Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Πώς η αποτυχία της European Super League ναρκοθέτησε την ευρωπαϊκή επέκταση

JP Morgan: Πώς η αποτυχία της European Super League ναρκοθέτησε την ευρωπαϊκή επέκταση
Η JP Morgan, υπό την επωνυμία Chase, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ψηφιακή τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχετικά Άρθρα

Το να χρηματοδοτήσεις μια επανάσταση ανέκαθεν ως εγχείρημα εγκυμονούσε κινδύνους.
Δυστυχώς, για τον τραπεζικό κολοσσό JP Morgan, που επιχείρησε με 4,8 δισεκ. δολ. να χρηματοδοτήσει τη νέα ευρωπαϊκή Super League, αυτός ο κίνδυνος έγινε πραγματικότητα.
Και αντίκτυπος ήταν εκκωφαντικός.
Το σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός που θα εγγυόταν παιχνίδια και έσοδα για τους συμμετέχοντες συλλόγους τα επόμενα χρόνια και θα εξασφάλιζε τη διείσδυσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων.
Το μέγεθος της προτεινόμενης χρηματοδότησης σήμαινε ότι η τράπεζα θα έπαιρνε εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες.
Αντ’ αυτού, πλέον, το έργο φαίνεται καταδικασμένο, αφού οι περισσότερες ομάδες αποσύρθηκαν, εξαιτίας αντιδράσεων τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους οπαδούς.
«Μάλλον, το business plan δεν ήταν καλά μελετημένο, δεν έλαβε υπόψη τους οπαδούς» δηλώνει ο Steve Greenfield, καθηγητής αθλητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Westminster.
Και παρότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα μια τράπεζα που παρουσίασε κέρδη 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το α’ τρίμηνο, το λάθος βήμα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή.
Η JP Morgan, υπό την επωνυμία Chase, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ψηφιακή τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην πρώτη φορά που επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ό,τι αφορά τη λιανική πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ.

Αθλητικοί σύνδεσμοι

Ο γίγαντας της Wall Street, του οποίου η ομάδα σχεδίασε το χρηματοδοτικό σχήμα της νέας Super League, έχει περάσει χρόνια καλλιεργώντας δεσμούς με τη βιομηχανία ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.
Έχει συμβουλεύσει διάφορα κλαμπ και έχει βοηθήσει στην ανακαίνιση σταδίων.
Αρκετοί από τους αποστάτες συλλόγους είναι πελάτες της JPMorgan.
Οι ισχυρότεροι δεσμοί έχουν συναφθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, της οποίας ο πρόεδρος, Florentino Perez, ηγήθηκε της προσπάθειας για το νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Η τράπεζα ήξερε πάντα ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτιόταν από την αντίδραση του κόσμου του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με τα σχέδια.
Υπήρχε, αν μη τι άλλο, ρεαλισμός.
Μια επιτροπή εξέτασε πράγματα όπως ο πιστωτικός κίνδυνος, οι δικαιούχοι και η επιχειρηματική δυναμική, ενώ η φήμη είναι μόνο μία πτυχή, ανέφεραν.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν δύσκολο να αγνοηθούν.

Οι Glazer

Η JPMorgan έχει κάποια εμπειρία από αθλητισμό.
Όταν η τράπεζα ενήργησε στο παρελθόν για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για λογαριασμό της οικογένειας Glazer το 2005, θυμωμένοι οπαδοί εμφανίστηκαν στα γραφεία της ομάδας για να διαμαρτυρηθούν.
Το 2011, περίπου 50 οπαδοί εισέβαλαν σε μια δεξίωση της JP Morgan στην αγγλική πόλη, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.
Έριξαν ποτήρια κρασιού στους παριστάμενους για να διαμαρτυρηθούν για τους Glazers.
Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Manchester United, Ed Woodward, δούλευε για την τράπεζα όταν ενημέρωσε τους Glazers για την αγορά.
Ο Woodward, υποστηρικτής της Σούπερ Λιγκ, παραιτείται τώρα, στα τέλη του 2021.

Κλειστή διοργάνωση

Η ομάδα των αποστατών, μαζί με τρεις ακόμη, θα ήταν μόνιμα μέλη.
Πέντε ακόμη ομάδες θα προστίθενται κάθε σεζόν για να αποτελέσουν το ισχυρό πρωτάθλημα 20 ομάδων που θα ανταγωνίζονταν το Champions League της UEFA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης