Διεθνή

Κίνα προς ΗΠΑ: Να αναλάβεται τις ευθύνες σας για το Κλίμα

Κίνα προς ΗΠΑ: Να αναλάβεται τις ευθύνες σας για το Κλίμα
Οι συστάσεις έγιναν στον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα της κυβέρνησης Biden, John Kerry που βρίσκεται στη Σανγκάη
Σχετικά Άρθρα

Νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή το Κλίμα με το Πεκίνο να διαμηνύει στον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, John Kerry, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και συνηγόρησε υπέρ της σινοαμερικανικής συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2013-2017) την κυβέρνησης Obama ολοκληρώνει σήμερα (17/4) την τετραήμερη επίσκεψή του στην Σανγκάη, την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Biden από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
Το ταξίδι του Kerry είχε στόχο να προετοιμάσει τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που διοργανώνεται την επόμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Joe Biden. Συζητήσεις κατά τις οποίες το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον αναμένεται να αφήσουν προσωρινά στην άκρη τις πολλές διαφορές τους.

Η κίνα θέλει το διάλογο με τις ΗΠΑ

«Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στον διάλογο και στη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή», είπε χθες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Han Jeng στον Αμερικανό απεσταλμένο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
«Χαιρετίζουμε την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, αναμένουμε ότι θα διασφαλίσουν αυτή τη συμφωνία, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα προχωρήσουν στις συνεισφορές που είναι επιβεβλημένες», υπογράμμισε ο Han από το Πεκίνο στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Kerry.
Tην πρώτη του ημέρα στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Biden υπέγραψε διάταγμα για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία είχε εγκαταλείψει ο Donald Trump πριν από τέσσερα χρόνια.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι μια θριαμβευτική επιστροφή. Μάλλον πρόκειται για έναν κακό μαθητή που επιστρέφει στα σχολικά θρανία αφού έχασε μαθήματα», δήλωσε την Πέμπτη σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Jao LiJiang, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, συνοψίζοντας τη θέση του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ είναι ο κακός μαθητής

Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να «εξηγήσει πώς θα καλύψει το κενό που άφησε εδώ και τέσσερα χρόνια», κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, μηχανισμό του ΟΗΕ με στόχο τη μεταβίβαση κεφαλαίων από τις πλούσιες χώρες προς αυτές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Πριν από το ταξίδι του, ο Kerry χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Κίνα για το κλίμα. Η ασιατική χώρα κατατάσσεται αυτή τη στιγμή σε απόλυτα μεγέθη πρώτη στον κόσμο σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (σχεδόν το 30% του συνόλου). Παρά τις σινοαμερικανικές εντάσεις, από το εμπόριο μέχρι το Χονγκ Κονγκ, από την Ταϊβάν ως την τύχη των μουσουλμάνων Ουϊγούρων στην Κίνα, η συνεργασία Πεκίνου-Ουάσινγκτον είναι κρίσιμη για την επιτυχία των πρωτοβουλιών για το κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης