Διεθνή

Donοhue (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Διαφωνούμε με την επιβολή ενιαίου φορολογικού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ

Donοhue (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Διαφωνούμε με την επιβολή ενιαίου φορολογικού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ
Υπάρχουν αρκετές χώρες εντός της Ε.Ε., οι οποίες θα έχουν τις ίδιες ανησυχίες με την Ιρλανδία, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Pascal Donοhue
Σχετικά Άρθρα

Την αντίθεσή της όσον αφορά το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενιαίο εταιρικό φορολογικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσε η Ιρλανδία διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της χώρας Pascal Donοhue, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν και άλλα κράτη – μέλη τα οποία αναμένεται να εκφράσουν παρόμοιες αντιρρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021.

Φοροαποφυγή

Χθες Τρίτη 18 Μαΐου 2021 η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια για ένα φορολογικό καθεστώς το οποίο δεν θα επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω παρένθετων εταιρειών ή να απολαμβάνουν ευνοϊκή φορολόγηση στα κράτη μέλη (όπως δηλαδή συμβαίνει στην περίπτωση της Ιρλανδίας).

 Η ιρλανδική πρακτική

«Κατανοώντας τα περισσότερα από αυτά που έχει προτείνει η Κομισιόν, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία θα αντιταχθώ και έχω σημαντικές ανησυχίες.
Υπάρχουν αρκετές χώρες εντός της Ε.Ε., οι οποίες θα έχουν τις ίδιες ανησυχίες με την Ιρλανδία σε σχέση με τα σημεία αυτά», δήλωσε ο  Pascal Donοhue στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία φορολογεί τις εταιρείες με έναν από τους μικρότερους συντελεστές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει προσελκύσει τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Microsoft, να εγκατασταθούν εκεί.
Πρόσφατα το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Apple, στο πρόστιμο ύψους 13 δισ. δολαρίων που της είχε επιβληθεί για μη καταβολή φόρων στην Ιρλανδία.

Διμερές εμπόριο

Στο μεταξύ σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη (19/5), οι εισαγωγές αγαθών από τη Βρετανία υποχώρησαν κατά 31% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση (και 38% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019), ένα ποσοστό ωστόσο σημαντικά βελτιωμένο σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς, όταν οι κανόνες για το εμπόριο μετά το Brexit τέθηκαν σε ισχύ, από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Τον Ιανουάριο οι εισαγωγές «βούλιαξαν» κατά 65% και κατά 53% τον Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης