Διεθνή

Σκωτία: Νίκη των αυτονομιστών στις τοπικές εκλογές – Ζητούν νέο δημοψήφισμα από τον Johnson

Σκωτία: Νίκη των αυτονομιστών στις τοπικές εκλογές – Ζητούν νέο δημοψήφισμα από τον Johnson
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του κόμματος ανεξαρτησίας SNP, Nicola Sturgeon προειδοποίησε τον Boris Johnson να μην αρνηθεί να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα
Σχετικά Άρθρα
Οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές επικράτησαν στις εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου εξασφαλίζοντας 64 έδρες, μόλις κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία των 65 εδρών, ένα αποτέλεσμα που τους επιτρέπει να κερδίσουν μια τέταρτη θητεία στην ηγεσία αυτής της βρετανικής επαρχίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στις 8/5 στη δημοσιότητα, οι Πράσινοι, οι οποίοι επίσης τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζουν οκτώ έδρες, επιτρέποντας τον σχηματισμό μιας πλειοψηφίας υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ οι συντηρητικοί του Boris Johnson βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 31 βουλευτές στο Κοινοβούλιο Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο.

Νέο δημοψήφισμα

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του κόμματος ανεξαρτησίας SNP, Nicola Sturgeon προειδοποίησε τον Boris Johnson να μην αρνηθεί να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση μετά την αναμενόμενη παρουσία μιας πλειοψηφίας βουλευτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.
«Δεν υπάρχει απλά καμία δημοκρατική δικαιολογία για τον Boris Johnson, ή για οποιονδήποτε άλλο, να επιδιώξει να μπλοκάρει το δικαίωμα του σκωτσέζικου λαού να επιλέξει το δικό του μέλλον, δήλωσε η Sturgeon.

scot.JPG
Gove (Βρετανία): Αρνείται να αποκαλύψει τις κινήσεις της Βρετανίας στην περίπτωση σκωτσέζικου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

O Βρετανός υπουργός Επικρατείας Michael Gove αρνήθηκε σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου να αποκαλύψει πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση Johnson, αν το κοινοβούλιο της Σκωτίας δρομολογήσει προς ψήφιση, ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν μία συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, κατά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη.
Η πρωθυπουργός και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Νikola Sturgeon δήλωσε μετά την εκλογική της νίκη, ότι θα ασκήσει πιέσεις για την προώθηση σχεδίων για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
Η βρετανική κυβέρνηση είναι δυναμικά αντίθετη στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό, επιλύθηκε το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.
Σε πολλαπλές ερωτήσεις που του τέθηκαν σήμερα από το Sky News, για το αν η κυβέρνηση θα πάει στα δικαστήρια για να σταματήσει το δημοψήφισμα, ο Gove αρνήθηκε να απαντήσει.
«Δε θα πάμε προς τα εκεί» είπε.
«Αν αρχίσουμε να κάνουμε εικασίες για έναν τύπο νομοθεσίας ή για άλλον τύπο δικαστικών ακροάσεων και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, θα πρόκειται για έναν μαζικό αντιπερισπασμό» εξήγησε ο Gove.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης