη η Ρωσία με 4.917.906
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.471.065 και όγδοη η Ιταλία με 4.178.261
ada.JPG
Ινδία: Ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια τα κρούσματα covid – Υψηλός ο αριθμός των νεκρών

Τα 26 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα covid ξεπέρασε η Ινδία, η οποία πάντως τα τελευταία 24ωρα καταγράφει πολύ λιγότερα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με τα υψηλά που ανέφερε πριν μια από εβδομάδα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 259.551 κρούσματα ενώ υπέκυψαν άλλοι 4.209 ασθενείς.
Επισήμως, η Ινδία μετρά 291.331 νεκρούς και περισσότερα από 26,03 εκατομμύρια κρούσματα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν μειώθηκε σε σχέση με την προηγουμένη, παραμένοντας κάτω από το όριο των 300.000.
Η Ινδία καταγράφει σε απόλυτα μεγέθη τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ.
Κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της Ινδίας (1,3 δισεκ.), πάντως, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαντάζουν τόσο άσχημα.
Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν πως ήδη διαφαίνεται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι που ενδεχομένως να δείχνει πως η επιδημία έφτασε στο αποκορύφωμα της, αν και η εκτίμηση είναι πως ο αριθμός κρουσμάτων είναι τελείως αναξιόπιστος λόγω και των ελάχιστων τεστ που γίνονται στην επαρχία και στις αγροτικές περιοχές όπου ο ιός είναι σε έξαρση.

Σπάνια, θανατηφόρα λοίμωξη χτυπά όσους ανάρρωσαν από κορωνοϊό

Πολλά κρατίδια στην Ινδία λαμβάνουν κατεπείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μουκορμύκωση, μια σπάνια και θανατηφόρα μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι ανάρρωσαν από την Covid-19.
Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε χιλιάδες.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μουκορμύκωση ή «μαύρος μύκητας» συνδέεται με τον διαβήτη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Μόνο τον περασμένο μήνα πέθαναν στην Ινδία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από Covid-19.
Τα κρατίδια Ρατζαστάν, Γκουτζαράτ, Μαχαράστρα και Τελανγκάνα, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν επιδημία μουκορμύκωσης.
Οι αρχές στην Ινδία δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι θάνατοι οφείλονται στη μουκορμύκωση αφότου ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19, πριν από έξι μήνες.
Σύμφωνα με ινδικά μμε, περισσότεροι από 200 ασθενείς νοσηλεύονται με μουκορμύκωση σε αυτά τα νοσοκομεία και δεκάδες άλλοι περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι για αυτούς.
Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν ότι η μουκορμύκωση πλήττει κυρίως όσους ασθενείς είχαν λάβει στεροειδή για την Covid-19.
Πολλά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση μυκητιάσεων.
436456463636363465.JPG
Καθολικό lockdown 9 ημερών στην Αργεντινή

Καθολικό lockdown 9 ημερών αποφάσισε να επιβάλλει από αύριο Σάββατο 22/5 και για 9 ημέρες η κυβέρνηση της Αργεντινής, με τον πρόεδρο Alberto Fernandez να υποστηρίζει πως η χώρα βιώνει την χειρότερη στιγμή της όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται κάθε ημέρα περίπου 450 θάνατοι λόγω του ιού.
Το lockdown θα τεθεί σε ισχύ από αύριο 22/5 τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσουν έως τα μεσάνυχτα της 30ης Μαΐου.
Σημειώνεται πως από αυτές τις 9 ημέρες, μόλις οι 3 είναι εργάσιμες καθώς η 24η και η 25η Μαΐου είναι αργίες στην Αργεντινή.
Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει την Δευτέρα 31η Μαΐου, ωστόσο το lockdown θα ισχύσει σε όλη τη χώρα και το Σαββατοκύριακο 5η-6η Ιουνίου.
Την περίοδο αυτή θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία των οποίων θεωρείται απόλυτα απαραίτητη ενώ θα επιτρέπονται μόνο οι παραδόσεις κατ’οίκον.
Παράλληλα απαγορεύονται οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός της περιοχής όπου ζουν παρά μόνο από τις 06:00 ως τις 18:00.
Tο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 35.884 κρούσματα του SARS-CoV-2, την επομένη του ρεκόρ σχεδόν 40.000 μολύνσεων (επακριβώς 39.652).
Συνολικά τα κρούσματα υπολογίζονται σε 3,45 εκατομμύρια, με την Αργεντινή να βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη κι από τη Βραζιλία.
Παράλληλα αναφέρθηκαν 434 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 72.699.
Η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων φθάνει το 72,6%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 76,4% στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, εκτιμάται πως μόλις το 4,7% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ το 18,4% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία.

Πετά τις μάσκες η Ουγγαρία

Στην άρση των περισσότερων περιορισμών που είχε θέσει για τον έλεγχο της επιδημίας του κορωνοϊού προχωρά από αυτό το Σαββατοκύριακο η Ουγγαρία.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban είπε πως μόλις οι εμβολιασμοί φτάσουν τα 5 εκατομμύρια, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει τις επόμενες ώρες, τότε θα αρθούν και οι περισσότεροι περιορισμοί.
Συγκεκριμένα ο Orban είπε ότι η χρήση μάσκας δεν θα είναι πλέον απαραίτητη στους δημόσιους χώρους, ενώ προανήγγειλε την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως 500 ατόμων σε ανοικτούς χώρους.
Παράλληλα δήλωσε ότι θα επιτρέπονται έως και 200 καλεσμένοι στους γάμους, ενώ σε εκδηλώσεις στους εσωτερικούς χώρους θα μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.
«Αυτό σημαίνει ότι νικήσαμε το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Έχει έρθει η ώρα να πούμε αντίο στις μάσκες στους δημόσιους χώρους» υποστήριξε ο Orban.
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει εγκρίνει το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, τα οποία έχει χορηγήσει σε πολλούς πολίτες της, προτού αυτά εξεταστούν ή λάβουν την άδεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Με αυτό τον τρόπο η Ουγγαρία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασθέντων στην ΕΕ, με το 50% των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19.
Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ουγγαρία έχουν επαναλειτουργήσει, περιλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων και των σπα.
876876858568768.JPG
Μειώνονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Μειωμένοι είναι οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).
Όπως αναφέρεται, την τελευταία εβδομάδα γίνονταν καθημερινά 1,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αριθμός μειωμένος κατά 46% σε σχέση με τους 3,4 εκατομμύρια εμβολιασμούς που γίνονταν στα μέσα Απριλίου.
Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής περισσότερα από 160 εκατομμύρια Αμερικάνων – σχεδόν το 48% του πληθυσμού των ΗΠΑ – έχει κάνει μια δόση του εμβολίου ενώ σχεδόν 127 εκατομμύρια - το 38% του πληθυσμού – έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Σε 19 Πολιτείες τουλάχιστον το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, τη στιγμή που ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα στοιχεία και για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών, καθώς εκτιμάται ότι ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Συνολικά εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 277 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
7575754745745745745.JPG
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιαπωνία

Τελείως διαφορετική ωστόσο είναι η εικόνα στην Ιαπωνία όπου όπως έγινε γνωστό οι αρχές αναμένεται να επεκτείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νότιο νησί Οκινάουα.
Συνολικά 10 νομαρχίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάμεσά τους και αυτή του Τόκιο.
Τα έκτακτα μέτρα στην Οκινάουα θα τεθούν σε εφαρμογή την Κυριακή και θα ισχύουν ως τις 20 Ιουνίου.
Αντίθετα στις άλλες εννέα νομαρχίες τα μέτρα αυτά ισχύουν ως τις 31 Μαΐου.
Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ενέκριναν δύο ακόμη εμβόλια κατά της covid-19 προκειμένου να δώσουν ώθηση στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, μια και μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί μόλις 4,1 εκατομμύρια Ιάπωνες.
Συγκεκριμένα, οι αρχές της Ιαπωνίας έδωσαν το πράσινο φως και σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca κατά της covid-19.
Μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία χορηγούνταν μόνο το εμβόλιο της Pfizer.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το AstraZeneca ενδέχεται να μην αρχίσει να χορηγείται αμέσως λόγω των ανησυχιών για την εμφάνιση θρομβώσεων.
Η Ιαπωνία έχει συμβόλαιο για την αγορά 120 εκατομμυρίων δόσεων του εν λόγω εμβολίου.

Όχι στους Ολυμπιακούς

Και ενώ πολλές περιοχές της χώρας τελούν υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων της χώρας τάσσεται υπέρ της ακύρωσής τους ή της αναβολής τους λόγω της κατάστασης με την πανδημία cοvid-19.
Έρευνα που διενεργήθηκε από τις 6 ως τις 17 Μαΐου έδειξε ότι το 37% των επιχειρήσεων είναι υπέρ της ακύρωσης των Αγώνων, ενώ το 32% επιθυμεί την αναβολή τους.
Το ποσοστό όσων ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αυξηθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Τότε το 29% των επιχειρήσεων υποστήριζε την ακύρωση του αθλητικού γεγονότος και το 36% την αναβολή του.

Εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι χάρη στα εμβόλια

Για τουλάχιστον 9 νέους δισεκατομμυριούχους από τα κέρδη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού κάνει λόγο η οργάνωση «The People’s Vaccine Alliance», η οποία ζητά να μπει ένα τέλος στις πατέντες των εμβολίων προκειμένου αυτά να διανεμηθούν σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες.
«Οι 9 νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν καθαρή περιουσία της τάξης των 15,8 δις ευρώ, ποσό αρκετό για να εμβολιαστούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι στις χώρες με χαμηλό εισόδημα» αναφέρει η οργάνωση, η οποία προσθέτει: «Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών που αποκτούν από το μονοπώλιο αυτών των εμβολίων πολλές φαρμακευτικές εταιρείες».
Παράλληλα, η οργάνωση αναφέρει πως πέραν από αυτούς τους 9 νέους δισεκατομμυριούχους, άλλοι οκτώ ήδη δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 32,2 δις δολάρια χάρη στη διάθεση των εμβολίων.
Στην κορυφή της λίστας με τους 9 νέους δισεκατομμυριούχους ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel και ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin ενώ αναφέρονται και τα ονόματα των συνιδρυτών της κινεζικής εταιρείας CanSino Biologics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης