Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στην Ινδία: Ήττα για τον Μodi στο ομόσπονδο κράτος - κλειδί της Δυτικής Βεγγάλης

Εκλογές στην Ινδία: Ήττα για τον Μodi στο ομόσπονδο κράτος - κλειδί της Δυτικής Βεγγάλης
Χιλιάδες υποστηρικτές του TMC βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, παρά την απαγόρευση των εορτασμών λόγω κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα
Η εθνικιστική ινδουιστική παράταξη του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Ινδίας Νarendra Modi, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), υπέστη εκλογική ήττα χθες Κυριακή στη Δυτική Βεγγάλη, ομόσπονδο κράτος - κλειδί 90 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά από τις τοπικές εκλογές στις οποίες δόθηκε σκληρή μάχη και καταγράφηκαν αρκετά βίαια επεισόδια.
Με βάση τα αποτελέσματα το αντίπαλο Κογκρέσο Τρίναμουλ (TMC) υπό την Mamara Banerjee, οδεύει σε νίκη και η ίδια σε τρίτη θητεία στο αξίωμα της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στους δρόμους οι υποστηρικτές του TMC

Χιλιάδες υποστηρικτές του TMC βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, παρά την απαγόρευση των εορτασμών εξαιτίας της εκρηκτικής εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
«Η νίκη αυτή έσωσε την ανθρωπότητα, τον ινδικό λαό. Είναι νίκη της Ινδίας», είπε η κυρία Banerjee, σφοδρή επικρίτρια του κ. Modi, σε ομιλία της χθες.
Συνολικά κάπου 175 εκατομμύρια πολίτες σε πέντε ομόσπονδα κράτη της Ινδίας κλήθηκαν στις κάλπες τον περασμένο μήνα: στη Δυτική Βεγγάλη (ανατολικά), στο Ασάμ (βορειοανατολικά), στο Ταμίλ Ναντού (νοτιοανατολικά), στην Κεράλα (νοτιοδυτικά) και στο Πούντουτσερι (νοτιοανατολικά).
Στη Δυτική Βεγγάλη, ο Modi και ο στενός του συνεργάτης Amit Sha συμμετείχαν πολύ ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για να αποσπάσουν την εξουσία από την Banerjee η οποία κυριαρχεί στο ομόσπονδο κράτος αυτό από το 2011. Οργανώθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις του BJP, με τη συμμετοχή σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος.
Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων αποδίδεται εν μέρει η έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ινδία.
Στο ομόσπονδο κράτος Ασάμ, το BJP διατηρήθηκε στην εξουσία.
Στο Πούντουτσερι, το BJP, που είχε σκοπό να αυξήσει την επιρροή του στο νότιο τμήμα της χώρας, αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση χάρη σε μια συμμαχία.
Στο Ταμίλ Ναντού, ο Μ.Κ. Στάλιν οδήγησε το κόμμα του, το Ντράβιντα Μουνέτρα Καζαγκάμ (DMK), στην εξουσία, θριαμβεύοντας επί της συμμαχίας που κυβερνούσε, με την οποία ήταν σύμμαχο το BJP.
Στην Κεράλα, όπου το κυβερνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο κόμμα δεν έχει ως εδώ παρά ήσσονα ρόλο, μια συμμαχία της αριστεράς υπό το κόμμα του Κογκρέσου παρέμεινε στην εξουσία επικρατώντας άνετα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης