Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Draghi παρουσιάζει το σχέδιο Ανάκαμψης, ύψους 220 δισ. ευρώ - Ανοίγει η οικονομία

Ιταλία: Ο Draghi παρουσιάζει το σχέδιο Ανάκαμψης, ύψους 220 δισ. ευρώ - Ανοίγει η οικονομία
Μετά από το πολύμηνο lockdown, η Ιταλία ελπίζει σε ένα «κανονικό» καλοκαίρι
Σχετικά Άρθρα
Το σχέδιο ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας με τη χρήση κεφαλαίων ύψους 220 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσίασει σήμερα στο ιταλικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, την ώρα που η οικονομία ανοίγει σταδιακά από σήμερα 26 Απριλίου 2021.
Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι θα ανοίξουν σταδιακά από σήμερα σε όλη την Ιταλία.
Μετά από το πολύμηνο lockdown, η Ιταλία ελπίζει σε ένα «κανονικό» καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός Μario Draghi δέχθηκε έντονη πίεση από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και ολοένα και πιο συχνές διαδηλώσεις στους δρόμους για να μειώσει τους περιορισμούς, καθώς η Ιταλία βυθίστηκε στη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι αναλαμβάνει ένα λελογισμένο ρίσκο, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης και οι εισαγωγές στην εντατική θεραπεία μειώνονται, αλλά οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται σε πάνω από 300 κάθε μέρα.
Οι συνολικοί θάνατοι από covid-19 στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τις 119.000.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού επιταχύνεται με περισσότερα από 17,5 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί έως τώρα σε έναν πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των περιοχών.

Που θα διοχετευθούν τα 220 δισ. ευρώ

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία στις αρχές του 2020 και παραμένει μία από τις χειρότερα πληγείσες, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου στην ΕΕ και βαθιά ύφεση.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,9% το προηγούμενο έτος και χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Η Ιταλία στηρίζει τις ελπίδες της  σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΕ. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης του ταμείου μετά την πανδημία ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
Στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ο Draghi  θα παρουσιάσει επίσημα το πρόγραμμα που ελπίζει ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη κατά 3,6% έως το 2026/
Σε δήλωσή τηςτην Κυριακή, η κυβέρνηση ανέφερε ότι το σχέδιο αποτελεί μια «ιστορική παρέμβαση», η οποία θα αντιμετωπίσει τις «διαρθρωτικές αδυναμίες» της ιταλικής οικονομίας.
Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τις υποδομες, κυρίως τους σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας και την πράσινη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων έργων υδρογόνου, καθώς και επενδύσεις σε υπηρεσίες Διαδικτύου και ψηφιοποίηση.

Τα επενδυτικά prοjects

Το επενδυτικό σχέδιο θα ενισχυθεί επίσης από 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ίδιους πόρους, αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση σε 221,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προβλέπεται χρηματοδότηση κατά 38% για τα πράσινα και κατά 25% για τα ψηφιακά projects, σύμφωνα με κατευθύνσεις της Κομισιόν.
Σημαντικό μέρος των δαπανών προβλέπεται επίσης για επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, τη συντήρηση και την επέκταση του σιδηροδρομικού συστήματος της Ιταλίας.
Περίπου το 40% των πόρων του προγράμματος προορίζεται για τον φτωχό Νότο της χώρας.

Το σχέδιο

Ψηφιοποίηση, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, πολιτισμός: 43,6 δισεκατομμύρια ευρώ (+6,1 δισεκατομμύρια ευρώ)
Πράσινη μετάβαση: 57,5 δισεκατομμύρια ευρώ (+11,7 δισεκατομμύρια ευρώ)
Υποδομή για βιώσιμη κινητικότητα (ηλεκτροκίνητα οχήματα κ.ά.): 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ (+6,1 δισεκατομμύρια ευρώ)
Εκπαίδευση και έρευνα: 31,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Κοινωνική συνοχή: 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ (+3,3 δισεκατομμύρια ευρώ)
Σύστημα Υγείας: 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ)
Να σημειωθεί ότι σε παρένθεση είναι τα κονδύλια από τον ιταλικό προϋπολογισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης