Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed - Ήπια πτώση στη Wall Street

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed - Ήπια πτώση στη Wall Street

Στάση αναμονής στη Wall με το βλέμμα στη Fed

 

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Στάση αναμονής τήρησαν σήμερα 16.3 οι επενδυτές στη Wall Street, με το βλέμμα στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη 17/3.

Οι δείκτες καταγράφουν ήπιες μεταβολές, μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ της Δευτέρας σε Dow και S&P 500 και την απρόσμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,592%.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,39% και έκλεισε στις 32.825,95 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,16% στις 3.962,71 μονάδες.
Ο Nasdaq σημείωσε οριακή άνοδο +0,09% στις 13.471,57 μονάδες.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ και το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία το 2021.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο, με φόντο την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι αποφάσεις των Bank of England και Bank of Japan.
Ένα σημαντικό ερώτημα που αναμένεται να αποσαφηνιστεί στη συνεδρίαση της Fed, είναι εάν θα επεκταθεί ή όχι η εξαίρεση από τους κανόνες κεφαλαίου στον τραπεζικό τομέα που πρόκειται να λήξει στο τέλος του μήνα.
Εάν η Fed αποφασίσει να επαναφέρει τον Συμπληρωματικό Δείκτη Μόχλευσης ως δεσμευτικό περιορισμό στις τράπεζες, αυτό θα μπορούσε όχι μόνο να επηρεάσει την ελευθερία τους να καταβάλλουν πληρωμές στους μετόχους, αλλά και την ικανότητά τους να απορροφούν τα τεράστια ποσά ομολόγων που πωλούνται από το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολάρια.
Οι επενδυτές δεν αναμένουν από τη Federal Reserve να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της, ωστόσο περιμένουν με αγωνία τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τις προοπτικές της οικονομίας και ενδείξεις για το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής χαλάρωσης, με αύξηση των επιτοκίων.
Κι αυτό γιατί, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει εγείρει ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της, εξέλιξη που φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία ανάκαμψης.

ΗΠΑ: Πτώση 3% στις λιανικές πωλήσεις, στο -2,2% η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο

Πτώση 3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,2%.
Η πτώση στις λιανικές πωλήσεις ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι την τοποθετούσαν μόλις στο 0,5%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την κατάρρευση του Απριλίου 2020.
Απρόσμενη πτώση κατέγραψε και η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,3% για 9ο διαδοχικό μήνα.
Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020.
Η ετήσια πτώση ανήλθε στο 4,25%.

Η covid19 αντεπιτίθεται - Ανησυχητική αναζωπύρωση σε Ευρώπη, Βραζιλία, Ινδία - Ρεκόρ εμβολιασμών στις ΗΠΑ

Με την Ευρώπη να ανοίγει ένα ακόμα «μέτωπο» με την AstraZeneca, καθώς μια σειρά από κράτη προχωρούν στην αναστολή χορήγησης του εμβολίου της λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, η επιδημία covid19 αντεπιτίθεται, καθώς καταγράφεται νέα έξαρση μολύνσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Ινδία και στη Βραζιλία.
Στη Γερμανία οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 20% την τελευταία εβδομάδα, στη Γαλλία αναφέρεται πως εντοπίστηκε νέο παραλλαγμένο στέλεχος ενώ πολλά κράτη στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, προχωρούν σε νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown.
Είναι προφανές πως η νέα αντιπαράθεση με την AstraZeneca, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική εκστρατεία στην Ευρώπη, η οποία υπολείπεται σημαντικά αυτής στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως Μ. Βρετανία και ΗΠΑ, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμών, αίρουν περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 12 Πολιτείες έχουν άρει περιορισμούς, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ημερήσιος αριθμός ρεκόρ εμβολιασμών, καθώς έγιναν πάνω από 2,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ολοκληρώνεται αύριο 17/3.
Οι επενδυτές εστιάζουν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκινά τη διήμερη συνάντησή της σήμερα.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις αύριο βράδυ με τους επενδυτές να αναμένουν τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, ανησυχία προκαλεί η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στις τράπεζες να αναπληρώσουν τα κεφάλαια τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Andrea Enria.
«Τους ερχόμενους μήνες θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να μεταθέσουμε το χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση των μαξιλαριών ασφαλείας αν με αυτό τον τρόπο θα βοηθούσαμε τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν γρήγορα την αναμενόμενη λόγω της πανδημίας αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε ο Enria σε ομιλία του σε συνέδριο της Morgan Stanley (Virtual European Financials Conference).
Ο επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της Ευρωζώνης είχε αναφέρει πέρυσι ότι δεν θα πιέσει τις τράπεζες να αποκαταστήσουν τα κεφάλαιά τους έως ότου υποχωρήσουν οι ζημιές και σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του 2022.
Την απόφασή της να ελέγξει την ανοδική τάση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς έχει στόχο να αποτρέψει της άνοδο του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, εν όσω οι οικονομίες της περιοχής δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγος, Philip Lane, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.
Οι δηλώσεις του Lane έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times και δημοσιεύθηκε, λίγες μόλις ημέρες αφότου η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή ανακοίνωσε μετά, ότι θα επιταχύνει το ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων κατά το β΄ τρίμηνο του 2021.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής Volkswagen κατ'εγραψε άνοδο +3,8% αφού η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου εμφανίστηκε βέβαιη ότι οι μειώσεις κόστους θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους τα επόμενα χρόνια.

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Στις 74 μονάδες ο ZEW

Ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW).
Ο δείκτης ZEW ενισχύθηκε στις 74 μονάδες τον Μάρτιο, από 69,6 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις -69,8 μονάδες.
Στη Γερμανία οι οικονομικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στις 76,6 μονάδες, με τον δείκτη τρεχουσών συνθηκών να ενισχύεται στις -61 μονάδες από τις -67,2 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Οι οικονομικές προσδοκίες εξακολουθούν να ενισχύονται. Οι ειδικοί αναμένουν μία στέρεη ανάκαμψη για τη γερμανική οικονομία, καθώς εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 70% των Γερμανών θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί μέχρι το φθινόπωρο», σημείωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ZEW, Achim Wambach.

Συγκρατημένα κέρδη στην Ασία

Συγκρατημένη ήταν η άνοδος στις αγορές της Ασίας, μετά τα νέα ρεκόρ στους δείκτες της Wall Street.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,4% στις 4.101 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,52% στις 29.921 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,65% στις 1.981 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,7% στις 29.027 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,8% στις 3.446 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,15% στις 50.470 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης