Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκε στο 1,5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2021

Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκε στο 1,5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2021
Η BoE εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο του 2% και θα ανέλθει στο 2,5% στα τέλη του 2021
Σχετικά Άρθρα
Υπερδιπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο, με την Τράπεζα της Αγγλίας να ελπίζει ότι πρόκειται για μια προσωρινή αύξηση καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Απρίλιο, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μετά από αύξηση 0,7% τον Μάρτιο.
Δημοσκόπηση οικονομολόγων στο Reuters ανέμενε αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 1,4%.
Η άνοδος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και των τιμών στα είδη ένδυσης και υποδημάτων συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού, μαζί με το κόστος της βενζίνης, που επλήγη από την αύξηση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου.

Η προσοχή στην Τράπεζα της Αγγλίας

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες - αντικατοπτρίζοντας μια κίνηση σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες , καθώς η παγκόσμια οικονομία αναδύεται μετά την πανδημία COVID-19.
«Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται περαιτέρω τους επόμενους μήνες και την οικονομία έτοιμη για αξιοπρεπή ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο, η προσοχή επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο πότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και όχι το αντίστροφο», σχολιάζει στο Reuters ο οικονομολόγος Joward Archer.
«Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν φάνηκε να βιάζεται να συσφίξει την πολιτική, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά της συνεδρίασης τη του Μαΐου», σημειώνει.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις τιμές της ενέργειας και άλλα ασταθή στοιχεία, αυξήθηκε κατά 1,3% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο.
Η BoE εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο του 2% και θα ανέλθει στο 2,5% στα τέλη του 2021, πριν υποχωρήσει στο 2% το 2022 και το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης