Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πρόστιμο 28,5 εκατ ευρώ στις Bank of America, Credit Agricole και Credit Suisse για καρτέλ στην αγορά ομολόγων

Κομισιόν: Πρόστιμο 28,5 εκατ  ευρώ στις Bank of America, Credit Agricole και Credit Suisse για καρτέλ στην αγορά ομολόγων

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ το καρτέλ δραστηριοποιήθηκε στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων (είτε αυτά που εκδίδονταν από την ΕΚΤ είτε από τη ίδια τα κράτη) και τα ομόλογα που εκδόθηκαν από διαφόρους οργανισμούς εκπεφρασμένα σε δολάρια με στόχο τη χειραγώγηση των τιμών

Σχετικά Άρθρα

 Πρόστιμο ύψους 28,5 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ στις Bank of America Merrill Lynch, Credit Agricole και Credit Suisse για συμμετοχή σε καρτέλ στην αγορά ομολόγων σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη 28 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Deutsche Bank απέφυγε την επιβολή ενός προστίμου-μαμούθ 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, διότι ενημέρωσε τις αρχές ανταγωνισμού για τη λειτουργία του ανωτέρω καρτέλ

Πώς λειτουργούσε

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το καρτέλ λειτουργούσε στην δευτερογενή αγορά ομολόγων όσον αφορά τα ομόλογα που εξεδιδαν τα κράτη και υπερθνικοί οργανισμοί καθώς και σε εκδόσεις ομολόγων που ήταν εκπεφρασμένα σε δολάρια.

Τα πρόστιμα

Το πρόστιμο για την Bank of America Merrill Lynch είναι 12,6 εκατομμύρια ευρώ, για την Credit Suisse 11,9 εκατομμύρια ευρώ και για την Credit Agricole 3,9 εκατομμύρια ευρώ.
Η Credit Suisse δήλωσε ότι θα προσβάλει δικαστικά την απόφαση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.
«Η Credit Suisse εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο μοναδικός πρώην υπάλληλος η συμπεριφορά του οποίος κρίθηκε ένοχή δεν προχχώρησε σε κάποια επιλήψιμη ενέργεια», ανέφερε η ελβετική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Παράνομες πρακτικές

Η Επιτροπή δήλωσε ότι όσοι ενέχονταν στις διαπραγματεύεις ομολόγων και στις τέσσερις τράπεζες ανέπτυξαν συντονισμένες στρατηγικές στις αγοραπωλιίες, αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την διαμόρφωση τον τιμών και πραγματοποιούσαν από κοινού ενέργειες χειραγώγησης της αγοράς επί πέντε έτη μέσω chatroom στα τερματικά του Bloomberg.
Οι παράνομες πρακτικές περιλάμβαναν την αποχή από την υποβολή προσφορών ή την απόσυρση μιας προσφοράς από την αγορά, ώστε οι τράπεζες να μην δρουν μεταξύ τους ανταγωνιστικά ή να πραγματοποιούν ξεχωριστές αγορές μέσω των διαπραγματευτών χώρες να έχουν ενημερώσει τους πελάτες.

Ανταγωνισμός

«Η συμπεριφορά των εν λόγω επενδυτικών τραπεζών περιόρισε την ελεύθερη λειτουργία του ανταγωνισμού σε μια αγορά (σ.σ. την αγορά χρέους) στην οποία τα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά funds αγοράζουν και πωλούν ανά τακτικά διαστήματα ομόλογα για λογαριασμό των επενδυτών και των συνταξιούχων», υπογράμμισε σε δήλωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης