Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P Global Ratings - Pictet: Βραδεία εκκίνηση και σκιές στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

tags :
S&P Global Ratings - Pictet: Βραδεία εκκίνηση και σκιές στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Οι δημοπρασίες των ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ δεν θα ξεκινήσουν στο δεύτερο εξέμηνο του 2021 αλλά στο τέταρτο τρίμηνο, προβλέπει η S&P ενώ από τους αναλυτές επισημαίνεται ότι το Γερμανικό Συνταγματικό δικαστήριο πρέπει να εκδώσει ταχέως απόφαση για να μην υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές

Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης που αποτελεί ορόσημο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλείστοι όσοι αναλυτές εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους για τον κίνδυνο καθυστερήσεων και των συνεπειών που θα μπορούσαν να έχουν αυτές για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021.

Στο δ' τρίμηνο

Η S&P Global Ratings προβλέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου των 750 δισ. ευρώ έως το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις τρέχουσες προσδοκίες για περίπου μέσα του έτους.
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανάκαμψης έχουν προγραμματιστεί περί τα μέσα Ιουνίου.

Γερμανικοί τίτλοι

Την ίδια ώρα, η Pictet Wealth Management δήλωσε ότι το «βασικό σενάριο» είναι να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση κεφαλαίων το τρίτο τρίμηνο, προειδοποιώντας ότι τυχόν καθυστέρηση θα θέσει εν αμφιβόλω την πρόβλεψή της για άνοδο των γερμανικών αποδόσεων στο 0% έως το τέλος του έτους.


Δικαστική προσφυγή

Ενώ οι ανησυχίες για τη βραδεία εξέλιξη της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαικής ¨Ενωσης δεν ήταν σημαντικές επιτάθηκαν ύστερα από αίτημα από επείγουσα δικαστική προσφυγή στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα με αντικείμενο το «μπλοκάρισμα» της κύρωσης της σχετικής νομοθεσίας από τοο Γερμανικό κοινοβούλιο ως αντισυνταγματικής.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα εκδώσει μια προκαταρκτική εντολή για διακοπή της διαδικασίες κοινοβουλευτικής κύρωσης του σχετικού νόμου σύντομα.

Προδικαστικό ερώτημα

«Η εν λόγω καθυστέρηση θα ήταν ιδιατερα αρνητική είδηση, ειδικά αν πρόκειται για καθυστέρηση με αόρατο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Frank Gill, διαχειρστής κεφαλαίων στην της S&P.
Η άποψη της S&P βασίζεται εν μέρει στον κίνδυνο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θνα μεταφέρει ως προδικαστικό ερώτημα το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με τον Gill.
Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έχει ζητήσει καθοδήγηση από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ στο παρελθόν με τη μορφή προδικαστικού ερωτήματος  – γεγονός που έπραξε και πρόσφατα όσον αφορά το εάν η ΕΚΤ υπερέβη τις δικαιοδοσίες της με το προγραμμα νομισματική χαλάρωσης που υιοθέτησε.

Εκκλήσεις

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde ζήτησε να αντιμετωπιστεί η νομική εμπλοκή «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» προκειμένου να διοχετευθούν στην ευρωπαϊκή οικονομία τα κεφάλαια τα οποία θα βοηθησουν τα κράτη – μέλη να εξυπηρετήσουν το επιπρόσθετο χρέος το οποίο έχουν αναλάβει εξαιτίας της πανδημίας και την υλοποίηση μέτρων τόνωσης των οικονομιών.
Ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Jens Weidmann σημείωσε ότι δεν προβλέπει το δικαστήριο να εμποδίσει τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα και κάλεσε τους δικαστές να επιλύσουν το ζήτημα γρήγορα.
Αναμένεται μια απόφαση εντός ημερών.

Κίνδυνοι

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο  η ΕΕ θα δανείζεται χρήματα από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει μέτρα οικονομικής στήριξης για τα κράτη μέλη, θεωρείται ο βασικός πυλώνας στη μάχη της περιοχής ενάντια στην οικονομίκή ύφεση που είχε ως αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση.
Η Pictet επισημαίνεις επίσης ότι στοιχηματίζει στην ανάκαμψη της Ευρώπης, αυξάνοντας την πρόβλεψη για τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων στο τέλος του έτους στο 0% από -0,2% προηγουμένως - ωστόσο έχει έτοιμο και ένα «πολεμικό σενάριο» σε περίπτωση προκληθεί εμπλοκή στην εκταμίευση των πόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης