Διεθνή

Ιράν: «Aτύχημα» σε τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στη Natanz

Ιράν: «Aτύχημα» σε τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στη Natanz
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε προκλήθηκε  μόλυνση
Σχετικά Άρθρα

Ένα «ατύχημα» σε τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των υπόγειων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της Natanz (Νατάνζ), στο κεντρικό Ιράν, σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 11/4, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, ούτε να προκληθεί μόλυνση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (OIEA).
«Ένα ατύχημα σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού του Σαχίντ-Αχμαντί-Ροσάν", το συγκρότημα πυρηνικών εγκαταστάσεων της Natanz, σημειώθηκε, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο Fars ο εκπρόσωπος της OIEA, Behrouz Kamalvandi.
Σύμφωνα με τον Behrouz Kamalvandi, «δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, ούτε μόλυνση», ενώ «διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος αυτού και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα».
Σημειώνεται ότι στις αρχές του Ιουλίου, εργοστάσιο συναρμολόγησης προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης υπέστη σοβαρές ζημιές από μυστηριώδη έκρηξη και τότε, οι ιρανικές αρχές είχαν κρίνει ότι επρόκειτο για «σαμποτάζ» από «τρομοκράτες», χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Εγκαινιάστηκαν το Σάββατο

Μόλις το Σάββατο 10/4 στις εγκαταστάσεις αυτές της Νατάνζ, οι ιρανικές αρχές εγκαινίασαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.
Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani εγκαινίασε το Σάββατο 10/4 εξ αποστάσεως το νέο αυτό εργοστάσιο συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρησης της Νατάνζ, δίδοντας την εντολή να τεθούν σε λειτουργία ή να γίνει δοκιμή τριών νέων συσκευών φυγοκέντρησης.
Αυτές, θα προσφέρουν στο Ιράν την δυνατότητα εμπλουτισμού μεγαλύτερης ποσότητας ουρανίου και μάλιστα πιο γρήγορα, σε όγκο και βαθμό που απαγορεύεται από την συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας.
Πρόκειται για συμφωνία από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου στο Ιράν τις κυρώσεις τους, τις οποίες είχαν άρει βάσει αυτής της συμφωνίας.
Από την πλευρά του, σε αντίποινα το Ιράν σταμάτησε από το 2019 να τηρεί τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας της Βιέννης για τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.
Σημειώνεται ότι διεξάγονται συνομιλίες στη Βιέννη ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τα άλλα κράτη που μετείχαν στη συμφωνία του 2015 (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) για τον τρόπο επιστροφής των ΗΠΑ στη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης