Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βιέννη: "Πρώτο δείγμα θετικό" στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Βιέννη:

Παρά την ένταση των τελευταίων ημερών που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση της Τεχεράνης για εμπλουτισμό ουρανίου 60%

Σχετικά Άρθρα

 "Θετική εντύπωση σε γενικές γραμμές" άφησαν οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας JPCOA που αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τη Ρωσία.
Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επιβάρυνση του κλίματος των τελευταίων ημερών λόγω της ανακοίνωσης της Τεχεράνης ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%.
Οι εκπρόσωποι των συμβαλλόμενων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Ιράν) συζήτησαν για περίπου δύο ώρες σήμερα στη Βιέννη, προτού επανεκκινήσουν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.
«Η γενική εντύπωση είναι θετική» και μετά τις συνομιλίες αυτές θα ακολουθήσουν «ορισμένες ανεπίσημες συναντήσεις», σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστρία, Mikhail Ulyanov, σε ανάρτησή του στο twitter.

Ανησυχία Ουάσιγκτον - Καθησυχασμός από Τεχεράνη

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε να έχουν επιστρέψει όλοι στη Βιέννη, έτοιμοι να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις, παρά τις δύσκολες εξελίξεις των τελευταίων ημερών», ανέφερε από την πλευρά του ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Enrique Mora.
Τις τελευταίες ημέρες, οι χώρες της Δύσης είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Τεχεράνης να ξεπεράσει για πρώτη φορά το όριο του 60% στον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Peter Stano χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken είπε την Τετάρτη ότι η κίνηση αυτή εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο σοβαρολογεί το Ιράν όσον αφορά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, επαναλαμβάνοντας σήμερα την πάγια θέση της Τεχεράνης, ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας του είναι ειρηνικές και δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης