Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θέτει τέλος στη συνεργασία με την AstraZeneca: Δεν ανανέωσε τις παραγγελίες του εμβολίου

Η ΕΕ θέτει τέλος στη συνεργασία με την AstraZeneca: Δεν ανανέωσε τις παραγγελίες του εμβολίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προχώρησε στην ανανέωση της παραγγελίας σε ό,τι αφορά στα σκευάσματα της AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων της Astrazeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο, αλλάζοντας άρδην το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης και κατ' επέκταση και της Ελλάδας.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Bretton δήλωσε σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά του κορωνοϊού, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στα τέλη Απριλίου, «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Αρμόδια να κρίνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την φαρμακευτική, είναι δικαστήρια του Βελγίου.
Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η απόφαση για την εκκίνηση νομικής διαδικασίας κατά της φαρμακευτικής ελήφθη σε συνεννόηση με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Σχοινάς: Μόνο εμβόλια mRNA από τον Σεπτέμβριο

Τις αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, «φωτογραφίζοντας» τις εξελίξεις με την AstraZeneca.
Ο κ. Σχοινάς είχε τονίσει ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023 (η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρώθηκε χθες από την Κομισιόν).

Aίτηση χορήγησης πλήρους άδειας στον FDA

Η ανακοίνωση της μη ανανέωσης της παραγγελίας εμβολίων για τον Ιούνιο από την ΕΕ έρχεται τη στιγμή που η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc να παρακάμψει την υποβολή αιτήματος στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για χορήγηση άδειας κατεπείγουσας χρήσης για το εμβόλιο της κατά της Covid-19 και αντ΄ αυτού να ακολουθήσει την πιο χρονοβόρα διαδικασία ζητώντας πλήρη άδεια πώλησης του εμβολίου της, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 7/5.
Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται ανθρώπους με γνώση του θέματος, θα καθυστερήσει περαιτέρω τη χορήγηση του εμβολίου αυτού στις ΗΠΑ.

Η απάντηση της AstraZeneca

Με αφορμή το δημοσίευμα, η AstraZeneca σχολίασε εμμέσως σε ανακοίνωσή της που έστειλε με email στο Reuters ότι «συνεχίζει να επεξεργάζεται την αίτησή της στον FDA για το AZD1222»
«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί το σημαντικό μέγεθος του φακέλου– επιπρόσθετα με τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής στις ΗΠΑ, η κατάθεση του αιτήματος θα περιλαμβάνει επίσης αναλύσεις και φαρμακοεπαγρύπνηση από όλες τις μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες, εκτός από τα δεδομένα στοιχείων στον πραγματικό κόσμο», σημείωσε η εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η AstraZeneca ανέφερε ότι εργάζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο της κατά της Covid-19 προκειμένου να υποβάλει αίτημα για έγκριση στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, η εταιρεία δήλωσε πως σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα στον FDA για έγκριση τις επόμενες εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος στα τέλη Απριλίου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να μοιράζονται έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca με άλλες χώρες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνοδεύεται με αναφορές σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων που εμφανίζονται συχνότερα σε ενήλικες νεότερης ηλικίας, κάτι που οδήγησε ορισμένες χώρες να χορηγούν το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης