Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση στις σχέσεις ΕΕ - Κίνας για τη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας

Ένταση στις σχέσεις ΕΕ - Κίνας για τη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας
Η Κίνα αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς θεωρεί οτι επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή της Δύσης στην περιοχή και να υψώσουν συμμαχικό τείχος απέναντι της
Σχετικά Άρθρα

Ένταση στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα προκαλεί η έκκληση των Βρυξελλών προς το Πεκίνο να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Θαλάσσια περιοχής της Νότιας Κίνας και να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου του 2016 που καταρρίπτει σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για την απόλυτη κυριαρχία τους στην περιοχή.
Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την νέα πολιτική της στην περιοχή προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή της εκεί όπου η Κίνα θεωρείται πανίσχυρη.
Οι Φιλιππίνες που επίσης διεκδικούν τα θαλάσσια εδάφη τους διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο Πεκίνο για την ισχυρή παρουσία «απειλητικών» σκαφών, όπως τα χαρακτήρισε που είναι σταρτιωτικά εξοπλισμένα και πλέουν γυρω από τον αμφισβητούμενο ύφαλο Whitsun, τον οποίο η Μανίλα θεωρεί έδαφός της.
"Οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης παρουσίας μεγάλων κινεζικών σκαφών στο Whitsun Reef, θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ τονίζοντας την έντονη αντίθεσή της σε "μονομερείς δράσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες".

Σχέδιο επιρροής της Δύσης στην περιοχή βλέπει το Πεκίνο

Η ΕΕ προέτρεψε όλα τα μέρη να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ζήτησε τις δυο πλευρές να σεβαστούν τη διεθνή διαιτησία του 2016 που είχε αποφανθεί υπέρ των Φιλιππίνων ενώ ακύρωσε τις περισσότερες από τις αξιώσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Από την πλευρά της η Κίνα απέρριψε την κατηγορία της ΕΕ ότι τα πλοία της στο Whitsun Reef, την οποία η Κίνα αποκαλεί Niu'E Jiao, έθεσαν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια. Μάλιστα κινεζική αποστολή στην ΕΕ σε δήλωση της επιμένει ότι ο ύφαλος ανήκει στα νησιά Nansha της Κίνας ή νησιά Spratly και ότι ήταν «λογικό και νόμιμο» για τα κινεζικά αλιευτικά και άλλα σκάφη να βρίσκονται εκεί.
Η Κίνα αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ καθώς εκτιμούν οτι οι Βρυξέλλες στρατεύονται στο πλευρό του προέδρου Biden ο οποίος επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της Δύσης στην περιοχή και να υψώσει συμμαχικό τείχος απέναντι στην Κίνα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken τον περασμένο μήνα δήλωσε άλλωστε ότι η Ουάσινγκτον «βρίσκεται δίπλα στον σύμμαχό της, τις Φιλιππίνες», μπροστά στην επεκτατική πολιτική της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης