Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ιράν: Διαφορές αλλά και ελπίδες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 εντός εβδομάδων

ΗΠΑ - Ιράν: Διαφορές αλλά και ελπίδες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 εντός εβδομάδων

Ξεκινά ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη– Μερική άρση των κυρώσεων προσφέρουν οι ΗΠΑ για αναβίωση της συμφωνίας, επιφυλάξεις από την ιρανική ηγεσία λόγω των εκλογών στις 18 Ιουνίου

Σχετικά Άρθρα

Αμερικανοί, Ιρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης σχετικά με τη αναβίωση της πυρηνικής συμφωνία του Ιράν του 2015, αν και αξιωματούχος των ΗΠΑ σημείωσε ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή εντός εβδομάδων εάν το Ιράν αποφάσιζε ότι το επιθυμούσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.
«Είναι πιθανό να δούμε μια αμοιβαία επιστροφή στη συμμόρφωση (σ.σ. με τις πρόνοιες της συμφωνίας) τις επόμενες εβδομάδες είτε μια κατανόηση της ανάγκης αμοιβαίας συμμόρφωσης;
Είναι πιθανό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο χρόνος θα το δείξει - όπως είπα αυτό είναι τελικά θέμα πολιτικής απόφασης που πρέπει να ληφθεί στο Ιράν », πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν γνωρίζει εάν το Ιράν ήταν διατεθειμένο να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση.
«Ο χρόνος πιέζει για αποφάσεις», δήλωσε ο Blinken στο NBC News σε συνέντευξή του.

Ιράν

Ο κορυφαίος πυρηνικός διαπραγματευτής του Ιράν, Abbas Araqchi, δήλωσε ότι απομένει ακόμη πολύς δρόμος.
«Πότε θα συμβεί (σ.σ. η συμφωνία) είναι απρόβλεπτο και δεν μπορεί να οριστεί σχετικό χρονικό πλαίσιο.
Το Ιράν προσπαθεί να συμβεί το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα βιαστικά», δήλωσε ο Araqchi στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.
 
Στη Βιέννη

Αυτήν την εβδομάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι επιστρέφουν στη Βιέννη για έναν τέταρτο γύρο έμμεσων συνομιλιών με το Ιράν σχετικά με τον τρόπο επιστροφής στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία ο πρώην πρόεδρος Donald Trump εγκατέλειψε το 2018, ωθώντας το Ιράν να αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της ένα χρόνο αργότερα.
Η ουσία της συμφωνίας ήταν ότι το Ιράν δεσμεύτηκε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα ώστε να μην αποκτήσει το απαραίτητο σχάσιμο υλικό για τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Η πρόταση των ΗΠΑ

Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον είχε υποβάλει μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιελάμβανε την άρση κυρώσεων σε βασικούς τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και οι τραπεζικές συναλλαγές και ότι δήλωσε προθυμία για άρση των των κυρώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν είχε δείξει προθυμία να εγκαταλείψει στην τεχνογνωσία που απέκτησε στην λειτουργία των προηγμένης τεχνολογίας φυγοκεντρωτών ούτε να τους καταστρέψει.

Εκλογές

Υπογράμμισε οι δυτικοί διπλωμάτες παρατητούν ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Ιράν δεν είχε και πολλά περιθώρια κινήσεων και ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν μπορεί να πιστεύει ότι η Τεχεράνη μπορεί να αποσπάσει περισσότερα από την Ουάσινγκτον και έτσι δεν πιέζει για συμφωνία πριν από τις εκλογές του Ιράν στις 18 Ιουνίου.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να αναβιώσει πριν από τις εκλογές, ενώ τη ίδια ώρα σημείωσε ότι η Τεχεράνη πρέπει να αποφύγει να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να κάνει περισσότερα από αυτά που προβλέπονται στην αρχική συμφωνία, ενώ η ίδια επιδιώκει να κάνει λιγότερα.

Απελευθέρωση κρατουμένων

«Ο ρυθμός θα πρέπει να επιταχυνθεί για να φτάσουμε εκεί τις επόμενες εβδομάδες και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί», είπε.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ψευδείς τις ειδήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο σχετικά με μια συμφωνία για την απελευθέρωση των πολιτών των ΗΠΑ που κρατούνται στο Ιράν και σημείωσε ότι υπάρχουν ξεχωριστές συνομιλίες σχετικά με τους φυλακισμένους.
«Το αντιμετωπίζουμε το ζήτημα ανεξάρτητα», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης