Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Φιλικό περιβάλλον για τις startups - Αντεπίθεση στην καινοτομία εν όψει ανταγωνισμού από ΗΠΑ και Κίνα

ΕΕ: Φιλικό περιβάλλον για τις startups  - Αντεπίθεση στην καινοτομία εν όψει ανταγωνισμού από ΗΠΑ και Κίνα

Τη διακήρυξη Start-up Nations υπέγραψαν 25 κράτη μέλη, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα επίσημα να προχωρήσουν σε αλλαγές του νομοθετικού και ρυθμιστικού τους πλαισίου με τις Ουγγαρία και Βουλγαρία να είναι οι μοναδικές χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη

Σχετικά Άρθρα

Νέο θεσμικό πλαίσιο που στοχεύει την προώθηση της καινοτομίας στη Γηραιά Ήπειρο υιοθετήθηκε επίσημα από την ΕΕ με σκοπό την αντεπίθεση στον κρίσιμο τομέα της καινοτομίας ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες αμερικανικές και κινεζικές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.

EU Start-up Nations

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή ένα νέο σύνολο προτύπων για τις startups της εταιρείας που λειτουργούν στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν καθώς η ΕΕ επιδιώκει να ανταπεξέλθει στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Με βάση το προτεινόμενο πρότυπο EU Start-up Nations τα κράτη καλούνται αλλάξουν τη νομοθεσία τους σχετικά με τις stock options (δικαιώματα προαίρεσης) και την παροχή visas, ώστε οι νεοφυείς επιχιερήσεις να μπορούν να προσελκύσουν τα καλύτερα μυαλά από οπουδήποτε στον κόσμο.

Ψηφιακές τεχνολογίες

Στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Ημέρας» την οποία συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Πορτογαλία η οποία έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών υπέγραψαν τρεις διακηρύξεις που αφορούν τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις startups και τις scale ups, τις κοινές προσπάθειες και τη συγκέντρωση πόρων για την προώθηση της διεθνούς συνδεσιμότητας και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη καθαρών ψηφιακών τεχνολογιών.

Οικοσύστημα

Η μια εκ των τριών διακηρύξεων αφορά την πρωτοβουλία «EU Startup Nations Standard» (SNS) η οποία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλες οι startups και τις scale ups θα επωφελούνται από τις βέλτιστες πρακτικές που θα υιοθετούνται από τα επιτυχημένα startup οικοσυστήματα.
Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη - μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου, εντόπισε ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη.
Στόχος είναι οι πρακτικές αυτές να καταστούν ο γενικός κανόνας, με κεντρικό ρόλο στη μετάβαση της Ε.Ε. σε μια βιώσιμη, ψηφιακή και ανταγωνιστική οικονομία.
Tην συγκεκριμένη διακήρυξη υπέγραψαν 25 κράτη μέλη, τα οποία  και πλέον μπορούν επίσημα να προχωρήσουν σε αλλαγές του νομοθετικού και ρυθμιστικού τους πλαισίου με τις Ουγγαρία, Βουλγαρία να είναι οι μοναδικές χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Στρατηγική αυτονομία

«Χρειαζόμαστε περισσότερες start-ups στην Ευρώπη που εξελισσονται σύντομα σε καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και, στη συνέχεια, επεκτείνονται ακόμη και σε μεγάλες επιτυχημένες εταιρείες που συμβάλλουν στην κυριαρχία στο ψηφιακό πεδίο και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», επισημαίνεται στο σχέδιο EU Start-up Nations.
. «Για να γίνει αυτό, οι start-ups σε κάθε γωνιά της ΕΕ χρειάζονται ευνοϊκές και δίκαιες ως προς τον ανταγωνισμό συνθήκες για να αναπτυχθούν σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους».

Μεταρρυθμίσεις

Οι εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου στην Ευρώπη ζήτησαν από καιρό για μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να καλύψουν τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τις μεγαλύτερες ψηφιακές εταιρείες στον κόσμο.
Στις ΗΠΑ, υπάρχουν Google, Facebook, Apple, Amazon και πολλά άλλα, ενώ στην Κίνα υπάρχουν Alibaba, Tencent, Huawei και Xiaomi.
Το μέγεθός αυτών των εταιρειών είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ομοειδών επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Thierry Breton

Ο Thierry Breton., επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε: «Η Ψηφιακή Ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που επιτρέπει στα κράτη να συσπειρώνονται γύρω από βασικούς ψηφιακούς στόχους.
Οι νέες δεσμεύσεις που ανέλαβαν σήμερα τα κράτη μέλη δείχνουν επίσης την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αναλάβουμε έναν πιο ηγετικό ρόλο στον ψηφιακό τομέα έως το 2030».

Προτάσεις

Οι προτάσεις της διακήρυξης απαιτούν από τις εθνικές κυβερνήσεις:
Να μην φορολογούνται οι υπάλληλοι για τα δικαιώματα προαίρεσης στις μετοχές, μέχρι να ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα αυτά.
Να επιτρέπουν στις startups να εκδίδουν δικαιώματα προαίρεσης (stock options) στους υπαλλήλους τους χωρίς δικαιώματα ψήφου.
Να επιταχύνουν τις διαδικασίες έκδοσης visa για τα ταλέντα από χώρες εκτός της Ε.Ε., όπως και να δώσουν κίνητρα για την επαναπατρισμό των ταλέντων που έχουν φύγει από την Ε.Ε.
Να περιορισθούν οι υπερβολικές ρυθμίσεις στο πεδίο της καινοτομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης