Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων με ώθηση από τις ΗΠΑ

Ευρωζώνη: Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων με ώθηση από τις ΗΠΑ

Οι αποδόσεις του ευρώ αποκλιμακώθηκαν συγκυριακά εξαιτίας των στοιχείων για πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Ευρωζώνη - Σε υψηλό δύο εβδομάδων στο -0,264% επέστρεψε το γερμανικό 10ετές

Σχετικά Άρθρα

Νέα ανοδική στροφή κατέγραψαν οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ, ωθούμενες από την άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων παρά την αρχική αποκλιμάκωση που αποδόθηκε στα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τη βιομηχανική παραγωγή σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία - στοιχεία που ώθησαν ξανά τους επενδυτές, αν και βραχυπρόθεσμα, στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters 14 Απριλίου 2021.

Μεταποίηση

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κατέγραψε ελαφρά μείωση τον Φεβρουάριο, μετά την άνοδο του Ιανουαρίου, στοιχεία που απομακρύνουν την πιθανότητα η οικονομία να βρεθεί σε θετικό έδαφος στο πρώτο τρίμηνο, ενώ την ίδια στιγμή στην Ιαπωνία οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και ένα χρόνο τον Φεβρουάριο.
«Η εικόνα που έχουμε για τη παγκόσμια οικονομία είναι ότι η κατάσταση στη μεταποίηση είναι υγιής και είναι ο κλάδος που καθοδηγεί την ανάκαμψη, συνεπώς, ήταν επόμενο τα παραπάνω στοιχεία να δημιουργήσουν κάποια αντίδραση στην αγορά», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Antoine Bouvet.

«Δεκανίκια»

Στα παραπάνω στοιχεία ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, η οποία δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να στηρίζεται πάνω στα δύο «δεκανίκια» της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και γι΄ αυτό τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να αποσυρθούν εάν πρώτα δεν επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη.

ΗΠΑ

Στον απόηχο των στοιχείων, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ υποχώρησαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης.
Όταν όμως, η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κλιμακώθηκε στο 1,64%, αφότου μία σειρά δηλώσεων από διαμορφωτές πολιτικής της Fed τροφοδότησαν για μία ακόμη φορά τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη στις ΗΠΑ, οι ανοδικές πιέσεις μεταφέρθηκαν και στις αποδόσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Fed

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ντάλας, Robert Kaplan, επιμένει στην άποψή του ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης νωρίτερα απ’ ό,τι προσβεύουν οι περισσότεροι συνάδελφοί του.
«Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της αύξησης των αποδόσεων», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός αναλυτής της ING Antoine Bouvet,

Ευρώπη

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς, αφού αρχικά υποχώρησε στο -0,30%, επέστρεψε σε υψηλό δύο εβδομάδων στο -0,264%, λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα της Τρίτης 13 Απριλίου 2021, όταν μία ομοβροντία εκδόσεων χρέους είχαν ωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανέβηκε οριακά στο 0,89% προς το τέλος της συνεδρίασης με το spread στις 120 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 72 εκατ. ευρώ.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης