Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Προς ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος SURE με έκδοση ομολόγων αξίας 14 δισ. ευρώ

ΕΕ: Προς ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος SURE με έκδοση ομολόγων αξίας 14 δισ. ευρώ

Η ΕΕ προσδοκά να συγκεντρώσει 14,137 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση 8 ετών και 25ετών «κοινωνικών ομολόγων» την Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του προγράμματος των «κοινωνικών ομολόγων» ή πρόγραμμα SURE η ΕΕ με δύο νέες εκδόσεις ομολόγων την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο ενός έντονα αρνητικού κλίματος στις αγορές χρέους  καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κατέκτησαν υψηλά πολλών μηνών τη Δευτέρα (17/5), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ΕΕ προσδοκά να συγκεντρώσει 14,137 δισεκατομμύρια ευρώ από νέα 8ετή και 25ετή «κοινωνικά ομόλογα» την Τρίτη (18/5), συμφωνα με το Refinitiv.

Χρονοδιάγραμμα

Με αυτή την έκδοση ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση μέσω της αγοράς χρέους του προγράμματος SURE για την στήριξη της απασχόλησης.
Η ΕΕ είχε προγραμματίσει να αντλήσει μέσα από τις εκδόσεις χρέους 13 δισεκατομμύρια ευρώ -15 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 19 δισεκατομμύρια ευρώ έκδοσης που απομένουν για το πρόγραμμα SURE - κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το τελευταίο report στους επενδυτές.

Απασχόληση

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, το οποίο είναι ένα από τα προγράμματα για την ανάταξη της οικονομίας της Ευρωζώνης από τις συνέπειες της πανδημίας, συνδέονται άμεσα με εκταμιεύσεις στα κράτη - μέλη με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης.

Sell off

Η έκδοση των ομολόγων έγινε την επόμενη ημέρα ενός sell off στα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ τη Δευτέρα (17/5) λόγω των φημών ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης μέσω του προγράμαμτος PEPP και τις ανησυχίες για την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ιταλία.
Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας στα υψηλό οκτώ μηνών τη Δευτέρα, που συμπαρέσυραν και άλλα κρατικά ομόλογα όπως τα γαλλικά αλλά και αυτά που εκδίδονται από την ΕΕ .

Τιμολόγηση

Ο Christoph Rieger, επικεφαλής των επιτοκίων και της πιστωτικής έρευνας στην Commerzbank, χαρακτήρισε το σκηνικό όσον αφορά τα ομόλογα SURE «προκλητικό» για τους επενδυτές.
Το οκταετές ομόλογο αναμένεται να τιμολογηθεί με απόδοση περίπου -0,07% και το 25ετές περίπου 0,67%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης