Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Cos (ΕΚΤ): Χειρότερο του αναμενομένου το 2ο τρίμηνο του 2021 για την Ευρωζώνη

De Cos (ΕΚΤ): Χειρότερο του αναμενομένου το 2ο τρίμηνο του 2021 για την Ευρωζώνη
Τα lockdown και ο ανομοιογενής ρυθμός στην εμβολιαστική κάλυψβη επηρέασαν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη 
Σχετικά Άρθρα

Χειρότερο του αναμενομένου είναι το πρώτο τρίμηνο του 2021 για την Ευρωζώνη, καθώς το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος Covid, επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη, όπως δήλωσε ο Pablo Hernandez De Cos μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.
Μάλιστα, όπως είπε, η ΕΚΤ δεν αποκλείει περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο.
Επί τα χείρω επικαιροποιούνται οι προβλέψεις και για την ανάπτυξη στην Ισπανία.

Ανάκαμψη το 2ο τρίμηνο

«Περιμένουμε μια πιο έντονη ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο De Cos σε συνέντευξή του στην El Mundo.
«Αλλά η ακριβής διάρκεια και η έντασή της θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη γρήγορη διανομή των εμβολίων», σημείωσε.
Ενώ η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή, η ΕΚΤ αναμένει από την Ισπανία να επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξης του 2019 το 2023, σε σύγκριση με το 2022 για την Ευρωζώνη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν το συνολικό μέγεθος του προγράμματος πανδημίας ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά ανακοίνωσαν την Πέμπτη (11/3) ότι οι αγορές θα πραγματοποιηθούν «με πολύ υψηλότερο ρυθμό» εφεξής.

Ο στόχος για τον πληθωρισμό

Η απόφαση της ΕΚΤ ανακοινώθηκε μετά από μια άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που οφείλεται εν μέρει στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ από την πανδημία.
Αυτή η αύξηση έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη, όπου αυτές οι αποδόσεις χρησιμοποιούνται ως αναφορά για το κόστος των τραπεζικών δανείων σε εταιρείες και νοικοκυριά, αναφέρει το Bloomberg.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα απέχουν πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ και είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις της πριν από την κρίση, δήλωσε ο De Cos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης