Διεθνή

ΗΠΑ: Πιέσεις προς τον Biden να μην χαλαρώσουν οι όροι για τις πατέντες των εμβολίων για τον Covid-19

ΗΠΑ: Πιέσεις προς τον Biden να μην χαλαρώσουν οι όροι για τις πατέντες των εμβολίων για τον Covid-19

Επιχειρηματικά λόμπι στις ΗΠΑ χαρακτήρισαν «προβληματική και αόριστη» τη συλλήβδην παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα σε προιόντα και υπηρεσίες που συνδέονται με τον Covid-19

Σχετικά Άρθρα

Να αντισταθεί στην πίεση των αναπτυσσόμενων και του ΠΟΕ να αναστείλει εν όλω ή εν μέρει την ισχύ της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για να εμβόλια του Covid-19 παροτρύνουν επιχειρηματικά λόμπι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα επιτρέπει στις χώρες να παρακάμπτουν προσωρινά τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για ιατρικά προϊόντα που σχετίζονται με το Covid και προτάθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από την Ινδία και τη Νότια Αφρική τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε υποστηρίχθηκε από σχεδόν 60 χώρες.

Οι αντιρρήσεις

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, η Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρείων των ΗΠΑ και άλλα επιχειρηματικά λόμπι υποστηρίζουν ότι η παραίτηση από την προστασία της πατέντας θα ήταν «προβληματική» και ότι οι χώρες που υποστηρίζουν την παραίτηση «ισχυρίστηκαν χωρίς να προσκομίσουν επερκείς αποδείξεις, ότι το μέτρο προάγει τη δημόσια υγεία».
«Αυτή η παραίτηση είναι τόσο ασαφής όσο είναι ευρεία, καθώς αφαιρείται η προστασία από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, τα βιομηχανικά σχέδια, τα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία του εμπορικού σήματος για οποιαδήποτε προϊόντα και υπηρεσίες, αρκεί να συνδέονται με το Covid-19», σύμφωνα με του λομπίστες.
Οι ΗΠΑ έχουν προηγουμένως αντιταχθεί στην άρση της προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία.
Ο Adam Hodge, εκπρόσωπος της αμερικανικής επιτροπής για το διεθνές εμπόριο, δήλωσε τη Δευτέρα 5 Απριλίου ότι η «κορυφαία προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ μπει τέλος στην πανδημία σε όλο τον κόσμο.

Διεθνής ρόλος

«Ως μέρος της ανανέωσης των συμμαχιών μας, διερευνούμε κάθε δυνατότητα για συντονισμό με τους παγκόσμιους εταίρους μας και αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα αυτής της συγκεκριμένης πρότασης όσον αφοράτην πραγματική δυνατότητά της να σώσει ζωές», είπε.

Αναπτυσσόμενος κόσμος - παραγωγή

Η συζήτηση στον ΠΟΕ για το κατά πόσον θα παραιτηθούν προσωρινά από τις προστασίες των πατεντών πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών ότι οι πλούσιες χώρες εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους σημαντικά γρηγορότερα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες δυσκολεύονται να λάβουν τις απαιτούμενες δόσεις.
Επιχειρηματικοί όμιλοι και ορισμένοι εμπειρογνώμονες του διεθνούς εμπορίου υποστήριξαν ότι η ταχέως αυξανόμενη ικανότητα παραγωγής εμποδίζεται να φτάσει σε μεγαλύτερη κλίμακα εξαιτίας των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης