Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται η ανησυχία για AstraZeneca μετά τους 7 θανάτους στη Βρετανία - Σε νέο lockdown η Ευρώπη

Εντείνεται η ανησυχία για AstraZeneca μετά τους 7 θανάτους στη Βρετανία - Σε νέο lockdown η Ευρώπη
Σε καθολικό lockdown οδεύει η Γερμανία με την καγκελάριο Merkel να είναι εξοργισμένη από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων που δεν λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα
Σχετικά Άρθρα

Σοκ στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μετά το θανατο 7 ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι οποίοι παρουσιάσαν θρομβώσεις.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται υγειονομικές πηγές στη Βρετανία, οι 7 νεκροί ήταν μεταξύ των 30 ασθενών που παρουσίασαν επιπλοκές από τον εμβολιασμό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι ωστόσο κατέληξαν λίγες ημέρες μετά.
Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό φαρμάκων (MHRA) τα 30 περιστατικά είχαν καταγραφεί μέχρι και τις 24 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τα 22 περιστατικά παρουσίασαν εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης και τα άλλα οκτώ περιστατικά θρομβώσεων, συνδέονται με έλλειμμα αιμοπεταλίων.
«Η εμπεριστατωμένη εξέταση αυτών των περιστατικών συνεχίζεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του MHRA June Rhein. Η ίδια διευκρινίζει πως καμιά παρόμοια περίπτωση δεν έχει γνωστοποιηθεί για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
«Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της μόλυνσης με Covid-19 και των επιπλοκών της συνεχίζουν να είναι κατά πολύ ανώτερα των κινδύνων και το κοινό πρέπει να συνεχίσει να κάνει το εμβόλιο που καλείται να κάνει», πρόσθεσε.
Σε γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε προχθές, Πέμπτη, σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα, ο MHRA είχε σημειώσει πως «ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος αυτού του τύπου τους αιματικούς θρόμβους είναι πολύ μικρός».
Γενικότερα «ο αριθμός και η φύση των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν επισημανθεί ως τώρα δεν είναι ασυνήθιστοι σε σύγκριση με άλλους τύπους εμβολίων που χρησιμοποιούνται ευρέως», σύμφωνα με την ίδια.
Μέχρι σήμερα (3/4) στη Βρετανία έχουν χορηγηθεί συνολικά 18,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.
Το ερώτημα πάντως για το τι θα κάνει η ΕΕ απέναντι σε αυτά τα δυσοίωνα δεδομένα παραμένει αναπάντητο.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 129.992.059 και οι νεκροί 2.832.627
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.590.311 κρούσματα και 553.901 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 325.284 και σε κρούσματα με 12.839.844
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 203.664 και τέταρτη η Ινδία με 163.396
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.755.780
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.511.973 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.367.949
• Έβδομη η Ιταλία με 3.629.000 και όγδοη η Τουρκία με 3.400.296
• Ένατη η Ισπανία με 3.291.394 και δέκατη η Γερμανία με 2.871.277


addddd.JPG


Καθολικό lockdown ετοιμάζει η Merkel

Προς καθολικό lockdown οδεύει η Γερμανία καθώς η καγκελάριος Merkel, εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Bild, η καγκελάριος εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να επιβάλλει «ομοσπονδιακό lockdown», καθώς θεωρεί ότι τα ισχύοντα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν αρκούν προκειμένου να ανακοπεί το τρίτο κύμα της και να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.
Την περασμένη Κυριακή, στην τηλεοπτική της συνέντευξη, η Merkel τόνισε ότι «δεν θα παραμείνει θεατής», ότι θα παρέμβει εάν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων επιμένουν να μην εφαρμόζουν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» όπου διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και, αντιθέτως, σχεδιάζουν μερική χαλάρωση των περιορισμών ή «πιλοτικά σχέδια ανοίγματος».

Μέτρα εν όψη του Πάσχα των Καθολικών

Με αυτή της τη δήλωση αναφερόταν - μεταξύ άλλων - στον πρωθυπουργό του Zάαρλαντ, τον Tobias Hans (CDU), ο οποίος μετά το Πάσχα προγραμματίζει άνοιγμα θεάτρων, κινηματογράφων, γυμναστηρίων και εξωτερικών χώρων εστίασης, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση μαζικών τεστ. Σε άλλα κρατίδια, όπως το Μεκλεμβούργο - Πομερανία, αν και ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες ξεπέρασε το όριο των 100, δεν σχεδιάζεται λήψη μέτρων, αντιθέτως υπάρχει απόφαση για επαναλειτουργία ζωολογικών κήπων, μουσείων, σχολών οδηγών και καταστημάτων, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ 24 ωρών.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Σαξονία - Άνχαλτ, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, αλλά και στο Βερολίνο, όπου τα καταστήματα λιανικής άνοιξαν την Μεγάλη Τετάρτη, επίσης με προϋπόθεση τα αρνητικά τεστ.
Σύμφωνα με το δίκτυο RND, η καγκελάριος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και να επιβάλλει όχι μόνο προϋποθέσεις, αλλά και το περιεχόμενο και την διάρκεια και τις λεπτομέρειες lockdown χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, βασιζόμενη σε πρόνοια του Συντάγματος που επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να νομοθετεί σε περιπτώσεις δημοσίου κινδύνου ή επιδημίας.

Πρόκειται για πολιτική παρωδία

«Το αξίζουν αυτό, τόσο οι πολίτες γενικά όσο και οι γιατροί και οι νοσηλευτές στις κλινικές κορωνοϊού. Αυτό που δεν αξίζουν είναι η πολιτική παρωδία που τους προσφέρεται τώρα», επισημαίνει σε σχόλιό του το RND.
Στον αντίποδα, η Bild προειδοποιεί την καγκελάριο να μην φθάσει εκεί, παρότι πράγματι οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν την 3η Μαρτίου στο «φρένο έκτακτης ανάγκης» και τώρα δεν το εφαρμόζουν.
«Μόνο που είναι θέμα των πρωθυπουργών να πατήσουν το φρένο.
Και με αυτό θα πρέπει να ζήσει και η καγκελάριος στο 16ο έτος της θητείας της. Επίσης θα πρέπει να ζήσει με το γεγονός ότι δεν συμμερίζονται όλοι οι πολιτικοί της χώρας την άποψή της για τα πράγματα και τους φόβους της και δοκιμάζουν άλλους δρόμους», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι η ίδια πρόσφατα, όταν παραδέχθηκε το λάθος της ανακαλώντας την απόφαση για lockdown τις ημέρες του Πάσχα, δήλωσε «όταν χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, κερδίζει πάντα ο τοίχος».

Σε lockdown η Γαλλία – Περιορισμοί στην Ευρώπη

Δέσμια των lockdown είναι η Ευρώπη, καθώς μετά τη Γερμανία και η Γαλλία εισέρχεται το Σάββατο 3 Απριλίου σε εθνικό lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.
Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Macron είπε ότι αυτόν τον μήνα «παίζονται πολλά».
«Επιλέξαμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2021 μια απάντηση που στόχευε στον περιορισμό της επιδημίας χωρίς να περιοριστούμε.Τρεις αρχές δεν έπαψαν ποτέ να μας καθοδηγούν.  Η ασφάλεια, η Ισορροπία - δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και των περιορισμών στα παιδιά μας και στην εκπαίδευσή τους, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχική υγεία, ιδίως στους νεότερους – και η ατομική ευθύνη.
Πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση, ιδιαίτερα λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, και γι' αυτό πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τους επόμενους μήνες» είπε ο Macron.
Πέρα από τη Γαλλία, σε lockdown είναι έως και τις 18 Απριλίου η Γερμανία με την καγκελάριο πάντως να προειδοποιεί για περαιτέρω αυστηροποίηση του.
Σε μερική καραντίνα έως τις 20/3 είναι και η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6/4, είναι και η Ιταλία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.

Ιταλία: 21.932 κρούσματα κορωνοϊού και 481 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 21.932 περιστατικά κορωνοϊού, με 481 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 331.154 διαγνωστικά τεστ, το 6,6% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Πρόκειται για το ίδιο ποσοστό με χθες. Το περασμένο εικοσιτετράωρο, τα κρούσματα ήταν 23.649 και 501 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία μολύνθηκαν με covid 19 3.629.000 άνθρωποι. Οι θάνατοι είναι 110.328.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 23 ασθενείς περισσότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους, είναι 245 λιγότεροι. Στο 41% των κλινών των ΜΕΘ, έχουν μεταφερθεί ασθενείς με κορωνοϊό.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται σήμερα και πάλι η Λομβαρδία (3.941) και ακολουθούν η Καμπανία (2.057) με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η Απουλία (2.044) με κύρια πόλη το Μπάρι.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας, η συνολική κατάσταση παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση, αλλά ο δείκτης μετάδοσης Rt, o οποίος τώρα είναι 0,98, επιβάλλεται να μειωθεί ακόμη σημαντικά.

Αυστραλία: Συνεχίζει κανομικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Η Αυστραλία θα συνεχίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και μετά τον εντοπισμό ενός περιστατικού θρόμβωσης που προκάλεσε ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου.
Ένας 44χρονος άνδρας εισήχθη σε νοσοκομείο της Μελβούρνης με θρόμβωση μερικές ημέρες αφού έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή Therapeutic Goods Administration (TGA) και η επιτροπή που είναι αρμόδια για τους εμβολιασμούς, η Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI), συνεδρίασαν αργά χθες, Παρασκευή (2/40, και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να συζητήσουν περαιτέρω συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.
"Δεν έχουμε μέχρι τώρα συστάσεις από την ATAGI ή την TGA για να αναστείλουμε στην Αυστραλία τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca", δήλωσε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αυστραλίας Michael Kidd ο οποίος τόνισε πως «το περιστατικό θρόμβωσης είναι "πιθανό" να συνδέεται με το εμβόλιο».
"Οι κίνδυνοι για σοβαρές παρενέργειες παραμένουν πολύ χαμηλοί, όμως η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας και γι' αυτό η TAGI και η TGA συνεχίζουν να εξετάζουν επιμελώς αυτό το περιστατικό", δήλωσε ο Kidd, προσθέτοντας ότι περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυστρία: Για άνοιγμα μέσα στον Μάιο δεσμεύεται ο Kurz

Την προοπτική βημάτων ανοίγματος μέσα στον Μάιο, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εστίαση και τον τουρισμό, παρουσιάζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz σε βίντεο-μήνυμα του με την ευκαιρία της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών (4/4).
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο ίδιος παραμένει στο γνωστό σχέδιο -- παρά τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων -- και διαβεβαιώνει ότι «τις επόμενες 100 ημέρες σε όλους, όσους θα ήθελαν να εμβολιαστούν, θα χορηγηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση».
Στα τρία ομόσπονδα κρατίδια στην Ανατολική Αυστρία (Βιέννη, Κάτω Αυστρία και Μπούργκενλαντ) - που βρίσκονται σε σκληρό lockdown έως τις 11 Απριλίου - η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι τεταμένη και ως εκ τούτου εκεί χρειάζονται αποφασιστικά μέτρα, στην υπόλοιπη Αυστρία (τα άλλα έξι ομόσπονδα κρατίδια), όπου η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη,«θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε με τα υπάρχοντα μέτρα», αναφέρει ο Kurz.

Καλή είδηση ο εμβολιασμός

Ο καγκελάριος διαβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι, όλοι οι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου εντός των επόμενων 100 ημερών, αυτό, όπως επισημαίνει, αποτελεί «καλή είδηση» - ακόμη και αν ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες παρέχουν 50% λιγότερο από ό, τι συμφωνήθηκε.
Ο στόχος είναι τον Απρίλιο να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 65 ετών, τον Μάιο οι άνω των 50 ετών και τον Ιούνιο να ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αναφέρει.
Κατά την άποψή του, με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων τον Μάιο, η κατάσταση στα νοσοκομεία θα εκτονωθεί - και τότε θα μπορούν να γίνουν τα βήματα ανοίγματος «που όλοι περιμένουν με λαχτάρα», δηλαδή «να μπορέσουν επιτέλους να απολαύσουν και πάλι τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εστίαση και τον τουρισμό».

Επιστροφή στην κανονικότητα

Όπως παρατηρεί ο Kurz, «ο κορωνοϊός θα περάσει, ώστε όλοι να μπορούμε το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ωστόσο ο χρόνος μέχρι τότε είναι απαιτητικός και δύσκολο να προβλεφθεί».
«Θα πρέπει να αποδεχτούμε τα πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε», δηλαδή τις μεταλλάξεις του και εμβόλια που δεν παραδίδονται, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος στο πασχαλινό μήνυμά του, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς όλους να κάνουν χρήση της προσφοράς σε τεστ και να εμβολιαστούν.

Ρωσία: Ραγδαία η αυξηση κρουσμάτων

Η Ρωσία ανακοίνωσε 9.021 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα, μεταξύ αυτών 2.011 στη Μόσχα, με αποτέλεσμα το σύνολο μολύνσεων από νέο κορονοϊό στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 4.572.077, από την αρχή της πανδημίας πριν από έναν χρόνο.
Η κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης γνωστοποίησε, επίσης, ότι 384 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με τη χώρα να μετρά πλέον 100.017 νεκρούς.
Από την πλευρά της, η ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat, η οποία κρατάει τον δικό της απολογισμό, έχει ανακοινώσει έναν πολύ υψηλότερο αριθμό. Χθες, ανέφερε πως έχει καταγράψει πάνω από 225.000 θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19, από την αρχή της πανδημίας τον Απρίλιο.

Σε ρυθμούς κανονικότητας το Ισραήλ

Ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού μιας χώρας έχει γενικότερα θετική επίπτωση, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και όσων δεν έχουν εμβολιασθεί, όπως των παιδιών, συμπέρανε μια νέα έρευνα επιστημόνων από το Ισραήλ, όπου έχει ήδη εμβολιασθεί άνω του 50% των κατοίκων της χώρας.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion) στη Χάιφα και του ιατρικού οργανισμού Maccabi στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το "Nature", ανέλυσαν και συσχέτισαν τα στοιχεία αφενός για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 και αφετέρου τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων (τεστ) για κορονοϊό σε 223 ισραηλινές κοινότητες μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Εξετάσθηκε ιδιαίτερα η σχέση ανάμεσα στο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε κάθε κοινότητα, με το ποσοστό θετικών τεστ σε παιδιά κάτω των 16 ετών που δεν είχαν εμβολιασθεί (το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ αφορά όλο τον πληθυσμό άνω των 16 ετών).
Διαπιστώθηκε ότι στις επόμενες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό των ανεμβολίαστων παιδιών είχε μειωθεί αναλογικά με το ποσοστό των ενηλίκων που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 16 ετών είχαν κάνει το εμβόλιο στην κοινότητα, τόσο μικρότερο ήταν το ποσοστό των θετικών τεστ στα μη εμβολιασμένα παιδιά έως 16 ετών στην ίδια κοινότητα μετά από ένα μήνα περίπου.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι Ισραηλινοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "ο εμβολιασμός όχι μόνο προστατεύει τους επί μέρους εμβολιαζόμενους, αλλά επίσης παρέχει διασταυρούμενη προστασία στα μη εμβολιασμένα άτομα στην κοινότητα". Έτσι, εκτιμούν ότι "ο μαζικός εμβολιασμός έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την τρέχουσα πανδημία Covid-19 προστατεύοντας τους εμβολιαζόμενους από τη νόσο και πιθανώς μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης στους μη εμβολιασμένους. Η υψηλή αποτελεσματικότητα του ευρέως χορηγούμενου εμβολίου ΒΝΤ162b (Pfizer/BioNTech) στην πρόληψη όχι μόνο της νόσου αλλά επίσης της λοίμωξης δείχνει τη δυνατότητα ύπαρξης μιας ευρύτερης επίπτωσης σε επίπεδο πληθυσμού, κάτι κρίσιμο για την εκρίζωση της νόσου".

Φιλιππίνες: Παράταση του αυστηρού lockdown στην πρωτεύουσα τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα

Στις Φιλιππίνες το αυστηρό lockdown παρατάθηκε στην περιοχή της πρωτεύουσας και τις γειτονικές επαρχίες κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του προέδρου των Φιλιππίνων, R. Duterte.
Οι περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μη αναγκαίων μετακινήσεων, τις μαζικές συναθροίσεις και τα γεύματα στα εστιατόρια, θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Duterte, Harry Roque, σε τηλεοπτική του παρέμβαση.
Σημειώνεται πως τα μέτρα επρόκειτο να τερματιστούν στις 4 Απριλίου.
«Αυτά θα συνοδευτούν από εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης, ανίχνευσης, απομόνωσης, ιχνηλάτησης και αποκατάστασης τα οποία θα παρακολουθούμε σε ημερήσια βάση», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Νέα κρούσματα

Οι Φιλιππίνες, που καταγράφουν τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στη νοτιοανατολική Ασία, ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο ακόμη 12.576 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έφθασαν στα 165.715, εκ των οποίων το 96% έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Σε κρίσιμο επίπεδο βρίσκεται η διαθεσιμότητα κλινών στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας Μανίλας, με το 80% των κρεβατιών να χρησιμοποιείται, ενώ πολλά νοσοκομεία έχουν σταματήσει αναγκαστικά να δέχονται ασθενείς.
Σημειώνεται ότι η πρωτεύουσα και η ευρύτερη περιοχή της, με πληθυσμό τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιπροσωπεύει τα δύο πέμπτα των 784.043 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της χώρας και το ένα τρίτο του συνόλου των 13.423 θανάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης