Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαδοχικά ραπίσματα από ΗΠΑ στην Τουρκία - Αναγνώριση (;) γενοκτονίας Αρμενίων, αποκλεισμός από F-35, ταξιδιωτική οδηγία

Διαδοχικά ραπίσματα από ΗΠΑ στην Τουρκία - Αναγνώριση (;) γενοκτονίας Αρμενίων, αποκλεισμός από F-35, ταξιδιωτική οδηγία

Ο Biden, ακόμα, δεν έχει ανταποκριθεί στο τηλεφώνημα του Erdogan

Σχετικά Άρθρα

Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ με την κυβέρνηση Biden να τηρεί -φαινομενικά τουλάχιστον- τουλάχιστον μια ιδιαίτερα αρνητική στάση απέναντι στον Erdogan.
Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden -αν και έχει περάσει περίπου 1,5 μήνας από την ορκωμοσία του- δεν έχει ανταποκριθεί στο τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Δεύτερον, η Τουρκία αποκλείστηκε και επίσημα από το πρόγραμμα για μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Τρίτον, τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί οι φήμες σχετικά με την πρόθεση του Biden να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.
Κι αυτή θα είναι η σοβαρότερη εξέλιξη όλων, καθώς εκτός του συμβολικού της χαρακτήρα θα σημαίνει πως οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την «προσεκτική» γλώσσα δεκαετιών.
Όσον αφορά, δε, την Τουρκία, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων θα αποτελέσει… χαστούκι στον Erdogan, ο οποίος αρνείται τα εγκλήματα εις βάρος των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ακόμα περισσότερο οι Τούρκοι αρνούνται ότι διέπραξαν γενοκτονία. 
Τέταρτον, το State Department εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, λόγω του μεγάλου ιικού φορτίου, αλλά κυρίως διότι διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύμα κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας – ειδικά σε επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki είπε ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο (24/4/2021), αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Biden αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.
Έως τώρα πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι το 1915 κατά του αρμενικού λαού, όμως μια αναγνώριση από πλευράς Biden θα βάζει τη σφραγίδα των ΗΠΑ στην ιστορική μνήμη.
Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Biden είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Προκλητικός Erdogan: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την «αλήθεια ενάντια στη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan τόνισε σήμερα 22/4 πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια «ενάντια στη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων».
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια ενάντια στη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων και εκείνων που υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία» ανέφερε συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Το μήνυμα από Cavusoglu

Την Τρίτη (20/4/2021), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.
«Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν ο πρόεδρος των Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναγνωρίσει την Αρμενική γενοκτονία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν νομικά δεσμευτική, ενώ θα είχε αρνητική επίδραση στις σχέσεις μας» επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κάνουν τις σχέσεις ακόμη χειρότερες, η επιλογή είναι δική τους».
Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι, οι οποίοι ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα για τα F-35

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα F-35 δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία.
Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Τουρκια πως η προμήθεια των S-400 θα προκαλέσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ, αφού το ρωσικό οπλικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα αντίστοιχα της Συμμαχίας. Ο φόβος του αμερικανικού Πενταγώνου είναι ότι η Τουρκία θα ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των αεροσκαφών αυτών τα οποία θα μπορούσαν να περιέλθουν στην κατοχή της Ρωσίας. Αυτά τα δεδομένα θα «διαβάζονταν» από τους S-400, που αποτελούν ένα σύστημα καθόλου συμβατό με εκείνα που χρησιμοποιούν οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ.
Στον αντίποδα, βέβαια, η Τουρκία έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως οι S-400 δεν θα αποτελούσαν σε καμία περίπτωση απειλή για την αμυντική διάρθρωση του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποκλείστηκε από τη νέα συμφωνία για τα F-35 αφού οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το μνημόνιο κατανόησης του 2016 το οποίο είχε υπογραφεί το 2016 από συνολικά εννέα χώρες. Πλέον η νέα συμφωνία, που υπεγράφη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Δανία τη Νορβηγία, και τις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει την Τουρκία η οποία ενημερώθηκε σχετικά, μόλις χθες, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Η παραλαβή 100 F-35

Με δεδομένο ότι η Τουρκία ανέμενε την παραλαβή 100 F-35 το προσεχές διάστημα, ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα ανατρέπει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Μάλιστα, είναι πολύ δύσκολο, η Τουρκία να αλλάξει την αμυντική της πολιτική διότι δεν έχει συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς.
Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων, το State Department προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.
Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο την τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB.

Το State Department προειδοποιεί τους Αμερικανούς: Μην πηγαίνετε στην Τουρκία, αυξημένος κίνδυνος για τρομοκρατικές ενέργειες

Μετά την οριστική αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των αμερικανικώναεροσκαφών F-35 και την εκδηλωθείσα πρόθεση για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, το State Department εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, λόγω του μεγάλου ιικού φορτίου, αλλά κυρίως διότι διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύμα κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας – ειδικά σε επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Η Τουρκία, η οποία ανέβηκε στο επίπεδο 4 σε σχέση με τον κορωνοϊό, είναι χώρα στην οποία επιχειρούν τρομοκράτες.
«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία.
Οι τρομοκράτες μπορεί να στοχεύσουν τουριστικούς χώρους, αγορές και εμπορικά κέντρα, κτίρια τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αεροδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους» γράφει το State Department.
usa-travel-advisory_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης