Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη - Πτώση 0,6% στο ΑΕΠ α΄τριμήνου 2021 - Αργεί η ανάκαμψη

Διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη - Πτώση 0,6% στο ΑΕΠ α΄τριμήνου 2021 - Αργεί η ανάκαμψη
Πτώση 0,6% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο α΄τρίμηνο του 2021
Σχετικά Άρθρα
Σε διπλή ύφεση εισήλθε η Ευρωζώνη στο α΄τρίμηνο του 2021, με την ανάκαμψη να καθυστερεί, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που βρίσκονται ήδη σε αυτό το σημείο.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε πτώση 0,6% στο α΄τρίμηνο του 2021, από 0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η ευρωζώνη βρίσκεται σε τεχνική ύφεση, δηλ. σημείωσε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
H πτώση ήταν ελαφρώς μικρότερη, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν το ΑΕΠ στο -0,8%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,8%, από -4,9%.
Σε επίπεδο Ε.Ε. το ΑΕΠ υποχώρησε 0,4%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
Η πτώση του ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. ακολουθεί την πτώση του δ΄τριμήνου 2020 (-0,7% στην Ευρωζώνη και -0,5% στην ΕΕ), μετά την ισχυρή ανάκαμψη του γ΄τριμήνου (+12,5% σττην Ευρωζώνη και +11,.7% στην Ε.Ε).

Ευρωζώνη: Στο 8,1% η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στο 8,1% αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ετήσια βάση λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένη τιμή) και στο 7,1% τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.
gdp963.JPG

GDP965.JPG

Capital Economics: Νωρίτερα η άρση των περιορισμών στην Ευρωζώνη με «όχημα» τους εμβολιασμούς

Σε άρση των περιορισμών νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, λόγω της πορείας των εμβολιασμών κατά της covid-19, σύμφωνα με την Capital Economics.
Oι αναλυτές, σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, τονίζουν ότι η επιβεβαίωση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο του 2021καταδεικνύει τη δεύτερη τεχνητή ύφεση σε διάστημα ενός έτους.
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί προς το τέλος του β΄τριμήνου, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών επιτρέπει στις κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς.
 
Στα μέσα του 2022 η επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα
 
Η μείωση 0,6% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το α΄ τρίμηνο, ήταν ελαφρώς μικρότερα από τις εκτιμήσεις.
Παρ 'όλα αυτά, μετά από μια παρόμοια πτώση το τρίμηνο, αφήνει την οικονομία της ευρωζώνης 5,5% κάτω από τα υψηλά πριν από την κρίση.
Ακόμα κι αν τα πράγματα βελτιωθούν από εδώ και στο εξής, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακτήσει το επίπεδο πριν από την κρίση: οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί περίπου στα μέσα του επόμενου έτους. (Βλ. Διάγραμμα 1), τουλάχιστον ένα χρόνο αργότερα μετά τις ΗΠΑ (που έχουν σχεδόν φτάσει ήδη εκεί), και επίσης πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία, ενώ η εγχώρια ζήτηση συνέβαλε θετικά στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Η ανάκαμψη στη Γαλλία ενισχύθηκε από μια μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών.
Μεταξύ των σημαντικότερων οικονομιών, το ΑΕΠ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στη Γερμανία (-1,7% σε τριμηνιαία βάση), καθώς το lockdown ήταν σχετικά αυστηρό και ο μεταποιητικός τομέας επλήγη από έλλειψη εισροών.
Ακολούθησαν η Ισπανία και η Ιταλία (-0,5% και -0,4% αντίστοιχα).
Στον αντίποδα, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,4% q / q, εν μέρει επειδή είχε επιβάλει ένα πιο σκληρό lockdown στα τέλη του περασμένου έτους. (Βλέπε Πίνακα 1 και Διάγραμμα 2.)

Ώθηση από τους εμβολιασμούς

Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμού ότι η απότομη αύξηση στον ρυθμό των εμβολιασμών θα συνεχιστεί και θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς νωρίτερα από ό, τι εκτιμούσαν.  Το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, για παράδειγμα, θα επιτρέψει σε μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών της να ανοίξει ξανά τον Ιούνιο. Η Capital Economics σύντομα θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της.
capital986.JPGcapital985.JPG

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης