Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εργαζόμενοι και όχι «υπεργολάβοι» οι οδηγοί της Uber λέει ο υπουργός Εργασίας

ΗΠΑ: Εργαζόμενοι και όχι «υπεργολάβοι» οι οδηγοί της Uber λέει ο υπουργός Εργασίας

Τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στην «gig economy» αναμένεται να επιδιώξει ο υπουργός Εργασίας Marty Walsh

Σχετικά Άρθρα

Όσοι εργάζονται στις ΗΠΑ, ακόμη και αυτοί που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της «gig economy», της αναδυόμενης ψηφιακής οικονομίας, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται εργαζόμενοι και να χαίρουν των σχετικών παροχών επισήμανε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden σε μια στροφή της εργασιακής πολιτικής που είναι πιθανό να ανεβάσει το λειτουργικό κόστος εταιρειών όπως η Uber και η Lyft, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021
Ο υπουργός Εργασίας Marty Walsh, γιος Ιρλανδών μεταναστών και πρώην μέλος συνδικάτων, αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες του προέδρου Biden να επεκτείνει την προστασία των εργαζομένων στα νέα επαγγελματικά πλαίσια που διαμορφώνουν οι τεχνολογιλές αλλαγές .

Σεβασμός

«Το εξετάζουμε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στην gig economy πρέπει να καταγράφονται ως υπάλληλοι ... σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με σεβασμό και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό σε ισχύει και νομίζω ότι πρέπει να είναι συνεπές σε γενικές γραμμές», δήλωσε ο Walsh στο Reuters εκφράζοντας πρώτη φορά την άποψή του για το θέμα.
«Αυτές οι εταιρείες αποκομίζουν κέρδη και δημιουργούν έσοδα και δεν πρόκειται να σας συγχαρώ γι 'αυτό
... Θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι η επιτυχία θα φτάνει και στον εργαζόμενο», σημείωσε .

Κανόνες

Η δουλειά του στο Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη νομοθεσία και τους κανονισμούς στο χώρο εργασίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής επιβολής των κανόνων ασφάλειας και υγείας, πληρωμές υπερωριών και σωστή διαχείριση των προγραμμάτων παροχών σε εργαζόμενους.
Το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε το 2017 ότι 55 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εργαζόμενοι στην gig economy - ή 34% του εργατικού δυναμικού – και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 43% το 2020.

Εργολάβοι

Πριν από το διορισμό του ο ανώτερος αξιωματούχος του υποργείου πρότεινε την κατάργηση ενός νόμου που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο, ο οποίος θα διευκόλυνε την κατάταξη των εργαζομένων ως ανεξάρτητων εργολάβων.
Ο Walsh είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα έχει συνομιλίες με εταιρείες της gig economy τους ερχόμενους μήνες για να βεβαιωθεί ότι οι εργαζόμενοι μισθοδοτούνται, λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες, έχουν υγειονομική περίθαλψη και «όλα τις διασφαλίσεις στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση ένας μέσος εργαζόμενος στην Αμερική». σημείωσε

Συνέπειες

Τυχόν αλλαγή του καθστώτος, θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε εταιρείες παροχής μεταφορικών υπηρεσιών, όπως η Uber, η Lyft και σε εταιρείες παράδοσης τροφίμων, όπως οι Grubhub Doordash και Postmates.
Οι εργαζόμενοι της gig economy απασχολούνται ως ανεξάρτητοι εργολάβοι που παρέχουν υπηρεσίες «κατά παραγγελία, όπως οδηγοί, ντελίβερι ειδών παντοπωλείου ή παρέχουν φροντίδα σε παιδιά - και κατά το ένα τρίτο είναι έγχρωμοι ή λατίνοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Edison Research.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης