Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Πέρασε» και από την Βουλή των Αντιπροσώπων το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. – Ο «χάρτης» των μέτρων

ΗΠΑ: «Πέρασε» και από την Βουλή των Αντιπροσώπων το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. – Ο «χάρτης» των μέτρων

Προς υπογραφή στο γραφείο του Joe Biden πακέτο μέτρων – Ποια μέτρα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή και πόσα εκατομμύρια Αμερικανούς αφορούν

Σχετικά Άρθρα

Υπερψηφίστηκε και από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με τις ψήφους των Δημοκρατικών το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και το επόμενο στάδιο για την υλοποίηση των μέτρων είναι να τοποθετηθεί προς υπογραφή το νομοσχέδιο στο γραφείο του προέδρου Joe Biden στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021.

Προθεσμίες

Ο Biden, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ευελπιστεί να υπογράψει το νομοσχέδιο την Παρασκευή 12 Μαρτίου μετά την επίσημη αποστολή του από το Κογκρέσο προς τον Λευκό Οίκο – διαδικασία η οποία ενδέχεται να χρειαστεί μέρες στην περίπτωση μεγάλων και περίπλοκων νομοσχεδίων.
Ο Biden, όπως σχολιάζει σύσσωμός ο αμερικανικός τύπος, επιλύει την πρώτη νομοθετική του εκκρεμότητα καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί να επιταχύνει το πρόγραμμα των εμβολιασμών και να ανατάξει την πληγείσα από την πανδημία οικονομία.

Τα μέτρα

To κυρίως σώμα των μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:
-Επεκτείνει ένα συμπλήρωμα ενίσχυσης ανέργων ύψους 300 δολ. την εβδομάδα και τα προγράμματα διευρύνονται ως προς το ποιοι είναι επιλέξιμοιι για να λαμβάνουν επίδομα και ασφάλιση ανεργίας έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2021.
-Το σχέδιο καθιστά επίσης τα πρώτα 10.200 δολ.  ενός ατόμου από εισοδήματα σε παροχές ανεργίας.
-Αμεσες ενισχύσεις σε ρευστό 1.400 δολ στους περισσότερους Αμερικανούς και τις οικογένειες μέσω επιταγών.
Οι επιταγές θα αποσταλούν σε νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 75.000 δολ. σε ατομικό εισόδημα και 80.000 δολ. για τα νοικοκυριά.
Θα λαμβάνεται υπόψη η πλέον πρόσφατη κατατεθείσα φορολογική δήλωση των δικαιούχων.
-Επεκτείνει την εκπτώσεις φόρου για παιδιά για ένα έτος.
Θα αυξηθεί σε 3.600 δολ. για παιδιά κάτω των 6 ετών και σε 3.000 δολ. για παιδιά μεταξύ 6 και 17 ετών.
-Το σχέδιο περιλαμβάνει περίπου 20 δισ. δολάρια για την παρασκευή και τη διανομή εμβολίων Covid-19, μαζί με περίπου 50 δισ. δολάρια για τη διενέργεια rapid tests και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
-Επιπλέον 25 δισ. δολάρια παρέχονται για την ενίσχυση φτωχών οικογενειών στην καταβολή των ενοικίων και περίπου 10 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση των δόσεων των ενυπόθηκων δανείων.
-Ενισχύσεις 350 δισ. δολ. για ενισχύσεις σε πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις για την τόνωση των τοπικών οικονομιών
-Περισσότερα από 120 δισ. δολάρια κατευθύνονται στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Αυξάνεται το ποσό του προγράμματος συμπληρωματικής διατροφικής βοήθειας κατά 15% έως τον Σεπτέμβριο (τράπεζες τροφίμων).
-Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση των επιδοτήσεων και άλλων μέτρων για να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν το κόστος της ασφάλισης υγείας οι φτωχότεροι Αμερικανοί.
-Ενισχύσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δοθούν στην εστίαση.
-Επεκτείνονται οι εκπτώσεις φόρων ως κίνητρο στις επιχειρήσεις για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων
 

Διαδικασία

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή με πλειοψηφία των Δημοκρατικών (220-211), μέσω της «διαδικασίας της συνδιαλλαγής» όπως αποκαλείται, χωρίς να το υποστηρίξουν οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς υποστηρίζουν ότι η μέχρι σήμερα ανάκαμψη της αγοράς εργασίας δεν δικαιολογεί το ύψος αυτών των ενισχύσεων που επιθυμούσαν να περάσουν οι Δημοκρατικο

Απασχόληση

Η ανάκαμψη της οικονομίας εμφανίζει ρωγμές καθώς μπορεί να προστέθηκαν 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,2%.
Ωστόσο, 8,5 εκατομμύρια λιγότεροι Αμερικανοί κατείχαν θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του μήνα από ό, τι ένα χρόνο πριν δείχνοντας τη συρρίκνωση της απασχόλησης.
Περισσότερα από 18 εκατομμύρια άτομα λάμβαναν κάποια μορφή παροχών ανεργίας στα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι προωθούν πολιτικές προτεραιότητες που δεν σχετίζονται με την υγειονομική κρίση
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η εκτόξευση της ζήτησης να οδηγήσει σε ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης