Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Ακόμη αδύναμη η οικονομία της Ευρωζώνης, κανένας φόβος από την άνοδο του πληθωρισμού

Fitch Ratings: Ακόμη αδύναμη η οικονομία της Ευρωζώνης, κανένας φόβος από την άνοδο του πληθωρισμού
Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να βρίσκεται στη μέγγενη του αποπληθωρισμού πρόκειται να επιμείνει, αναφέρει η Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και, άρα, για άνοδο του πληθωρισμού, αναφέρει στην έκθεσή του «Rise in Eurozone Inflation to Be Short-Lived» ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η ανάκαμψη των τιμών στα εμπορεύματα, η αναστολή της μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη Γερμανία, η αλλαγή στον χρόνο των χειμερινών εκπτώσεων και η αύξηση στο κόστος των logistics έδωσαν ώθηση στον πληθωρισμό στις αρχές του 2021.
Περαιτέρω αύξηση στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται.
Ωστόσο, η Fitch Ratings θεωρεί ότι θα υπάρξει νέα αναθεώρηση της εικόνας στα μέσα της χρονιάς.

Αδύναμη ζήτηση

Η πρόσφατη μέτρια αύξηση του δείκτη προσδοκιών για τον πληθωρισμό στη χρηματοπιστωτική αγορά έχει επίσης εντείνει την ανησυχία, όμως εναλλακτικοί δείκτες για τις τιμές, που βασίζονται στην καταναλωτική ζήτηση, παραμένουν αδύναμοι.
Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει αδύναμος, η αύξηση των μισθών είναι πιθανό να παραμείνει συγκρατημένη ενώ υπάρχει σημαντική υστέρηση στην οικονομία της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να βρίσκεται στη μέγγενη του αποπληθωρισμού πρόκειται να επιμείνει.
Η αύξηση στις καταθέσεις των νοικοκυριών είναι απίθανο να εκτινάξει τη ζήτηση, υπό το φως μιας εξαιρετικά αβέβαιης προοπτικής στην αγορά εργασίας.
«Ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ κατά τα επόμενα δύο χρόνια» καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης