Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Αρνητική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στο 6,5% - από 7,2% έως 9,8% - για το 2021

Ισπανία: Αρνητική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στο 6,5% - από 7,2% έως 9,8% - για το 2021
«Η ανάκαμψη θα καθυστερήσει κατά ένα τρίμηνο», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino επισημαίνοντας τις συνέπειες του τρίου κύματος της πανδημίας, ενώ ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα παρουσιάσει στη Κομισίον το σχέδιο της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021
Σχετικά Άρθρα

Σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 προχώρησε η κυβέρνηση της Ισπανίας την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 εν όψει των συνεπειών του τρίτου κύματος της πανδημίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ επιπλέον αρνητικό αντίκτυπο αναμένεται να έχουν και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021
Σύμφωνα με τις προβλέψεις το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί 6,5% το 2021, από την προηγούμενη εκτίμηση που είχε εύρος 7,2% -9,8%, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας Nadia Calvino Τύπου.

Τουρισμός

Καθώς η οικονομία - την τέταρτη μεγαλύτερη στη Ευρωζώνη - εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εξωτερικό τουρισμό, η Ισπανία επλήγη περισσότερο από τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, καταγράφοντας ύφεση - ρεκόρ 10,8% το 2020.
Το τρίτο κύμα της πανδημίας έπληξε τη χώρα τους δύο πρώτους μήνες του έτους και μια τεράστια χιονοθύελλα διέκοψε επίσης την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας τον Ιανουάριο.

Β’ τρίμηνο

«Η ανάκαμψη καθυστερεί κατά ένα τρίμηνο», δήλωσε η Calvino, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση αναμένει ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Η Τράπεζα της Ισπανίας είχε ήδη αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021 στο 6%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 6,4%.
Καθώς οι παγκόσμιες προσπάθειες ανοσοποίησης του πληθυσμού εντείνονται, η οικονομία αναμένεται να έχει ανάπτυξη κατά 7% το 2022, με την παραγωγή να ανακάμπτει στα επίπεδα προ της πανδημίας το τέλος του ίδιου έτους, είπε ο Calvino, πριν επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023 και 2,1% το 2024.

Ανεργία

Η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 15% φέτος και να υποχωρήσει σταδιακά με χαμηλό ρυθμό έως το 2024, εξαιτίας των κρατικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης που έχουν στόχο στόχο να διατηρήσουν τα ποσοστά ανεργίας πολύ κάτω από το υψηλό του 27% που παρατηρήθηκε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 -2009.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η εκταμίευση πόρων 140 δισ. ευρώ (166,40 δισεκατομμύρια δολάρια) από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ τα επόμενα τρία χρόνια - περίπου το ήμισυ θα κατευθυνθούν σε επιχορηγήσεις - θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ενισσχύσεων δεν θα γίνουν αισθητές κυρίως απο το 2022.
Η Calvino είχε προβλέψει πέρυσι ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα ωθήσουν την ανάπτυξη στο 9,8% το 2021.
Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,5% για το 2021 περιλαμβάνει τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην εκταμίευση των πόρων, σημείωσε.
Η Μαδρίτη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για την πολυπλοκότητα της έγκρισης από την Ευρωπαϊκής Επιτροπής των επενδυτικών έργων που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης