Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ζημιές δισεκατομμυρίων οδήγησε τις Nomura και Credit Suisse το fund Archegos - Kαταρρέουν οι μετοχές τους

Σε ζημιές δισεκατομμυρίων οδήγησε τις Nomura και Credit Suisse το fund Archegos - Kαταρρέουν οι μετοχές τους

Ένα σημαντικό αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης που εδρεύει στις ΗΠΑ αθέτησε τα margin call

Σχετικά Άρθρα

Κολοσσιαίες ζημίες σημείωσαν οι Credit Suisse και Nomura ύστερα από τις αιφνίδιες ρευστοποιήσεις αμερικανικών και κινεζικών μετοχών ύψους 20 δισ. δολαρίων που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021.
Για τις εν λόγω ρευστοποιήσεις ευθύνεται η επενδυτική Archegos Capital Management, που κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls την περασμένη εβδομάδα.
Οι σχετικές ανακοινώσεις των δύο τραπεζών πυροδότησαν ένα βίαιο sell off στις μετοχές τους, με την πτώση της Credit Suisse να φτάνει το -11.5% (κεφαλαιοποίηση στα 28,5 δισεκ. δολ.) και της Nomura στο -14% (18,46 δισεκ. δολ.).
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η υπερβολική μόχλευση την οποία παρείχαν αφειδώς τόσο η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura όσο και η ελβετική τράπεζα Credit Suisse (που παρεμπιπτόντως ομονοούν στο ότι οι απώλειες που καταγράφουν είναι τεράστιες) στο fund Archegos οδήγησε, μοιραία, σε αδυναμία κάλυψης margin calls επί παράγωγων επενδυτικών προϊόντων (CFDs), τα οποία, ως γνωστόν, προσφέρουν τη δυνατότητα συναλλαγών επί της κίνησης της τιμής διαφόρων χρηματοοικονομικών αγορών όπως ένας μετοχικός δείκτης ή τα παράγωγα εμπορευμάτων.
Ένα margin call συμβαίνει όταν ένας μεσίτης απαιτεί από έναν επενδυτή να καταθέσει περισσότερα χρήματα σε έναν λογαριασμό περιθωρίου (που τους επιτρέπει να επενδύσουν χρήματα που δανείστηκαν από τον μεσίτη) για να τα μειώσουν στο ελάχιστο απαιτούμενο.
Στη συνέχεια, ο επενδυτής πρέπει είτε να καταθέσει στον λογαριασμό είτε να πουλήσει ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί σε αυτόν. 
Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη είναι ότι η Archegos φέρεται να πήρε θέσεις σε αυτά τα CFD με διάφορους brokers.
Επειδή αυτές οι θέσεις από τη φύση τους δεν εκκαθαρίζονται, αυτός ο broker x αγνοεί τις εκθέσεις των πελατών του με τον κύριο broker y... που σε αυτήν την περίπτωση ήταν «τεράστιες». 
Τα CFDs που συνδέονται με μετοχές (με ακαθάριστη αγοραία αξία περίπου 282 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος Ιουνίου 2020) συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγώγων που οι επενδυτές διαπραγματεύονται ιδιωτικά μεταξύ τους ή μέσω ανταλλαγής, αντί μέσω συναλλαγών που γίνονται δημόσια, στην αγορά.
Αυτό είναι ακριβώς το είδος του κρυφού κινδύνου που ενίσχυσε τις απώλειες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
2021-03-29_5-54-45_1.jpg

Ισχυρό πλήγμα από... hedge fund των ΗΠΑ δέχτηκε η Credit Suisse

Για ένα «εξαιρετικά σημαντικό» πλήγμα στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου προειδοποίησε η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, γνωστοποιώντας ότι άρχισε να βγαίνει από θέσεις από ένα μεγάλο αμερικανικό αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης που αθετούσε τα margin calls την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε σχετική ενημέρωση, η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη δήλωσε ότι πλήθος άλλων τμημάτων επηρεάστηκαν επίσης.
Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας σημειώνει «βουτιά» 11,5% (κεφαλαιοποίηση στα 28,5 δισεκ. δολ.).
c.JPG

Πιθανόν στα 2 δισ. η ζημιά για τη Nomura

Η Nomura, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας, επίσης προειδοποίησε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να «σβήσει» το σύνολο των κερδών της για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης, όπερ σημαίνει ζημίες άνω των 2 δισεκ. δολ.
Η μετοχή της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας τράπεζας σημειώνει «βουτιά» 14% (κεφαλαιοποίηση 18,46 δισεκ. δολ.). 
No.JPG
Δεν έχει ποσοτικοποιηθεί η ζημιά ακόμη

"Ενώ αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να ποσοτικοποιηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημίας που προκύπτει από αυτήν την έξοδο, θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, παρά τις θετικές τάσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Credit Suisse.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι θα παράσχει περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θέμα «εν ευθέτω χρόνω».

Έκθεση στην Archegos έχει και η Deutsche Bank, αλλά πολύ μικρότερη από εκείνη των Credit Suisse και Nomura, σύμφωνα με τους Financial Times.  

Ρυθμιστικές αρχές

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει να περιορίζουν τα CFDs τα τελευταία χρόνια επειδή ανησυχούν ότι είναι πολύ περίπλοκα και πολύ επικίνδυνα για τους μικρομετόχους, με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών το 2018 να περιορίζει τη διανομή σε ιδιώτες και να περιορίζει τη μόχλευση.
Στις ΗΠΑ, τα CFD απαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό για ερασιτέχνες εμπόρους ... αλλά όχι για διαχειριστές hedge fund.
Ωστόσο, οι τράπεζες εξακολουθούν να τα προωθούν επειδή με αυτά μπορούν να αποκομίσουν κέρδος χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσουν τόσο πολλά κεφάλαια σε σύγκριση με τη διαπραγμάτευση πραγματικών τίτλων.
Στην περίπτωση της Archegos, υπάρχει πολύ μικρή διαφάνεια, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά υποδηλώνουν ότι τα περιουσιακά του στοιχεία είχαν αυξηθεί σε οπουδήποτε από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, με τη συνολική έκθεση να ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί το θέμα με τη ρευστοποίηση μετοχών αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με την εταιρεία επενδύσεων του Bill Hwang (Archegos).
«Παρακολουθούμε την κατάσταση και επικοινωνούμε με τους συμμετέχοντες στην αγορά από την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της SEC.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης