Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στη θάλασσα πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού από τη Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Στη θάλασσα πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού από τη Φουκουσίμα
Σε περίπου 2 χρόνια θα αρχίσει η διαδικασία
Σχετικά Άρθρα

Την απόφαση να ρίξει στη θάλασσα σχεδόν 1,3 εκατομμύρια τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς.
Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες.
Βάσει αυτής, το νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η ίδια.
Σημειώνεται πως η ποσότητα του μολυσμένου νερού – ικανή να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – είναι αποθηκευμένο σε τεράστιες δεξαμενές στις εγκαταστάσεις του Fukushima Daiichi και έχει ετήσιο κόστος περίπου 912,66 εκατομμύρια δολάρια.
Η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους.
Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης