Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο το πακέτο υποδομών Biden - Τεχνολογική ώθηση στη Wall - Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

Στο επίκεντρο το πακέτο υποδομών Biden - Τεχνολογική ώθηση στη Wall - Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500, ισχυρά ανοδικά οι τεχνολογικές

Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 1/4 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον γενικό S&P 500 να φλερτάρει για πρώτη φορά στην ιστορία του με τις 4.000 μονάδες, με ώθηση από την αισιοδοξία που γεννά το νέο πακέτο που εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden για κρατικές επενδύσεις στις υποδομές.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,52% στις 33.153 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,18% ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του το όριο των 4.000 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 4.019,9 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,76% στις 13.480 μονάδες

Οι δείκτες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη το α' τρίμηνο του 2021, με τον βιομηχανικό Dow να κερδίζει +7,8%, τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται +5,8%, και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει συνολικά κέρδη +2,8%.
Ο δείκτης Russell 2000 των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άλμα άνω του +12%.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις Biden για ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομών που θα ξεπερνά τα 2 τρισ. δολ.
Το νέο δημοσιονομικό πακέτο θα καλυφθεί από νέα φορολογικά έσοδα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% από 21%.
Η νέα πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση του γιγαντιαίου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Η τεράστια δημοσιονομική ώθηση από τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αναζωπυρώσει το τελευταίο διάστημα τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής.
Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν πρόσφατα σε υψηλό άνω των 14 μηνών την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία σήμερα κινείται κοντά στο 1,72%.

ΗΠΑ: Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του ο μεταποιητικός δείκτης PMI

Η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου εκτινάχθηκε τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 59,1 μονάδες τον Μάρτιο από 58,6 μονάδες το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.
Αυτή είναι η δεύτερη υψηλότερη μέτρηση από την έναρξη καταγραφής στοιχείων τον Μάιο του 2007.
Ο Μάρτιος είδε τις μεταποιητικές επιχειρήσεις να αγωνίζονται να καλύψουν το άλμα στις νέες παραγγελίες, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

ΗΠΑ: Νέα άνοδος στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας - Έφτασαν τις 719.000 - Αυξήθηκαν κατά 61.000 σε μια εβδομάδα

Νέα άνοδος σημειώθηκε στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας από τους Αμερικανούς, καθώς 719.000 πολίτες αιτήθηκαν νέες παροχές για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων πάντως έκαναν λόγο για 675.000.
Την ίδια ώρα, συνολικά 18.2 εκατ. επωφελούνται στις ΗΠΑ από κάποια μορφής παροχή/ επίδομα που σχετίζεται με την πανδημία.

Δέσμια των lockdown η Ευρώπη, επεκτείνουν τους εμβολιασμούς ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – Τρόμος στη Βραζιλία

Στη συνταγή των lockdown επιμένει η Ευρώπη στην προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία επεκτείνουν και τρέχουν τους εμβολιασμούς τους προκειμένου να επισπεύσουν την επιστροφή στην ομαλότητα.
Μετά τη Γερμανία όπου το lockdown έχει παραταθεί έως τις 18 Απριλίου και η καγκελάριος Merkel έχει προειδοποιήσει για περαιτέρω αυστηροποίησή του, εάν χρειαστεί, η Γαλλία εισέρχεται από το Σάββατο 3 Απριλίου σε ένα πανεθνικό lockdown τεσσάρων εβδομάδων ενώ και η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει έως τις 3 Μαΐου το σχέδιο της για άρση των περιορισμών λόγω της έντασης του γ’ κύματος της επιδημίας.
Και ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε πως οι εμβολιασμοί στην ΕΕ κινούνται βάσει των στόχων που έχουν τεθεί και ότι έως τα τέλη καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων ενηλίκων, είναι προφανές πως η Ευρώπη υπολείπεται σημαντικά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ήδη στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί ένας στους έξι Αμερικάνους – πάνω από 150 εκατομμύρια πολίτες – ενώ στη Μεγάλη Βρετανία στόχος της κυβέρνησης Johnson είναι να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται με το εμβόλιο της AstraZeneca - ενδεικτικά αναφέρεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε όλο τον κόσμο μετά από εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα -, η ΕΕ αρχίζει τις διαπραγματεύσεις και με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Την ίδια στιγμή πάντως η Ινδία ανακοίνωσε πως προχωρά στον εμβολιασμό των πολιτών της άνω των 45 ετών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές εμβολίων, ενώ τρόμο προκαλεί όχι μόνο στη Λατινική Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο η σφοδρότητα με την οποία η επιδημία «χτυπά» τη Βραζιλία όπου αναφέρεται πως εντοπίστηκε μια νέα παράλλαξη του ιού στην Πολιτεία του Σάο Πάολο που φαίνεται να είναι παρόμοια με τη νοτιοαφρικανική παράλλαξη.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο του νέου πακέτου Biden

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, για το νέο πακέτο ύψους 2 τρισ. δολ. το οποίο αφορά τις υποδομές και μετά τα εντυπωσιακά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του κλάδου της μεταποίησης στην Ευρώπη.
Σε παροδικούς παράγοντες αποδίδει την άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, ο οποίος ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στο μέτρο που οι υποκείμενες τάσεις (σ.σ. για την άνοδο των τιμών) παραμένουν αδύναμες η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει την ισχυρή στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα ανάλυση που δημοσίευσε στο blog του την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021.
Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σταθερά εντός του 2021 και είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο της ΕΚΤ για χαμηλότερο ύψος αλλά κοντά στο 2% στους επόμενους μήνες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μίας αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, μιας πιθανής ανόδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών, αλλά και τεχνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία.
Για τους κινδύνους στην οικονομία της ευρωζώνης λόγω της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό προειδοποίησε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann.
Όπως δήλωσε, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνης βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς οι κυβερνήσεις καθυστερούν το άνοιγμα των οικονομιών λόγω της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού.
Ο Weidmann προειδοποίησε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ του 2021, οι οποίες αναθεωρήθηκαν στις 11 Μαρτίου, ίσως να μην υλοποιηθούν εάν παραταθούν οι περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας.
«Εξαιτίας της ισχυρής αύξησης στον αριθμό των κρουσμάτων, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο» ανέφερε ο ίδιος.
Στο ταμπλό, οι ευρωπαϊκές εταιρίες μικροκυκλωμάτων, όπως η ASML, η ASMI , η Infineon Technologies και η BE Semiconductor, κατέγραψαν άνοδο μεταξύ 1,8% και 4,4% αφού η αμερικανική εταιρία μικροκυκλωμάτων Micron Technology εξέδωσε θετικές προβλέψεις για τα έσοδά της.
Οι μετοχές γαλλικών εταιριών λιανικής πώλησης και ταξιδίων δέχθηκαν πιέσεις μετά το νεότερο lockdown.
Η μετοχή του ομίλου ξενοδοχείων Accor σημείωσε οριακή άνοδο 0,3% ενώ των εταιριών κέτερινγκ Sodexo και Elior υποχώρησαν σχεδόν κατά 2%.

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η μεταποίηση τον Μάρτιο 2021 - Ο PMI στις 62,5 μονάδες

Σε ιστορικό υψηλό ενισχύθηκε στη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.
Η μεταποίηση αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 24 χρόνια.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών PMI της IHS Markit ενισχύθηκε στις 62,5 μονάδες από 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο η ισχυρή επέκταση συνοδεύτηκε από σημαντικές καθυστερήσεις.
Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη αύξηση του δείκτη στις 62,4 μονάδες.
Η ενίσχυση του δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων καταδεικνύει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα συρρίκνωση.

Κέρδη στην Ασία

Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με όχημα τα ανέλπιστα ισχυρά οικονομικά στοιχεία σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα και τις νέες ανακοινώσεις Biden στις ΗΠΑ.
Στην Ιαπωνία το βιομηχανικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον δείκτη Tankan να επιστρέφει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2019.
Στη Νότια Κορέα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 16,6% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έναντι 9,5% τον Φεβρουάριο.
Στην Κίνα, ο δείκτης PMI της Caixin/Markit υποχώρησε τον Μάρτιο στις 50,6 μονάδες, έναντι των 50,9 τον Φεβρουάριο.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,5% στις 4.004 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,7%, στις 29.388 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,8% στις 28.885 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,7% στις 3.466 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,8% στις 50.680 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης