Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες οι Ολλανδοί – Βέβαιη η επανεκλογή Rutte – Ερωτηματικό ο σχηματισμός κυβέρνησης

Στις κάλπες οι Ολλανδοί – Βέβαιη η επανεκλογή Rutte – Ερωτηματικό ο σχηματισμός κυβέρνησης
To 2017 απαιτήθηκαν 225 ημέρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Στις κάλπες πηγαίνουν από σήμερα Δευτέρα 15 Μαρτίου οι Ολλανδοί προκειμένου να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο τους.
Αν και η ημερομηνία των εκλογών είναι η 17η Μαρτίου, οι κάλπες άνοιξαν δύο ημέρες νωρίτερα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν από σήμερα, κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους πολίτες αν και προβλέπεται ότι οι Ολλανδοί άνω των 70 ετών μπορούν να ψηφίσουν και μέσω επιστολικής ψήφου.
Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια ζητήματα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης.
Σημειώνεται πως στην Ολλανδία, όπου ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, έχουν ξεσπάσει οι χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών καθώς είναι ιδιαίτερα πυκνές οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τους περιορισμούς αυτούς.

Προς επανεκλογή ο Rutte

Πάντως και παρά τη δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στον πρωθυπουργό Mark Rutte, αυτός προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί και αναμένεται να επανεκλεγεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Σημειώνεται πως ο Rutte, ο οποίος ηγείται του φιλελεύθερου Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), βρίσκεται στην εξουσία από το 2010.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το VVD προηγείται με 21% έναντι του 16% που φέρεται να λαμβάνει το αντιισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Geert Wilders ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται με 12% η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA), η οποία συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση.
Ακολουθούν μια σειρά από άλλα κόμματα με τα ποσοστά τους να κυμαίνονται μεταξύ 5% και 11%.
7_1.JPG

Τι θα γίνει με τον Wilders

Αν και το Κόμμα για την Ελευθερία του Geert Wilders αναμένεται να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, δεν πρόκειται να καταφέρει να σχηματίσει ή να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση της Ολλανδίας, καθώς οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί του.
Ήδη ο Rutte και ο Wopke Hoekstra, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τον Wilders.
Αλλά και ο Thierry Baudet, ο οποίος ηγείται του αντι-ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Δημοκρατία, καταποντίστηκε στις δημοσκοπήσεις, ύστερα από μια σειρά από ρατσιστικά σχόλια που έκαναν μέλη του κόμματος.
Σημειώνεται πως το κόμμα του Baudet πριν δύο χρόνια είχε σαρώσει στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που είχε κάνει το κόμμα του και το ισχυρότερο στη Γερουσία.

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, το φιλελεύθερο VVD του Rutte αναμένεται να λάβει 36 με 40 έδρες επί συνόλου 150 εδρών στη Βουλή.
Το PVV του Geert Wilders εκτιμάται ότι θα λάβει 18 με 20 έδρες ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) αναμένεται να λάβει 16 με 18 έδρες.
Ακολουθούν το φιλελεύθερο D66 με 14 – 16 έδρες, το κόμμα των Πρασίνων με 11 -13 έδρες, το κόμμα των Εργατικών με 11 – 13 έδρες και οι Σοσιαλιστές με 9 – 11 έδρες.

Ερωτηματικό ο σχηματισμός κυβέρνησης

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί αυτή την φορά ο Rutte προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων προκειμένου να σχηματίσει την κυβέρνηση του.
Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2017, χρειάστηκε να περάσουν 7 μήνες ή καλύτερα 225 ημέρες διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί κυβέρνηση, χρόνος που ήταν και ο μεγαλύτερος από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Από τη στιγμή που κανένα κόμμα δεν μπορεί να φτάσει στην πλειοψηφία, θα χρειαστεί μια σειρά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα διάφορα κόμματα έτσι ώστε να υπάρξει ένας συνασπισμός που θα φτάσει τουλάχιστον τις 76 έδρες.
Σημειώνεται πως έως ότου να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, ο Rutte θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης