Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Σταματά το εμβόλιο της AstraZeneca για τις έγκυες

Βραζιλία: Σταματά το εμβόλιο της AstraZeneca για τις έγκυες
Μετά τον θάνατο γυναίκας στην 23η εβδομάδα κύησης
Σχετικά Άρθρα

Στη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στις έγκυες προχωρά η Βραζιλία ύστερα από τον θάνατο μιας γυναίκας που βρισκόταν στην 23η εβδομάδα της κύησης της.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το μέτρο αυτό θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου εξιχνιαστούν τα αίτια του θανάτου της γυναίκας.
«Δεν είναι καθαρό ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε τη θρόμβωση.
Βρισκόμαστε στην ανάλυση των λεπτομερειών της όλης υπόθεσης για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα, για να διευκρινίσουμε τι συνέβη» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο σύμβουλος του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τη σύσταση που έχει δοθεί, όλες οι έγκυες που έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να αναβάλουν τη δεύτερη ωσότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, 22.295 έγκυες έχουν εμβολιαστεί στη Βραζιλία, εκ των οποίων το 67% με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειώνεται πως ο ρυθμιστικός φορέας της Βραζιλίας, ο ANVISA, συνέστησε «την άμεση αναστολή» της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στις έγκυες.
Εξήγησε ότι η χορήγησή του σε γυναίκες που κυοφορούν δεν συμπεριλαμβάνεται στις ενδείξεις του προϊόντος που έχει συντάξει η φαρμακευτική εταιρεία.

Τι λέει η AstraZeneca

Σε ανακοίνωση της η AstraZeneca ανέφερε ότι δεν έχει κάνει κλινική δοκιμή του εμβολίου της σε έγκυες, όμως μελέτες που έγιναν σε ζώα δεν έδωσαν «καμία ένδειξη» αρνητικών επιπτώσεων «στην κύηση ή στην ανάπτυξη του εμβρύου».
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα από τα τρία που αξιοποιούνται στη Βραζιλία το τρέχον διάστημα, με τα άλλα δύο να είναι το CoronaVac της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinovac και αυτό των Pfizer/BioNTech.
Το προϊόν της AstraZeneca έχει χορηγηθεί στο 26% των εμβολιασμών.
Εκτιμάται πως περίπου 32 εκατ. Βραζιλιάνοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση (το 15% του πληθυσμού) και 15 εκατ. με τη δεύτερη (το 7%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης