Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από τα F-35, αλλά δεν υπολόγισαν το κόστος της αναβάθμισής τους

Daily Sabah: Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από τα F-35, αλλά δεν υπολόγισαν το κόστος της αναβάθμισής τους

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Block 4, το οποίο ξεκίνησε επίσημα το 2018, προβλέπει την αναβάθμιση του υλικού και του λογισμικού, προσθέτοντας νέες δυνατότητες όπλων και υπολογιστικά συστήματα

Με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την κατασκευή και αναβάθμιση των F - 35 συνδέει η Daily Sabah την πρόσφατη έκθεση του U.S. Government Accountability Office (GAO) που ανέφερε ότι το εκτιμώμενο κόστος ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 έχει αυξηθεί κατά 1,9 δισ. δολάρια από το 2019.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ο αποκλεισμός των κατασκευαστών εξαρτημάτων της Τουρκίας από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-35 έχει οδηγήσει στην αύξηση του κόστους για τις ΗΠΑ και τη Lockheed Martin.

Η έκθεση του GAO

Στην έκθεση του, το GAO είπε ότι το πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου και της Lockheed Martin για την αναβάθμιση "Block 4" των F-35 επόμενης γενιάς έχει καθυστερήσει, ενώ υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, όπως η εύρεση εναλλακτικών παραγωγών ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη.
Η έκθεση τόνισε ότι το Πεντάγωνο έχει εντοπίσει εναλλακτικούς προμηθευτές για 1.005 ανταλλακτικά που παράγονται από τουρκικές εταιρείες από τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο λόγος για τον οποίο αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις ήταν οι αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα, λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
Έκτοτε, απαιτούνται νέοι κατασκευαστές, ενώ η Τουρκία συνέχισε να παράγει τα εξαρτήματα.

Ο εκσυγχρονισμός Block 4

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Block 4, το οποίο ξεκίνησε επίσημα το 2018, προβλέπει την αναβάθμιση του υλικού και του λογισμικού, προσθέτοντας νέες δυνατότητες όπλων και υπολογιστικά συστήματα.
Η έκθεση του GAO ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν ελαττώματα λογισμικού πριν εγκατασταθούν στο αεροσκάφος και ότι χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από ό,τι είχε προγραμματιστεί για την ανάπτυξη κάθε νέας δυνατότητας.
Το γεγονός ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης Block 4 έχει τώρα κοστίσει τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια δολάρια το καθιστά ακριβότερο από πολλά προγράμματα του Στρατού, Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας.

Μεταξύ των λόγων για το επιπλέον κόστος στην έκθεση GAO περιλαμβάνονται:

  • Μια αύξηση κόστους για δοκιμές πτήσης είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον χρέωση 705 εκατ. δολ.
  • Τα γενικά έξοδα και το διοικητικό κόστος αυξήθηκαν κατά 471 εκατ. δολάρια και το κόστος ενός νέου εργαστηρίου κατάρτισης πρόσθεσε 336 εκατ. δολάρια.
  • Μια αύξηση κόστους 296 εκατ. δολαρίων προήλθε επίσης από ένα πακέτο αναβαθμίσεων συστήματος υπολογιστών, γνωστό ως Technology Refresh 3.
  • Το κόστος αναβάθμισης Block 4 αυξήθηκε κατά περίπου 3,5 δισ. δολάρια από τον Μάιο του 2019.

Η έκθεση GAO υπογράμμισε ότι όχι μόνο χάθηκαν τα χρονικά πλαίσια και το κόστος διογκώθηκε, αλλά οι εκτιμήσεις για τις μελλοντικές παραδόσεις του stealth jet δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από το Πεντάγωνο και την εταιρεία Lockheed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης