Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (EKT): Υπερβολικές οι ανησυχίες για κύμα αφερεγγυότητας στις επιχειρήσεις της Ευρωζωνης

Villeroy (EKT): Υπερβολικές οι ανησυχίες για κύμα αφερεγγυότητας στις επιχειρήσεις της Ευρωζωνης

Διατυπώνονται φόβοι για αυξημένο αριθμό χρεοκοπιών μόλις τα μέτρα προστασίας αρθούν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Ρίσκου προειδοποίησε ακόμη και για «τσουνάμι λουκέτων»   

Σχετικά Άρθρα
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων θα εκτιναχθούν μετά από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του προηγουμένου έτους, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, προειδοποιώντας ότι είναι υπερβολικές οι αναφορές που γίνονται για... τσουνάμι πτωχεύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, την Τρίτη 4 Μαΐου 2021.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες είδαν τις εταιρικές χρεοκοπίες να διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο προηγούμενο έτος, καθώς οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν σειρά μέτρων για να τις βοηθήσουν να επιβιώσουν της κρίσης της πανδημίας και των lockdowns.

«Τσουνάμι»

Ωστόσο, αυξάνονται οι φόβοι ότι θα υπάρξει αυξημένος αριθμός χρεοκοπιών μόλις τα μέτρα καταργηθούν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Ρίσκου της ΕΕ, προειδοποίησε ακόμη και για «τσουνάμι» επιχειρηματικών χρεοκοπιών.
Ο αριθμός εταιρειών που περιήλθαν σε καθεστώς αφερεγγυότητας ήταν περίπου 40% κάτω από το κανονικό από τότε που η πανδημία έπληξε την Ευρώπη, δυσχεραίνοντας στη έκδοση δικαστικών αποφάσεων και ωθώντας τις κυβερνήσεις να παράσχουν γενικευμένη υποστήριξη προς της επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα υγειονομικά μέτρα.

Γαλλία

Αν και οι χρεοκοπίες στη Γαλλία αυτό το έτος ήταν αυξημένες από τα χαμηλά του 2020, παραμένουν σημαντικά λιγότερες από ό,τι το 2019, ανέφερε ο Villeroy
Τόνισε ακόμη ότι η μηνιαία έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα της κεντρικής τράπεζας, εμφάνισε ότι τα επίπεδα της ρευστότητας παρέμειναν υψηλότερα των μακροπρόθεσμων μέσων όρων στη βιομηχανία και το ίδιο ισχύει για τον τομέα των υπηρεσιών με την εξαιρεσή των κλάδων που επλήγησαν άμεσα απο τα υγειονομικά μέτρα, όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία

Δημιουργική καταστροφή 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι για να καλύψει ένα αναπτυξιακό έλλειμμα με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αγκαλιάσει τις ιδέες του Joseph Schumpeter για «δημιουργική καταστροφή», εκτός από τις κεϋνσιανές οικονομικές πολιτικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επενδύσεις

Από την άποψη αυτή, τα τρέχοντα σχέδια ανάκαμψης ΕΕ και Γαλλίας σωστά στοχεύουν σε επενδύσεις σε ψηφιακές υποδβομές και την πράσινη μετάβαση, δήλωσε ο Villeroy, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Πρέπει να υπάρχει μια επαρκώς επιλεκτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη: τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης δεν πρέπει να διατεθούν για τη διάσωση αυτού που δεν μπορεί να διασωθεί», δήλωσε ο Villeroy.
Χρεοκοπίες στην ΕΕ
FRANC.PNG
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης