Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Τηλεδιάσκεψη για την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

tags :
EE: Τηλεδιάσκεψη για την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
Θα τεθεί  επί τάπητος στη διάσκεψη η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές που την εγγυώνται και συμμετέχουν σε αυτήν
Σχετικά Άρθρα

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή 2 Απριλίου αξιωματούχοι του Ιράν, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα η ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021.

Διπλωματικές επαφές

Στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές που την εγγυώνται και συμμετέχουν σε αυτήν
Δύο διπλωματικές πηγές του πρακτορείου σημειώνουν ότι διπλωμάτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πραγματοποίησαν ήδη επαφές με Ιρανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Banking News στις 31 Μαρτίου 2021

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν ενδέχεται να επιθυμεί στη τρέχουσα συγκυρία να συζητήσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη προκειμένου να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία του 2015 κάτι που η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να πράξει, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 στο οποίο σκιαγραφούνται τα αρχικά βήματα των ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Biden, και του Ιράν για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Οι συμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden θεωρούσαν αρχικά ότι το Ιράν, με το οποίο δεν είχαν άμεσες συζητήσεις, ήθελε να μιλήσει για τα πρώτα βήματα για την αναβίωση της συμφωνίας που εγκατέλειψε o Donald Trump το 2018.

Πρώτα βήματα

Η συμφωνία χαλάρωνε τις οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με στόχο να καταστήσει δυσκολότερη την ανάπτυξη ατομικού οπλοστασίου - μια φιλοδοξία που αρνείται η Τεχεράνη.
Τρεις δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η κυβέρνηση Biden και το Ιράν είχαν επικοινωνήσει κυρίως έμμεσα μέσω ευρωπαϊκών πλευρών στη συμφωνία - Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - και ότι πιστεύουν ότι το Ιράν θέλει τώρα να συζητήσει ένα ευρύτερο σχέδιο για την επιστροφή του σε αυτήν

Οδικός χάρτης

«Αυτό που είχαμε ακούσει ήταν ότι ενδιαφερόταν πρώτα για μια σειρά αρχικών βημάτων και έτσι ανταλλάξαμε ιδέες για μια σειρά από αρχικά βήματα», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters.
«Ακούγεται από αυτό που ακούμε δημοσίως τώρα, και με άλλα μέσα, ότι μπορεί να μην ενδιαφέρονται (να συζητήσουν) τα αρχικά βήματα αλλά για έναν οδικό χάρτη για την επιστροφή σε πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνια», είπε.
«Αν θέλει να μιλήσει το Ιράν γι’ αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συζητήσουμε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτή είναι η στάση του Ιράν.

Κυρώσεις

Η πυρηνική πολιτική του Ιράν καθορίζεται τελικά από τον ανώτατο ηγέτη Ali Khamenei, ο οποίος είπε 21 Μαρτίου ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις» προτού η Τεχεράνη ξαναρχίσει τη συμμόρφωση.
«Εάν οι κυρώσεις αρθούν ... θα επιστρέψουμε στις υποχρεώσεις μας χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο Khamenei.
«Έχουμε πολλή υπομονή και δεν βιαζόμαστε».

Καμία βιασύνη

Οι σύμβουλοι του Biden αρχικά δήλωσαν ότι εάν το Ιράν επανέλθει στη συμφωνία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκρίνονταν ανάλογα - μια στάση που θα σήμαινε ότι η Ουάσιγκτον ήθελε - αλλά έκτοτε κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι θέμα το ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση.
Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδίωξε επίσης να προβάλει τη σταση ότι δεν βιάζεται, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος τον Απρίλιο, οι Ιρανοί αξιωματούχοι τον Μάιο θα έχουν μπροστά τους τις εκλογές της 18ης Ιουνίου.

Εκλογές

«Πρόκειται να μπουν σε προεκλογική περίοδο σε περίπου ένα μήνα, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου για εμάς», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης.
«Είναι μια αργή διαδικασία, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.
Δεν βιαζόμαστε. "

Πρόταση

Η Τεχεράνη διέψευσε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Politico, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον σχεδίασε αυτήν την εβδομάδα να υποβάλει μια νέα πρόταση που θα ζητούσε από το Ιράν να σταματήσει τις εργασίες για τις διαδικασίες προηγμένης φυγοκέντρισης και τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε καθαρότητα 20% με αντάλλαγμα μία απροσδιόριστη χρονικά χαλάρωση των κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης