Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Σταδιακή και στοχευμένη η απόσυρση των μέτρων στήριξης από το 2023

Eurogroup: Σταδιακή και στοχευμένη η απόσυρση των μέτρων στήριξης από το 2023
«Το Eurogroup θα διατηρήσει την υποστηρικτική στάση του στην Ευρωζώνη το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά μέτρα που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισημαίνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνεδρίασης της Δευτέρας που αποκαλύπτει το Reuters
Σχετικά Άρθρα

Τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία με σημαντικού μεγέθους δημοσιονομικά μέτρα το 2021 και το 2022 θα δώσουν τη Δευτέρα 15 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021.

Οι ενισχύσεις

To Eurogroup θα δεσμευθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας ότι η δημοσιονομική στήριξη, που ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε εθνικά δημοσιονομικά μέτρα και στο 19% του ΑΕΠ σε μέτρα παροχής ρευστότητας στις οικονομίες ή σε άνω των 3 τρισ. ευρώ συνολικά, θα παραμείνει ως έχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.
«Το Eurogroup θα διατηρήσει την υποστηρικτική στάση του στην Ευρωζώνη το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά μέτρα που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισημαίνεται στο προσχέδιο.
«Σε δεύτερο στάδιο, όταν οι συνθήκες βελτιωθούν και οι υγειονομικοί περιορισμοί αρθούν, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά με στοχευμένες κινήσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μία ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη.

Εταιρικό χρέος

Οι βιώσιμες αλλά ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθηθούν προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα φερεγγότητας όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να επαναλειτουργήσουν και να προσαρμόσουν τα επιχειρησιακά μοντέλα τους», αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Προβλέψεις

Η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για εφέτος και το επόμενο έτος, όμως το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία στο 160%.
Ωστόσο, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους.
«Όταν η ανάκαμψη της οικονομίας σταθεροποιηθεί, τότε τα κράτη - μέλη του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα επίπεδα δημοσίου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες δημοσιονομικές στρατηγικές σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο αποκάλυψε το δημοσίευμα του Reuters.

ΕΚΤ-PEPP

Το μήνυμα συμπίπτει επίσης με τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 11 Μαρτίου ότι θα επιταχύνει το ρυθμό στις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μέσω του προγράμματος PEPP (έκτακτης αγοράς περιουσιακών στοιχείων) προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ και να διατηρήσει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης