Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Σκληρή γλώσσα κατά της Κίνας για παραβιάσεις των ανθρωπίων δικαιωμάτων

G7: Σκληρή γλώσσα κατά της Κίνας για παραβιάσεις των ανθρωπίων δικαιωμάτων

Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης της G7 που επικαλείται το Bloomberg εκφράζεται επίσης ανησυχία για τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας

Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερη αναφορά στη μεταχείριση εκ μέρους της Κίνας της μειονότητα των Ουιγούρων και στις ανησυχίες για τη σημαντική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανίας πραγματοποίησαν οι υπουργοί  Εξωτερικών της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών (G7) σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Bαθiα ανησυχία

«Εξακολουθούμε εκφράζουμε τη βαθiα ανησυχία μας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σινγιάνγκ και στο Θιβέτ, ειδικά για στη μειονότητα των Ουιγούρων, καθώς και άλλων ομάδων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και για την ύπαρξη ενός μεγάλης κλίμακας δικτύου στρατοπέδων «πολιτικής επανεκπαίδευσης αλλά και τις αναφορές για ευρέα περιστατικά καταναγκαστικής εργασίας και αποστείρωσης », επισήμαναν οι ΥΠΕΞ των G7 στα συμπεράσματα της συνόδου στο Λονδίνο.

Ταιβάν και Ρωσία

Ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιείται για την ασιατική υπερδύναμη αντανακλά και προηγούμενες τοποθετήσεις της G-7, ο μακρύς κατάλογος των μομφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συγκεκριμένη αναφορά της Ταϊβάν θα ενοχλήσουν την κινεζική κυβέρνηση: «Υποστηρίζουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν στα fora του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας».
Το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται επίσης και στις ενέργειες της Ρωσίας για «υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων άλλων χωρών, της κακόβουλης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο και της χρήσης παραπληροφόρησης».
Η G-7 επανέλαβε τη έκκληση την Ρωσία να διερευνήσει τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη δηλητηρίαση του Alexey Navalny.

Κυβερνο-επιθέσεις και παραπληροφόρηση

«Επαναλαμβάνουμε το ενδιαφέρον μας για σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις με τη Ρωσία.
Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις συλλογικές μας ικανότητες και εκείνες των συνεργατών μας για να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε τη ρωσική συμπεριφορά που απειλεί τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης", επισημαίνεται

Ντεμπούτο Blinken

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken παρουσίασε την πρόταση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση αυτού που αποκαλείται «οικονομικός επεκτατισμός» της Κίνας εξετάζει η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη
Το δημοσίευμα επικαλείται ένα κείμενο συζήτησης το οποίο κατατέθηκε πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Λονδίνο.


Μηχανισμός διαβούλευσης

Την Τρίτη (4/5) διεξήχθη συζήτηση με αντικείμενο την Κίνα και εισηγητή τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε στις συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή Xinjiang.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό διαβούλευσης που θα εμπλέκει το G-7 - καθώς και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους - για να εξασφαλίσει μια συντονισμένη απάντηση στις κινήσεις της Κίνας και με στόχο την ενίσχυση της του μετώπου της ομάδας των G7 έναντι του κινεζικού επεκτατισμού.

Ευθυγράμμιση 

Η πρωτοβουλία συμπίπτει με τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας - των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στην G7 - καθώς αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της Κίνας.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι αρκετά πιο σκληρή από την ΕΕ όσον αφορά τις κινήσεις του Πεκίνου.

Βρετανία - ΕΕ

Ως οικοδεσπότης της συνόδου της ομάδας των G7, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να διατηρήσει τις ισορροπίες με την κινεζική υπερδύναμη, δημοσιοποιώντας τις θέσεις του για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατηρώντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή σε τομείς συνεργασίας, όπως για την αλλαγή του κλίματος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ και θέλει να συνάψει δικές του διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες: από την μία να επιβάλει λογοδοσία στην Κίνα όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς ταυτόχρονα να αποξενώσει έναν βασικό οικονομικό εταίρο (σ.σ. είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος της ΕΕ καθώς εκτόπισε τις ΗΠΑ).

Χονγκ Κονγκ

Επίσης στην ημερήσια διάταξη υπάρχει μια πρόταση για τη δημιουργία μιας ομάδας που ονομάζεται «Φίλοι του Χονγκ Κονγκ» για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την πρώην βρετανική αποικία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται το δημοσίευμα
Η Κίνα επέβαλε πέρυσι ένα αυταρχικό καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια ύστερα από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης