Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράσινο φως από ΗΠΑ στον εμβολιασμό των παιδιών 12 - 15 ετών - Kυριακίδου (ΕΕ): Η AstraZeneca δεν τήρησε τις συμφωνίες

Πράσινο φως από ΗΠΑ στον εμβολιασμό των παιδιών 12 - 15 ετών  - Kυριακίδου (ΕΕ): Η AstraZeneca δεν τήρησε τις συμφωνίες
«Η AstraZeneca δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες» τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου
Σχετικά Άρθρα

Στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αναμένεται να προχωρήσουν από μεθαύριο Πέμπτη 13/5 οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε ο αρμόδιος φορέας, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου να λάβει αντίστοιχη απόφαση και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τη στιγμή που οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και στην Ευρώπη, όπου θεωρείται πως έχει ήδη εμβολιαστεί το 34% των ενήλικων Ευρωπαίων.
«Η AstraZeneca δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες, γι' αυτό η Κομισιόν κινήθηκε νομικά» τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας με μικρό αριθμό ανταποκριτών.
Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη προετοιμάζονται για την εφαρμογή του μέχρι τις αρχές Ιουνίου».

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 159.164.818 και οι νεκροί 3.308.698
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.768.763 κρούσματα και 582.734 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 22.992.517 και τρίτη σε νεκρούς με 249.992
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 423.229 και τρίτη σε κρούσματα με 15.209.990
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.861.384
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.059.433 και έκτη η Ρωσία με 4.840.948
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.455.440 και όγδοη η Ιταλία με 4.123.440
• Ένατη η Ισπανία με 3.586.333 και δέκατη η Γερμανία με 3.547.911
dfadfdfasasdfasfd_1.JPG
ΗΠΑ: Ναι στην χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στους 12 – 15 ετών

Την έγκριση της για την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech για την COVID-19 στους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).
«Πρόκειται για σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού» έκρινε η υπηρεσιακή διευθύντρια του FDA, διαβεβαιώνοντας πως «η σημερινή ενέργειά μας επιτρέπει στον νεότερο πληθυσμό να προστατευθεί έναντι της COVID-19», καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα αρχίζει να επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα.
Μέχρι χθες, η επείγουσα χρήση του εμβολίου αυτού είχε εγκριθεί για τα πρόσωπα 16 ετών και άνω.
Θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί σε εκατομμύρια εφήβους, οι οποίοι θα λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου με ίση ποσότητα του προϊόντος με αυτή για τους ενηλίκους.
«Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η υπηρεσία προχώρησε σε διεξοδική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων» αναφέρει ο FDA.
Περίπου 20.000 φαρμακεία θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν έφηβους από μεθαύριο Πέμπτη 12/5, ενώ δόσεις του προϊόντος θα διανεμηθούν επίσης σε παιδίατρους
Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν οι έφηβοι στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης.
Υπενθυμίζεται πως στις ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης άλλα δύο εμβόλια για την COVID-19, αυτό της Moderna και αυτό της Johnson & Johnson, αμφότερα για τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 58% των ενηλίκων Αμερικάνων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 110 εκατ. πολίτες – το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού – έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει λάβει το 70% των ενηλίκων μία δόση εμβολίου ως την εθνική εορτή των ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επιβραδύνεται, καθώς πλέον αφορά μερίδες του πληθυσμού που είτε επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων ή αδιαφορούν.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 46% των ενηλίκων Αμερικάνων (περίπου 153 εκατομμύρια) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 116 εκατ. πολίτες – το 34,8% του πληθυσμού – έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει λάβει το 70% των ενηλίκων μία δόση εμβολίου ως την εθνική εορτή των ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επιβραδύνεται, καθώς πλέον αφορά μερίδες του πληθυσμού που είτε επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων ή αδιαφορούν.

Kυριακίδου (ΕΕ): Η AstraZeneca δεν τήρησε τις συμφωνίες γι'αυτό κινηθήκαμε νομικά

Η AstraZeneca δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες, γι' αυτό η Κομισιόν κινήθηκε νομικά τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας με μικρό αριθμό ανταποκριτών. «Θέλουμε να έχουμε τα εμβόλια τα οποία έχουν δεσμευτεί το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει ότι δε θα ασκήσει το δικαίωμα για περισσότερες δόσεις με βάση την παρούσα συμφωνία, σημειώνοντας ότι για το μέλλον όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή ήταν πολύ ξεκάθαρη και ότι στηρίζει την επιστήμη και την επιστημονική θέση του ΕΜΑ για τo εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με την οποία τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη προετοιμάζονται για την εφαρμογή του πράσινο ψηφιακού πιστοποιητικού μέχρι τις αρχές Ιουνίου».
Τέλος, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι σχεδόν το 35% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και όσον φορά στη δεύτερη δόση, είμαστε κοντά στο 14%.

ΕΕ: Τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό»

To ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου μια πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της ΕΕ και στην Ισλανδία, για να είναι τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτές οι δοκιμές (δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών) θα πραγματοποιηθούν για δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Johannes Barke.
«Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στις χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό.
Στόχος είναι ο κανονισμός για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.

Σλοβακία: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca

Αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca η Σλοβακία, με το υπουργείο Υγείας τη χώρας να τονίζει πως όσοι περίμεναν την πρώτη δόση από το εν λόγω σκεύασμα θα πρέπει να εμβολιαστούν με το προϊόν άλλης εταιρείας.
Σύμφωνα με την απόφαση, θα συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση για όσους περιμένουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ εξετάζονται εναλλακτικές για τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Η απόφαση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Φαρμάκων της Σλοβακίας, έρχεται μετά τον θάνατο μίας 47χρονης γυναίκας αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

Η Ολλανδία ανοίγει την πόρτα σε νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte ανακοίνωσε μια περαιτέρω χαλάρωση, το επόμενο διάστημα, των μέτρων κατά της Covid-19 στην Ολλανδία, εφόσον τα κρούσματα συνεχίσουν να μειώνονται.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τη Δευτέρα εάν η χαλάρωση των μέτρων θα υλοποιηθεί και αυτό από τις 19 Μαΐου.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, το ποσοστό πληρότητας κλινών στις ΜΕΘ θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 20%.
Εφόσον αυτή η προϋπόθεση εκπληρωθεί, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να ανοίξουν τους εξωτερικούς χώρους τους μεταξύ 06.00 και 20.00 (από 12.00 έως 18.00 σήμερα).
Τα ζωολογικά πάρκα και τα πάρκα αναψυχής θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις, όπως και οι πισίνες.
Οι εργαζόμενοι του σεξ θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν εκ νέου.
«Δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία στην κοινωνία, όμως ούτε θέλουμε να κάνουμε λάθος, τόσο κοντά στον στόχο», είπε ο Rutte κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η Ολλανδία, με πληθυσμό λίγο παραπάνω από 17 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα Covid-19 και περισσότερους από 17.000 θανάτους, που σχετίζονται με την ασθένεια αυτή.
Έξι εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης