Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunak (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Δεν μας ενδιαφέρει η σχέση του χρέους ως προς το ΑΕΠ για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών

Sunak (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Δεν μας ενδιαφέρει η σχέση του χρέους ως προς το ΑΕΠ για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών
Το δημόσιο χρέος της Βρετανίας αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος του 2020 ενώ έχει ήδη υπερβεί τα 2 τρισ. στερλίνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν επιθυμεί την υιοθέτηση ενός στόχου για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς ευρύτερα κριτήρια είναι πιο συμβατικά με τους μελλοντικούς δημοσιονομικούς στόχους, επισήμανε ο Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Rishi Sunak, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
«Είναι πιθανώς σωστό να σκεφτόμαστε περισσότερα για την καμπύλη της εξέλιξης του χρέους, την οικοδόμηση δομών για την αντοχή της οικονομίας σε μελλοντικά σοκ και το προσιτό κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους», δήλωσε ο Sunak στην Επιτροπή Οικονομικών του κοινοβουλίου.

Δημοσιονομικά μέτρα

Την περασμένη εβδομάδα ο Sunak ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο περιλάμβανε επιπλέον μέτρα τόνωσης ύψους 65 δισ. στερλινών (91 δισεκατομμύρια δολάρια) για τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας καθώς αναμένεται τα περιοριστικά μέτρα να αρθούν σταδιακά από τώρα έως τα τέλη Ιουνίου.
Το δημόσιο χρέος της Βρετανίας ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια λίρες, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών μέτρων και των φορολογικών περικοπών και αναμένεται να ξεπεράσει το 100% ΑΕΠ εντός του οικονομικού έτους 2020.

Αβεβαιότητα

Το σχέδιο προϋπολογισμού του Sunak δεν περιελάμβανε νέους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαβαιώσουν τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων ότι λαμβάνουν υπόψη τους την αύξηση του χρέους.
Ο Sunak επισήμανε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία παρέμεινε πολύ υψηλή για να μπορέσει να θέσει νέους κανόνες επί του παρόντος

 Αβεβαιότητα

Το σχέδιο προϋπολογισμού του Sunak δεν περιλαμβάνει νέους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου διαβεβαιώσουν τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων ότι λαμβάνουν υπόψη τους την αύξηση του χρέους.
Ο Sunak επισήμανε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία παρέμεινε πολύ υψηλή για να μπορέσει να θέσει νέους κανόνες επί του παρόντος.

Κυλιόμενος στόχος

Προτού κερδίσει τις εκλογές το 2019, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Boris Johnson δήλωσε ότι θα υιοθετήσει έναν κυλιόμενο στόχο όσον αφορα την εξισορρόπηση των καθημερινών δαπανών με τα φορολογικά έσοδα σε ορίζοντα τριετίας.
Το σχέδιο προϋπολογισμού του Sunak φαίνεται να επιτυγχάνει αυτό ο στόχο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας (2025), αλλά το περιθώριο για παρεκκλισεις είναι μικρό, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση στα φορολογικά έσοδα ή υψηλότερες δαπάνες.

Τόκοι

Επίσης σε αυτό προβλέπεται η αναθεώρηση των δημοσιονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης εάν πληρωμές για τόκους υπερέβαιναν το 6% των εσόδων, υπερδιπλασιάζοντας το τρέχον ποσοστό των δαπανών που πηγαίνει στους τόκους χάρη στη μείωση του κόστους δανεισμού λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
Οι κανόνες αυτοί δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε επίσημους στόχους εξαιτίας της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης