Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden προσκάλεσε τον Erdogan στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα τον Απρίλιο – Τι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Ο Biden προσκάλεσε τον Erdogan στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα τον Απρίλιο – Τι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ
Επί της ουσίας θα πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες Biden – Erdogan, καθώς από την ανάδειξη του πρώτου στην αμερικανική προεδρία οι δύο ηγέτες δεν έχουν συνομιλήσει
Σχετικά Άρθρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden προσκάλεσε 40 ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου ομολόγου του Recep Tayyip Erdogan στις πρώτες διαβουλεύσεις της προεδρίας του για την κλιματική αλλαγή, ένα γεγονός με το οποίο οι ΗΠΑ ευελπιστούν, πως θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των ρύπων.
Επί της ουσίας θα πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες Biden – Erdogan, καθώς από την ανάδειξη του πρώτου στην αμερικανική προεδρία οι δύο ηγέτες δεν έχουν συνομιλήσει.
Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα, 22 – 23 Απριλίου 2021, «θα υπογραμμίσει τον επείγοντα χαρακτήρα - και τα οικονομικά οφέλη - της ισχυρότερης δράσης για το κλίμα», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του.
Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη Σύνοδο ως βασικό βήμα πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του Νοεμβρίου 2021 στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Παρέμβαση Biden

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται ότι, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου θα ανακοινώσουν έναν «φιλόδοξο» στόχο αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων για το 2030 και η πρόσκληση του Biden προτρέπει τους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν τη Διάσκεψη ως ευκαιρία να περιγράψουν πώς οι χώρες τους θα συμβάλουν στη μείωση των ρύπων».
Η έκτακτη Σύνοδος για το Κλίμα θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και θα μεταδοθεί μέσω διαδικτύου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε επίσης τους προέδρους Ρωσίας και Κίνας, Vladimir Putin και Xi Jinping αντίστοιχα.
Ο Biden επιδιώκει να αναζωογονήσει ένα forum που συγκαλείται από τις ΗΠΑ για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου για το κλίμα που χρησιμοποίησαν και οι George Bush και Barack Obama.
Η διοργάνωση της συνόδου κορυφής αποτελεί κατά κάποιον τρόπο προεκλογική δέσμευση του Biden και εντάσσεται στον σχεδιασμό του Αμερικανού προέδρου για την ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ και της μείωσης της εξάρτησης από άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Πρωταγωνιστικός ρόλος

Η σύνοδος για το κλίμα θα δοκιμάσει επίσης τη δέσμευση του Biden να καταστήσει την κλιματική αλλαγή προτεραιότητα μεταξύ ανταγωνιστικών παγκόσμιων δυνάμεων.
«Είναι μια λίστα με τους βασικούς παίκτες και πρόκειται να έχουμε δύσκολες και σημαντικές συνομιλίες», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τη Daily Sabah.
«Δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι αυτό το ζήτημα, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε για αυτό σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε η ίδια πηγή.
Υπενθυμίζεται, πως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump απέσυρε τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το κλίμα.
Αυτό καθιστά τη σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα υπό τον Αμερικανό πρόεδρο, την πρώτη σημαντική παρέμβαση της Ουάσινγκτον στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό με πρόεδρο τον Joe Biden.
Η αμερικανική κυβέρνηση ευελπιστεί, πως η Σύνοδος Κορυφής θα ενθαρρύνει τις άλλες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε συγκεκριμένους τρόπους επανεξέτασης της πολιτικής τους στους τομείς των μεταφορών και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέραν του κλίματος, οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα ενεργούς εμπλοκής στο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι με τρόπο πρωταγωνιστικό, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Δύσκολη αποστολή

Όπως τα forum του Bush και του Obama για το κλίμα, περιλαμβάνει τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο και της ΕΕ,
Επίσης περιλαμβάνει δύο χώρες – Ρωσία και Κίνα – με τις οποίες ο Biden συγκρούεται σε ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κυβερνοεπιθέσεων της ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές και άλλων.
Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο, πως Μόσχα και Πεκίνο θα ανταποκριθούν στην αμερικανική πρόσκληση και εάν επιθυμούν πραγματικά να συνεργαστούν με τον Biden.
Η Κίνα θεωρείται η πλέον ρυπογόνος χώρα στον κόσμο με τις ΗΠΑ να την ακολουθούν.
Η Ρωσία βρίσκεται στην 4η θέση ενώ δύσκολες αναμένεται να είναι οι συνομιλίες με τη Βραζιλία, ο πρόεδρος της οπoίας Jair Bolsonaro, δεν θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής των πράσινων πολιτικών.
Οι 40 προσκλήσεις αφορούν και ηγέτες κρατών, που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις σοβαρότερες άμεσες απειλές, όπως το Μπαγκλαντές και τα Νησιά Μάρσαλ.
Ο Biden ως πρόεδρος υποψήφιος δεσμεύτηκε να επενδύσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε οικονομία μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε καθαρή ενέργεια και τεχνολογία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης